Są też dobre strony konsolidacji: wyższe premie niż pod rządami nus-a, więcej za okulary, gruszka co rok.
18 sie 2015, 07:43
Re: Znowu bez podwyżek...
Wyższe premie... niekoniecznie. Akurat u nas znacznie niższe.
18 sie 2015, 08:17
Łódzkie - wypłata gruszki co dwa lata.
18 sie 2015, 16:28
Tak będzie po wyborach:
Pensje urzędników odmrożone. Możliwe nawet 20 proc. podwyżki. Niemal przesądzone jest, że pracownicy budżetówki, którzy od 2008 r. mieli zamrożone pensje, w przyszłym roku doczekają się podwyżek (nie dotyczy to służb mundurowych i nauczycieli, którzy mieli w tym czasie podwyższane płace). Nie jest pewne tylko to, jak mocno rząd odkręci kurek z pieniędzmi.
"Dziennik Gazeta Prawna" dowiedział się, że rozważane są trzy różne warianty - od oszczędnego, po bardzo hojny. Wariant skromny przewiduje, że podwyżki nie będą miały charakteru masowego. W 2016 r. otrzymałaby je tylko część instytucji. Pozostałe mogłyby liczyć na wyższe pensje dopiero od roku 2017, a być może nawet 2018.
W drugim wariancie - pośrednim, podwyżki dostaliby wszyscy urzędnicy. Ich płace poszłyby w górę o 5 proc. - Mniej nie wypada dawać - uważa jeden z polityków Platformy Obywatelskiej zaangażowany w projekt. Choć przyznaje, że ten scenariusz byłby znacznie kosztowniejszy dla budżetu. Podwyżki na poziomie 5 proc. dla ponad 120 tys. urzędników służby cywilnej oznaczałyby wydatek 345 mln zł. Ale oprócz nich w państwowej sferze budżetowej zatrudnione jest drugie tyle osób nieobjętych systemem mnożnikowym. Do tego dochodzi 80 tys. pracowników ZUS, KRUS i państwowych agencji. Summa summarum zatem - jak wyliczyło Ministerstwo Finansów - w tym scenariuszu potrzeba by było dodatkowych 2 mld zł. A przy podwyżce pensji o 3,5 proc. - 1,5 mld zł.
Wariant hojny oznaczałby dla państwa jeszcze większe wydatki. - Podwyżka powinna uwzględniać wyrównanie od chwili zamrożenia płac - uważa jeden z ministrów. Przy takim scenariuszu urzędnicze pensje wzrosłyby o ok. 20 proc. Choć nie od razu. - Proces rozłożony byłby na kilka lat - wyjaśnia członek rządu. Przy czym już w 2016 r. urzędnicy otrzymaliby o ok. 9 proc. więcej. Nie jest tajemnicą, że to jeży włosy na głowie rządowym specjalistom od finansów.
Ostatecznych decyzji należy spodziewać się w wakacje, kiedy ocenić będzie można przyszłoroczne możliwości budżetu. Ale biorąc pod uwagę, że jesienią są wybory parlamentarne, wariant "na bogato" nie jest bez szans.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
20 sie 2015, 16:24
Administratorze, zgodnie z Regulaminem
"Należy pisać w odpowiednim forum i temacie oraz na temat."
powyższy wpis powinien znaleźć się w "Pośmiejmy się".
____________________________________ Nie rusz GWna, nie będzie śmierdzieć.
20 sie 2015, 16:54
Nadir
... Pensje urzędników odmrożone. Możliwe nawet 20 proc. podwyżki. Niemal przesądzone jest, że pracownicy budżetówki, którzy od 2008 r. mieli zamrożone pensje, w przyszłym roku doczekają się podwyżek (nie dotyczy to służb mundurowych i nauczycieli, którzy mieli w tym czasie podwyższane płace). Nie jest pewne tylko to, jak mocno rząd odkręci kurek z pieniędzmi... UWAGA: To nie jest agitacja wyborcza
A jak już to raczej z kampanii prezydenckiej, bo artykuł ten ukazał się w maju 2015 r.
Aktualnie już wiadomo jaki wariant został przyjęty (2mld dla szeroko pojętej budżetówki) a na różnych branżowych portalach i stronach poszczególnych ministerstw można również dowiedzieć, który z decydentów jaki ma pomysł na podział swojej części. O planach MF też już wiemy sporo z komunikatu http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... e_id=23601
20 sie 2015, 17:39
"Pensje urzędników odmrożone. Możliwe nawet 20 proc. podwyżki."
spadłem z krzesła...
przecierz jak zwykle nas
a impreza trwa, siabada, ty i ja, mydełko fa...
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
20 sie 2015, 18:14
achlarwa
Administratorze, zgodnie z Regulaminem
"Należy pisać w odpowiednim forum i temacie oraz na temat."
powyższy wpis powinien znaleźć się w "Pośmiejmy się".
