Czy ktoś wie jak rozwiązać problem z numerem unikalnym, który polega na tym, iż po wprowadzeniu PCC-3 do SZD, utworzeniu paczki i przesłaniu do pracownika SSP deklaracje te widoczne są w SZD natomiast przy próbie wprowadzenia do SSP pojawia się komunikat, iż numer nie jest unikalny. SSP w ogóle nie widzi tych deklaracji
30 gru 2015, 18:34
Re: SSP
iwoszc6021
Czy ktoś wie jak rozwiązać problem z numerem unikalnym, który polega na tym, iż po wprowadzeniu PCC-3 do SZD, utworzeniu paczki i przesłaniu do pracownika SSP deklaracje te widoczne są w SZD natomiast przy próbie wprowadzenia do SSP pojawia się komunikat, iż numer nie jest unikalny. SSP w ogóle nie widzi tych deklaracji
Mieliśmy ten sam problem z kilkoma deklaracjami PCC, poszło zgłoszenie na helpdesk - cisza... zostały naklejone nowe kody kreskowe i się udało. Nie mamy czasu żeby czekać, gminy czekają na dystrybucję.
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
30 gru 2015, 19:57
Należy jeszcze pamiętać aby w polu Data zdarzenia zmienić datę na pierwotny termin płatności.
30 gru 2015, 21:02
Nadir
renata24
Czy komuś udało się rozwiązać problem z kodami unikalnymi?
Może pan Mateusz Kijowski - szef KOD - mógłby coś poradzić?...
A co na to Petru?
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
31 gru 2015, 12:29
bakterian
Witam. Wygenerowałem decyzję dot. zwrotu PCC i okazało się, że jej forma znacznie odbiega od standardów estetyki (jednym słowem - jest paskudna). Obcina wyrazy, brak wyjustowania, interpunkcja i odstępy tam, gdzie nie powinno ich być, w polu osoba prowadząca nie wskazuje tej osoby (a przy tworzeniu nie można tego wpisać), narzuca błędny (nieaktualny) tekst jednolity ustawy o PCC, itd. Jednym słowem jest niedorobiona wizualnie i istnieje obawa, że jak ją podatnik otrzyma to puści albo pomyśli, że jest pisana przez jakiegoś młotka bez podstawowej znajomości obsługi edytora tekstowego (no bo przecież cały dzień tylko pije kawę i układa pasjansa). Czy w waszych US takie decyzje są puszczane tak jak się generują? Czy zapisujecie (tak jak ktoś wcześniej napisał) w .pdf i potem w wordzie edytujecie? Jeżeli edytujecie w wordzie, to czy zmieniacie te treści narzucone przez szablon (np. nieaktualny Dz. U.)? z SSP
My edytujemy w wordzie i zmieniamy to co jest źle. Nie wiem kto pisał wzory pism, wszystkie są pisane przez jakiegoś małego Kazia z trąbką który na oczy nie widział pisma urzędowego. PS kolega ze innego US napisał do help IT wskazując, że w jakimś wzorze jest nieaktualny Dz.U. dotyczący Ordynacji, dostał odpowiedź: prosimy o przesłanie zrzutu ekranu z błędem. Fajne nie
31 gru 2015, 13:36
Szwejkski
bakterian
Witam. Wygenerowałem decyzję dot. zwrotu PCC i okazało się, że jej forma znacznie odbiega od standardów estetyki (jednym słowem - jest paskudna). Obcina wyrazy, brak wyjustowania, interpunkcja i odstępy tam, gdzie nie powinno ich być, w polu osoba prowadząca nie wskazuje tej osoby (a przy tworzeniu nie można tego wpisać), narzuca błędny (nieaktualny) tekst jednolity ustawy o PCC, itd. Jednym słowem jest niedorobiona wizualnie i istnieje obawa, że jak ją podatnik otrzyma to puści albo pomyśli, że jest pisana przez jakiegoś młotka bez podstawowej znajomości obsługi edytora tekstowego (no bo przecież cały dzień tylko pije kawę i układa pasjansa). Czy w waszych US takie decyzje są puszczane tak jak się generują? Czy zapisujecie (tak jak ktoś wcześniej napisał) w .pdf i potem w wordzie edytujecie? Jeżeli edytujecie w wordzie, to czy zmieniacie te treści narzucone przez szablon (np. nieaktualny Dz. U.)? z SSP
