Jeżeli wiadomo że więcej załączników nie będzie trzeba odkliknąć "zakończ zadanie"
10 sty 2016, 08:52
Re: SSP
Co z pitami rocznymi? Będą wprowadzane do Poltaxu czy do SSP?
10 sty 2016, 09:41
jot_G
Jeżeli wiadomo że więcej załączników nie będzie trzeba odkliknąć "zakończ zadanie"
tak ale problem jest w tym,że następnego dnia zadanie wraca bo SSP ciągle wymaga załącznika i nie popuści i niewiem czy my coś zrobiliśmy nie tak z wprowadzeniem ?(okres podatkowy i inne pozycje takie same )
10 sty 2016, 10:47
Ja też mam problem z dokumentem skonwertowanym. PCC-3 wpłynęło elektronicznie do Poltax. Do SSP też elektronicznie wpłynęła korekta dotycząca daty powstania obowiązku podatkowego. Podatnik prowadzi działalność gospodarczą. Nie mogę powiązać korekty z deklaracją. Poszło zgłoszenie do HelpIT ale na razie cisza a podatnik ma na koncie podwójny przypis. Próby zmiany okresu nic nie dają. Może ktoś wie co z tym zrobić?
10 sty 2016, 10:56
olam43
julita
Można arkusz wymiarowy utworzyć bez dokumentu źródłowego. A w twoim przypadku nie pozwala?
Niestety, gdy próbowałam zatwierdzić arkusz wymiarowy to wyskakiwał błąd, że brak dokumentu źródłowego. Pewnie z tego powodu, że likwidacja jest od 01.01, brak jest decyzji ustalającej i nie ma z czym likwidacji powiązać. W Poltax2B w tym przypadku nie wystawiało się decyzji. Ustalająca była do 31.12 a likwidacja od 01.01 więc nie było co zmieniać. Może w tym przypadku należy poprostu zamknąć postępowanie tylko z jakim rozstrzygnięciem i zamknąć konto KP.
Oczywiście, jak wskazal , ze likwidacja 31.12, czyli jeszcze tego dnia ptowadzil działalność to od 01.01 nie wydajemy Dec. Wygaśnięcia. Zamknąć konto. Zastanawiam się czy przed zamknięciem czekać na pit16z.
10 sty 2016, 12:49
Julita: PIT-16Z jest złożony i to on utworzył postępowanie, dlatego nie wiem jak je obsłużyć i sprawę zakończyć.
10 sty 2016, 15:18
Baskinia
Co z pitami rocznymi? Będą wprowadzane do Poltaxu czy do SSP?
A co z programami wykonującymi analizy z różnych Systemów np: DWP, e-ORUS, Analizator... Będą pobierały dane z SSP : PCC,SD,KP oraz CEKR ? W każdym razie conajmniej kiluletni raj dla podatników zanim będzie możliwe połączenie danych. Ktoś nad tym się zastanawiał ?
10 sty 2016, 18:06
olam43
Julita: PIT-16Z jest złożony i to on utworzył postępowanie, dlatego nie wiem jak je obsłużyć i sprawę zakończyć.
Jaka date likwidacji wskazano w ceidg i w pit-16 jeśli 31.12, to oznacza że od 1.01. Nie prowadzi działalności. Czyli nie wydajemy Dec. Wygaśnięcia, bo od nowego roku nie prowadzi dział.
10 sty 2016, 18:08
Ponowię pytania: czy ktoś wie, jak z karty zrobić jakiekolwiek raporty? Czy o każdy trzeba pisać Helpa? Co z deklaracjami błędnymi (w rzeczywistości poprawnymi?) I od kiedy wydajecie decyzje?
10 sty 2016, 18:56
julita
olam43
Jaka date likwidacji wskazano w ceidg i w pit-16 jeśli 31.12, to oznacza że od 1.01. Nie prowadzi działalności. Czyli nie wydajemy Dec. Wygaśnięcia, bo od nowego roku nie prowadzi dział.
Ja to wiem. Moje pytanie jest czysto techniczne i dotyczy obsługi wszczętego w SSP postępowania, które utworzył złożony PIT-16Z. Czyli w jaki sposób ma być zakończone skoro nie wydajemy decyzji.
10 sty 2016, 19:11
kasiar74
Może ktoś wie, jak sporządzić w SSP raport o e-deklaracjach, które wpłynęły do tego systemu?
raporty-lista raportów- w wyszukiwarce wpisac dekl i pojawiają się możliwe do zrobienia raporty
wybierasz -deklaracje względem systemu źródłowego (e-deklaracje) oraz urzędu skarbowego, po wygenerowaniu trzeba użyć filtra i wpisać kod urzędu (pasek do góry).
oczywiście ma też swoje wady, bo pojawiają się wszystkie deklaracje złożone w wybranych okresie, które wpłynęły elektronicznie (np. pcc, sd, kp), do tego, jeżeli jakiś podatnik (nie należący do danego urzędu, ale będący w całej bazie) ma w nipie lub peselu 4 cyfry identyczne jak kod urzędu, to też się pojawi w raporcie, ale najczęściej na końcu. dlatego gdy jest dużo pozycji warto zrobić import do excela.
10 sty 2016, 22:42
Witam mam pytanie dotyczące KP... jakie jest działanie w sytuacji podatnika który złożył PIT-16A wykazując odliczoną kwotę składki zdrowotnej ale księgowość opisując deklarację wskazuje, że kwota odliczenia za 2015r. = 0,00zł z uwagi na to, że podatnik posiada odpisy z ulgi uczniowskiej?
11 sty 2016, 09:27
ztw
Aż wierzyć się nie chce, miliony wydane na program, a problemy typu HelpIt rozwiązywane na forum pije-===[
Tym prostym sposobem, generalny wykonawca (Sygnity), zapewnił sobie darmowe testy swojego produktu i darmowe wsparcie. W końcu wszyscy w MF mówią, że pracownicy administracji podatkowej wdrażają różne rozwiązania bezkosztowo, więc i Sygnity postanowiło z tego skorzystać...
11 sty 2016, 09:40
Witam Mam problem: robię dystrybucję za grudzień 2015r. PCC pobranego przez płatników na gminy i tu zonk Wszystkie PCC-2 są oznaczone w systemie jako błędne (pomimo, że są prawidłowe). Pojawia się komunikat: "Informacja z dystrybucji nie jest zgodna z informacją podaną w deklaracji!" (status deklaracji "W terminie/Błąd") i system nie pozwala dokonać dystrybucji. Czy ktoś wie jak to obejść?