Zastanawiałem się, gdzie będzie bardziej cieszył (śmieszył) i wybrałem ten, bo ten sam post w obu tematach też byłby niezgodny z tym samym punktem Regulaminu.
"Nie wolno umieszczać takiego samego lub zbliżonego treścią postu/tematu w więcej niż jednym forum (temacie, komentarzu).
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
20 sie 2015, 18:23
jedno stwierdzenie autora tekstu mnie rozwaliło; wariant "na bogato"...czyli jakimś niesamowitym szczytem będzie oddanie komuś tego co mu się należy, czego go pozbawiono bez jasnych argumentów i co mu się należy jak psu kość - ot ci argumentacja mistrzowska. Wariant powinien być tylko jeden - "na bogato"!
20 sie 2015, 19:20
100 zł 200 zł, podczas gdy od 2008 r. straciły nasze wynagrodzenia 23-25 % swej wartości nabywczej, a tymczasem np. strażakom (którzy od 2008 r mieli wyrównania inflacji) właśnie przyznano dodatek stażowy nie jak u nas 20% tylko do 35% z wyrównaniem od I 2015 r. Czyli jak zwykle w budżetówce dla jednych (silnych) są pieniądze, dla drugich (szaraczków) są grosze
21 sie 2015, 21:51
ka?ka11
100 zł 200 zł, podczas gdy od 2008 r. straciły nasze wynagrodzenia 23-25 % swej wartości nabywczej, a tymczasem np. strażakom (którzy od 2008 r mieli wyrównania inflacji) właśnie przyznano dodatek stażowy nie jak u nas 20% tylko do 35% z wyrównaniem od I 2015 r. Czyli jak zwykle w budżetówce dla jednych (silnych) są pieniądze, dla drugich (szaraczków) są grosze
Kolejarze swego czasu mieli 45%...
Ostatnio edytowano 21 sie 2015, 22:00 przez roxette, łącznie edytowano 1 raz
21 sie 2015, 22:00
Może macie inne zdanie. Mam kilku znajomych z tz. mundurówki. Typowe cwaniaczki, zawsze zapracowani, wszystkie sprawy załatwiają tekstem typu: wie pani gdzie ja pracuje... albo aha zapomniałem dodać że pracuje w policji... no ubaw po pachy. Nie sądze oczywiście, że wszyscy mają taki sam poziom, ale kiedy słysze że klepią biede to się we mnie gotuje.
do brzegu... mam na myśli to, że dużo osób narzeka, jakie to grosze zarabiają. Mi już się wstyd przyznać jaka kwota widnieje na pasku co miesiąc (bez zmian od kilku dobrych lat). Wymiar -> przeglądanie danych wymiarowych... i wszystko jasne.
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
21 sie 2015, 22:27
Mieszkamy w kraju demokratycznym, więc o podwyżkach decydują obywatele. Najwięcej pozytywnych ocen obywateli otrzymały następujące komentarze do artykułu wklejonego przez Nadira:
Do wszystkich narzekających urzędników, zawsze możecie się zwolnić i iść pracować gdzie indziej.Tylko gdzie wam będzie tak dobrze? Oto znany mi osobiście przypadek pani urzędniczki z MOPSu ... zarobek (z wyjściami w teren) 2700 zł, 13 pensja ( nie wiem z czego się w ogóle bierze na tym stanowisku), wycieczka do Wiednia na koszt zakładu pracy, około 9 krąży lista "cateringu" ,można sobie wybrać co na obiad,dostawa około 12-13 ,oczywiście na koszt zakładu pracy i co najważniejsze praca tylko 8 godzin i do domku,choćby się waliło nikt nie pracuje ani minuty dłużej.
Dopóki ludzie traktują nas jak gówno, tak długo o żadnych podwyżkach możemy zapomnieć. A trzeba zauważyć, że PO skutecznie zatroszczyła się o podmycie zaufania ludzi do skarbówki i do wszystkich urzędników. Nic w tym dziwnego, w takich warunkach łatwiej się oszukuje.
21 sie 2015, 23:49
knablop
Dopóki ludzie traktują nas jak gówno, tak długo o żadnych podwyżkach możemy zapomnieć.
Doczekałam się A co ma lubię - nie lubię wspólnego z podwyżkami? Czy to ludzie nam je dają? Lubię - nie lubię to prywatnie! Wykonuję pracę i należy mi się podwyżka jak psu miska! Za PRACĘ! Czy górników ktoś lubi? Nie! ale mają to w d... i jak chcą podwyżek to palą opony przed sejmem. A my zawsze lubią - nie lubią... Inteligencja pii pii Jeszcze raz powtarzam: należy nam się podwyżka jak psu miska!
knablop
A trzeba zauważyć, że PO skutecznie zatroszczyła się o podmycie zaufania ludzi do skarbówki i do wszystkich urzędników. Nic w tym dziwnego, w takich warunkach łatwiej się oszukuje.
To celowa robota m.in. mediów na usługach PO (pytanie czy coś się w tym względzie zmieni po wyborach?).
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.