My edytujemy w wordzie i zmieniamy to co jest źle. Nie wiem kto pisał wzory pism, wszystkie są pisane przez jakiegoś małego Kazia z trąbką który na oczy nie widział pisma urzędowego. PS kolega ze innego US napisał do help IT wskazując, że w jakimś wzorze jest nieaktualny Dz.U. dotyczący Ordynacji, dostał odpowiedź: prosimy o przesłanie zrzutu ekranu z błędem. Fajne nie
1. Obcinanie wyrazow moze wynikac z faktu wykozystywania systemu operacyjnego Windows XP, Adobe reader 10.0 lub starszego i przegladarki IE. 8 lib starszej. 2. Szablony pism są uzgadniane przez ekspertów MF. W kraju obowiązywały różne wzory pism, w systemie została zrealizowana wersja u standaryzowana. 3. Jeżeli w piśmie jest nie aktualna podstawa prawna ( najlepiej przesłać obrazek z miejscem , numer pisma CL00xxx, z oczekiwaną treścią aktu prawnego). Pisma są rozbudowane i możliwe, że osoby testujące nie zauważyły takiego problemu.
31 gru 2015, 15:22
Nadir
renata24
kominiarz
A co na to Petru?
A Kaczyński, Szydło lub Szałamacha? Niby poważny temat, a sam admin wprowadza dyskusję na poziomie dzieci z przedszkola.
Ostatnio edytowano 31 gru 2015, 20:38 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
Uzupełniłem cytat
31 gru 2015, 18:27
Admin też człowiek. I też ma swoje skojarzenia... Nie bierz tak mocno sobie do serca. W najpoważniejszej dyskusji wskazana jest chwila relaksu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
31 gru 2015, 20:33
ZAŚWIADCZENIA SD - jak wyglada sprawa rejestrów? idzie stworzyc w SSP? jesli tak to jak i gdzie? czy odbior potwierdzany jest na kopiach lub w dotychczasowych rejestrach?
02 sty 2016, 12:20
1. Błędne deklaracje PIT-16A, ale faktycznie są poprawne- po zatwierdzeniu błędne- mają tak zostać? Kiedy są przesyłane do księgowości? W momencie ''Zapisz''? 2. Decyzje z KP-jak wystawiać nowe? Nie mam funkcji ''Menager KP'' 3. Dystrybucja- taksówkarz mieszka np. w Gdyni, a jeździ w Sopocie- gdzie dystrybucja? W tym wypadku wg miejsca zamieszkania? 4. Od kiedy można wystawiać nowe decyzje KP? Trzeba czekać na normalne wgranie stawek z tabelii, czy będzie to załatwione odgórnie-od 01.01.2016?
02 sty 2016, 22:55
Marikajs
1. Błędne deklaracje PIT-16A, ale faktycznie są poprawne- po zatwierdzeniu błędne- mają tak zostać? Kiedy są przesyłane do księgowości? W momencie ''Zapisz''? 2. Decyzje z KP-jak wystawiać nowe? Nie mam funkcji ''Menager KP'' 3. Dystrybucja- taksówkarz mieszka np. w Gdyni, a jeździ w Sopocie- gdzie dystrybucja? W tym wypadku wg miejsca zamieszkania? 4. Od kiedy można wystawiać nowe decyzje KP? Trzeba czekać na normalne wgranie stawek z tabelii, czy będzie to załatwione odgórnie-od 01.01.2016?
