Teraz jest 06 wrz 2025, 14:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2010, 10:16

POSTY        8
Post Re: SSP
Czy ktoś wie jak rozwiązać problem z numerem unikalnym, który polega na tym, iż po wprowadzeniu PCC-3 do SZD, utworzeniu paczki i przesłaniu do pracownika SSP deklaracje te widoczne są w SZD natomiast przy próbie wprowadzenia do SSP pojawia się komunikat, iż numer nie jest unikalny. SSP w ogóle nie widzi tych deklaracji

30 gru 2015, 18:34
Zaawansowany

REJESTRACJA13 mar 2015, 19:46

POSTY        99

LOKALIZACJAZachodniopomorskie
iwoszc6021                    

Czy ktoś wie jak rozwiązać problem z numerem unikalnym, który polega na tym, iż po wprowadzeniu PCC-3 do SZD, utworzeniu paczki i przesłaniu do pracownika SSP deklaracje te widoczne są w SZD natomiast przy próbie wprowadzenia do SSP pojawia się komunikat, iż numer nie jest unikalny. SSP w ogóle nie widzi tych deklaracji

Mieliśmy ten sam problem z kilkoma deklaracjami PCC, poszło zgłoszenie na helpdesk - cisza...
zostały naklejone nowe kody kreskowe i się udało. Nie mamy czasu żeby czekać, gminy czekają na dystrybucję.

30 gru 2015, 19:57
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2012, 11:30

POSTY        8
Należy jeszcze pamiętać aby w polu Data zdarzenia zmienić datę na pierwotny termin płatności.

30 gru 2015, 21:02
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Nadir                    

renata24                    

Czy komuś udało się rozwiązać problem z kodami unikalnymi?

Może pan Mateusz Kijowski - szef KOD - mógłby coś poradzić?... ;)

A co na to Petru?  :o

31 gru 2015, 12:29
Znawca

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
bakterian                    

Witam.
Wygenerowałem decyzję dot. zwrotu PCC i okazało się, że jej forma znacznie odbiega od standardów estetyki (jednym słowem - jest paskudna). Obcina wyrazy, brak wyjustowania, interpunkcja i odstępy tam, gdzie nie powinno ich być, w polu osoba prowadząca nie wskazuje tej osoby (a przy tworzeniu nie można tego wpisać), narzuca błędny (nieaktualny) tekst jednolity ustawy o PCC, itd. Jednym słowem jest niedorobiona wizualnie i istnieje obawa, że jak ją podatnik otrzyma to puści :zygi:  albo pomyśli, że jest pisana przez jakiegoś młotka bez podstawowej znajomości obsługi edytora tekstowego (no bo przecież cały dzień tylko pije kawę i układa pasjansa).
Czy w waszych US takie decyzje są puszczane tak jak się generują? Czy zapisujecie (tak jak ktoś wcześniej napisał) w .pdf i potem w wordzie edytujecie? Jeżeli edytujecie w wordzie, to czy zmieniacie te treści narzucone przez szablon (np. nieaktualny Dz. U.)?
:za2:  z SSP

My edytujemy w wordzie i zmieniamy to co jest źle. Nie wiem kto pisał wzory pism, wszystkie są pisane przez jakiegoś małego Kazia z trąbką który na oczy nie widział pisma urzędowego.
PS kolega ze innego US napisał do help IT wskazując, że w jakimś wzorze jest nieaktualny Dz.U. dotyczący Ordynacji, dostał odpowiedź: prosimy o przesłanie zrzutu ekranu z błędem.
Fajne nie :zly1:

31 gru 2015, 13:36
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 sty 2015, 11:00

POSTY        18
Szwejkski                    

bakterian                    

Witam.
Wygenerowałem decyzję dot. zwrotu PCC i okazało się, że jej forma znacznie odbiega od standardów estetyki (jednym słowem - jest paskudna). Obcina wyrazy, brak wyjustowania, interpunkcja i odstępy tam, gdzie nie powinno ich być, w polu osoba prowadząca nie wskazuje tej osoby (a przy tworzeniu nie można tego wpisać), narzuca błędny (nieaktualny) tekst jednolity ustawy o PCC, itd. Jednym słowem jest niedorobiona wizualnie i istnieje obawa, że jak ją podatnik otrzyma to puści :zygi:  albo pomyśli, że jest pisana przez jakiegoś młotka bez podstawowej znajomości obsługi edytora tekstowego (no bo przecież cały dzień tylko pije kawę i układa pasjansa).
Czy w waszych US takie decyzje są puszczane tak jak się generują? Czy zapisujecie (tak jak ktoś wcześniej napisał) w .pdf i potem w wordzie edytujecie? Jeżeli edytujecie w wordzie, to czy zmieniacie te treści narzucone przez szablon (np. nieaktualny Dz. U.)?
:za2:  z SSP

My edytujemy w wordzie i zmieniamy to co jest źle. Nie wiem kto pisał wzory pism, wszystkie są pisane przez jakiegoś małego Kazia z trąbką który na oczy nie widział pisma urzędowego.
PS kolega ze innego US napisał do help IT wskazując, że w jakimś wzorze jest nieaktualny Dz.U. dotyczący Ordynacji, dostał odpowiedź: prosimy o przesłanie zrzutu ekranu z błędem.
Fajne nie :zly1:

1. Obcinanie wyrazow moze wynikac z faktu wykozystywania systemu operacyjnego Windows XP, Adobe reader 10.0 lub starszego i przegladarki IE. 8 lib starszej.
2. Szablony pism są uzgadniane przez ekspertów MF. W kraju obowiązywały różne wzory pism, w systemie została zrealizowana wersja u standaryzowana.
3. Jeżeli w piśmie jest nie aktualna podstawa prawna ( najlepiej przesłać obrazek z miejscem , numer pisma CL00xxx, z oczekiwaną treścią aktu prawnego). Pisma są rozbudowane i możliwe, że osoby testujące nie zauważyły takiego problemu.

31 gru 2015, 15:22

REJESTRACJA08 paź 2014, 17:19

POSTY        123
Nadir                    

renata24                    

kominiarz                    

A co na to Petru?   :o  

A Kaczyński, Szydło lub Szałamacha?   :o
Niby poważny temat, a sam admin wprowadza dyskusję na poziomie dzieci z przedszkola.  :wacko:

Ostatnio edytowano 31 gru 2015, 20:38 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

Uzupełniłem cytat

31 gru 2015, 18:27
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Admin też człowiek. I też ma swoje skojarzenia...  
Nie bierz tak mocno sobie do serca. W najpoważniejszej dyskusji wskazana jest chwila relaksu.  ;)

31 gru 2015, 20:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 19:54

POSTY        30
ZAŚWIADCZENIA SD - jak wyglada sprawa rejestrów? idzie stworzyc w SSP? jesli tak to jak i gdzie? czy odbior potwierdzany jest na kopiach lub w dotychczasowych rejestrach?

02 sty 2016, 12:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2010, 16:36

POSTY        75
1. Błędne deklaracje PIT-16A, ale faktycznie są poprawne- po zatwierdzeniu błędne- mają tak zostać? Kiedy są przesyłane  do księgowości? W momencie ''Zapisz''?
2. Decyzje z KP-jak wystawiać nowe? Nie mam funkcji ''Menager KP'' :mur:
3. Dystrybucja- taksówkarz mieszka np. w Gdyni, a jeździ w Sopocie- gdzie dystrybucja? W tym wypadku wg miejsca zamieszkania?
4. Od kiedy można wystawiać nowe decyzje KP? Trzeba czekać na normalne wgranie stawek z tabelii, czy będzie to załatwione odgórnie-od 01.01.2016?

02 sty 2016, 22:55
Amator
Własny awatar

POSTY        18
Marikajs                    

1. Błędne deklaracje PIT-16A, ale faktycznie są poprawne- po zatwierdzeniu błędne- mają tak zostać? Kiedy są przesyłane  do księgowości? W momencie ''Zapisz''?
2. Decyzje z KP-jak wystawiać nowe? Nie mam funkcji ''Menager KP'' :mur:
3. Dystrybucja- taksówkarz mieszka np. w Gdyni, a jeździ w Sopocie- gdzie dystrybucja? W tym wypadku wg miejsca zamieszkania?
4. Od kiedy można wystawiać nowe decyzje KP? Trzeba czekać na normalne wgranie stawek z tabelii, czy będzie to załatwione odgórnie-od 01.01.2016?

1.        Jeżeli jest coś nie tak z PIT16A to SSP ma czerwone pole , jak najedzie się na to pole pisze co jest nie tak. Pit 16a może zostać zaksięgowany jak jest poprawny. Wtedy powstaje odpis podatku a SSP automatycznie to księguje.
2.        Potrzebujesz mikro roli „Mikrorola dostęp do modułu Menager KP”
3.        Zasada dystrybucji wg ustawy o JST jest prosta – dystrybucja idzie tam gdzie jest miejsce głównej działalności ( wynika z PIT16 / PIT16Z).
4.        Nowe decyzje można już wydawać system SSP ma aktualne stawki na 2016.

03 sty 2016, 14:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2010, 16:36

POSTY        75
Dzięki, ale pragnę doprecyzować:

1. Jak pisałam, PIT-16A jest podświetlony jako błędny, ale w rzeczywistości jest poprawny- w Poltax w 2B bez problemu by przeszedł :zly1: - jak go ''przeklikać'', żeby był poprawny? Podatnika nie można wezwać o TAKI błąd, bo to nie jest błąd- podaje przykład: : Podatnik przez pierwsze pół roku miał działalność zawieszoną, ale opłacał składki ZUS- podatek wynosił 500 zł, więc od VI do XII mimo, iż w danym m-cu płacił do ZUS ok 274 zł- mógł odliczyć sobie 500 zł, bo ''zostało '' mu z wcześniej zapłaconych , a nie odliczonych składek.

2. Wiem, że jest potrzebna mikrorola Menager KP,. ale ja pytam czy można nowe decyzje wystawiać innym sposobem czy tylko tym? :blink:

3. Czy w moim przypadku: mieszka w Gdyni, jeździ w Sopocie- wiadomo, że taksówkarz wskazuje miejsca prowadzenia działalności jako miejsce zamieszkania, więc Gdynia? Pytam, bo pierwszy raz będę robiła dystrybucję. PS. Co w przypadku pomyłki? :blush:

03 sty 2016, 22:17
Amator
Własny awatar

POSTY        18
Marikajs                    

Dzięki, ale pragnę doprecyzować:

1. Jak pisałam, PIT-16A jest podświetlony jako błędny, ale w rzeczywistości jest poprawny- w Poltax w 2B bez problemu by przeszedł :zly1: - jak go ''przeklikać'', żeby był poprawny? Podatnika nie można wezwać o TAKI błąd, bo to nie jest błąd- podaje przykład: : Podatnik przez pierwsze pół roku miał działalność zawieszoną, ale opłacał składki ZUS- podatek wynosił 500 zł, więc od VI do XII mimo, iż w danym m-cu płacił do ZUS ok 274 zł- mógł odliczyć sobie 500 zł, bo ''zostało '' mu z wcześniej zapłaconych , a nie odliczonych składek.

2. Wiem, że jest potrzebna mikrorola Menager KP,. ale ja pytam czy można nowe decyzje wystawiać innym sposobem czy tylko tym? :blink:

3. Czy w moim przypadku: mieszka w Gdyni, jeździ w Sopocie- wiadomo, że taksówkarz wskazuje miejsca prowadzenia działalności jako miejsce zamieszkania, więc Gdynia? Pytam, bo pierwszy raz będę robiła dystrybucję. PS. Co w przypadku pomyłki? :blush:

2.        Tak można , sprawa wymiar ulga … wtedy wystawiasz indywidualnie. ( np. dla Działu 6 działalności) Menager KP to hurtowe przygotowanie decyzji uwzględnia te ręcznie rozpoczęte.

3.        W razie dystrybucji do nie właściwej gminy. Dystrybucja zostanie zabrana pierwszej gminie i przekazana do nowej. Zazwyczaj gminy mają nadwyżkę dystrybucji  nie będzie powodować to problemów.

03 sty 2016, 22:54
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
renata24                    

Nadir                    

kominiarz                    

A co na to Petru?   :o  

slou                    

A Kaczyński, Szydło lub Szałamacha?   :o

Nie wiem co na to Kaczyński, Szydło lub Szałamacha, ale wiem co Komorowski: to niedorupka :wysmiewacz:

03 sty 2016, 22:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 79  Następna strona