1. Jeżeli jest coś nie tak z PIT16A to SSP ma czerwone pole , jak najedzie się na to pole pisze co jest nie tak. Pit 16a może zostać zaksięgowany jak jest poprawny. Wtedy powstaje odpis podatku a SSP automatycznie to księguje. 2. Potrzebujesz mikro roli „Mikrorola dostęp do modułu Menager KP” 3. Zasada dystrybucji wg ustawy o JST jest prosta – dystrybucja idzie tam gdzie jest miejsce głównej działalności ( wynika z PIT16 / PIT16Z). 4. Nowe decyzje można już wydawać system SSP ma aktualne stawki na 2016.
03 sty 2016, 14:40
Dzięki, ale pragnę doprecyzować:
1. Jak pisałam, PIT-16A jest podświetlony jako błędny, ale w rzeczywistości jest poprawny- w Poltax w 2B bez problemu by przeszedł - jak go ''przeklikać'', żeby był poprawny? Podatnika nie można wezwać o TAKI błąd, bo to nie jest błąd- podaje przykład: : Podatnik przez pierwsze pół roku miał działalność zawieszoną, ale opłacał składki ZUS- podatek wynosił 500 zł, więc od VI do XII mimo, iż w danym m-cu płacił do ZUS ok 274 zł- mógł odliczyć sobie 500 zł, bo ''zostało '' mu z wcześniej zapłaconych , a nie odliczonych składek.
2. Wiem, że jest potrzebna mikrorola Menager KP,. ale ja pytam czy można nowe decyzje wystawiać innym sposobem czy tylko tym?
3. Czy w moim przypadku: mieszka w Gdyni, jeździ w Sopocie- wiadomo, że taksówkarz wskazuje miejsca prowadzenia działalności jako miejsce zamieszkania, więc Gdynia? Pytam, bo pierwszy raz będę robiła dystrybucję. PS. Co w przypadku pomyłki?
03 sty 2016, 22:17
Marikajs
Dzięki, ale pragnę doprecyzować:
1. Jak pisałam, PIT-16A jest podświetlony jako błędny, ale w rzeczywistości jest poprawny- w Poltax w 2B bez problemu by przeszedł - jak go ''przeklikać'', żeby był poprawny? Podatnika nie można wezwać o TAKI błąd, bo to nie jest błąd- podaje przykład: : Podatnik przez pierwsze pół roku miał działalność zawieszoną, ale opłacał składki ZUS- podatek wynosił 500 zł, więc od VI do XII mimo, iż w danym m-cu płacił do ZUS ok 274 zł- mógł odliczyć sobie 500 zł, bo ''zostało '' mu z wcześniej zapłaconych , a nie odliczonych składek.
2. Wiem, że jest potrzebna mikrorola Menager KP,. ale ja pytam czy można nowe decyzje wystawiać innym sposobem czy tylko tym?
3. Czy w moim przypadku: mieszka w Gdyni, jeździ w Sopocie- wiadomo, że taksówkarz wskazuje miejsca prowadzenia działalności jako miejsce zamieszkania, więc Gdynia? Pytam, bo pierwszy raz będę robiła dystrybucję. PS. Co w przypadku pomyłki?
2. Tak można , sprawa wymiar ulga … wtedy wystawiasz indywidualnie. ( np. dla Działu 6 działalności) Menager KP to hurtowe przygotowanie decyzji uwzględnia te ręcznie rozpoczęte.
3. W razie dystrybucji do nie właściwej gminy. Dystrybucja zostanie zabrana pierwszej gminie i przekazana do nowej. Zazwyczaj gminy mają nadwyżkę dystrybucji nie będzie powodować to problemów.
03 sty 2016, 22:54
renata24
Nadir
kominiarz
A co na to Petru?
slou
A Kaczyński, Szydło lub Szałamacha?
Nie wiem co na to Kaczyński, Szydło lub Szałamacha, ale wiem co Komorowski: to niedorupka
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein