Zyta nasz przełożony, czy likwidator służb fiskalnych
Autor
Treść postu
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Wynagrodzenia w "skarbówce" bez zmian 17:00 08.11.2006 środa
Nie będzie obniżek wynagrodzeń pracowników administracji skarbowej - poinformowała wicepremier, minister finansów Zyta Gilowska na spotkaniu z przedstawicielami związków zawodowych w skarbówce. Odbyliśmy rozmowy ze związkami zawodowymi w aparacie skarbowym (...) i ustaliliśmy, że nie dopuścimy do obniżki wynagrodzeń pracowników (skarbówki - PAP) - powiedziała wicepremier na konferencji prasowej. Dodała, że w tym sektorze nie będzie też podwyżek płac, "bo oznaczałoby to zaprzeczenie idei taniego państwa". Jak wyjaśniła wicepremier, związki zawodowe skarbówki obawiały się, że w przyszłym roku budżet zostanie obciążony większymi kosztami odpraw dla pracowników administracji skarbowej, chcących przejść na wcześniejszą emeryturę. 2007 r. będzie ostatnim rokiem, w którym w związku z reformą systemu emerytalnego będzie to możliwe.
Resort nie posiada danych, ile osób zechce skorzystać z tej możliwości w przyszłym roku. Gilowska powiedziała, że nie może się to jednak odbyć "kosztem" pozostałych zatrudnionych w administracji skarbowej. Ewentualnych oszczędności w funduszu płac skarbówki resort chce natomiast poszukiwać w "reformie celno- skarbowej".
Jak powiedział obecny na konferencji przedstawiciel służby celnej Marian Banaś, w połowie grudnia planowana jest konferencja naukowa, dotycząca tej reformy. Po niej zapadnie decyzja, czy służby skarbowe i celne powinny zostać skonsolidowane, czy też powinny działać oddzielnie, jak dotychczas. Gilowska poinformowała, że jest zwolennikiem konsolidacji.
Wicepremier powiedziała także, że nie jest prawdą, jakoby średnie wynagrodzenie w aparacie skarbowym było "niskie". Jak poinformowała, średnie wynagrodzenia w administracji skarbowej w 2005 i 2006 r. według danych Ministerstwa Finansów wynosiło ok. 3,5 tys. zł brutto. Jak dodała wicepremier, to więcej, niż będzie wynosiło przeciętne wynagrodzenie w policji po modernizacji tych służb w 2007 r. PAP
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> <a href="http://finanse.wp.pl/POD,1,wid,8590303,wiadomosc.html?rfbawp=1163007676.819" target="_blank">I wszystko jasne</a>
____________________________________ Niechaj ci, co zwykli mówić prawdę, nie liczą na niczyje poparcie na tym świecie
Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 12:22 przez holala, łącznie edytowano 1 raz
08 lis 2006, 18:56
holala
<a href="http://finanse.wp.pl/POD,1,wid,8590303,wiadomosc.html?rfbawp=1163007676.819" target="_blank">I WSZYSTKO JASNE</a> Wynagrodzenia w "skarbówce" bez zmian 17:00 08.11.2006 środa <!--coloro:#FF6666--><span style="color:#FF6666"><!--/coloro-->Nie będzie obniżek wynagrodzeń pracowników administracji skarbowej <!--colorc--></span><!--/colorc--> - poinformowała wicepremier, minister finansów Zyta Gilowska na spotkaniu z przedstawicielami związków zawodowych w skarbówce.
Zgłupiałam! To śmiać się czy płakać?! :wacko:
Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 12:24 przez Zeta, łącznie edytowano 1 raz
08 lis 2006, 21:07
Pani minister troszczy się o swoich podwładnych jak papier ścierny o tyłek.
08 lis 2006, 21:28
Donosicielom SB mówimy stanowcze nie!!!
Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 12:24 przez Mirap, łącznie edytowano 1 raz
08 lis 2006, 21:30
Popieram MIRAP, ja też muszę się ciągle oglądać na wszystkie strony, strasznie donoszą jeden na drugiego. Jestem w US, w którym nie było wymiany kadry, aczkolwiek podobno miała być. Kierownik w moim dziale donosi na pracowników, cytując nawet fragmenty prywatnych rozmów, które sam nawiązywał z pracownikiem. Trzeba siedzieć ze spuszczoną głową i nie odzywać się. Jest naprawdę bardzo przykro.
Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 12:26 przez Irka, łącznie edytowano 1 raz
08 lis 2006, 21:35
Mam nadzieję, że Zyta będzie pierwszym Ministrem Finansów, któremu na serio zbuntują się podwładni. Akcja protestacyjna musi być spektakularna. Na początek może wszczęcie kontroli podatkowej za ostatnie 5 lat wobec wszystkich pracowników kierownictwa Min. Fin. Co tydzień dołączymy kierownictwa kolejnych Ministerstw (pełna weryfikacja odliczeń z oględzinami, szczegółówka w przypadku działalności, wszelkie możliwe czynności sprawdzające u wszystkich kontrahentów, no i pełna weryfikacja wszystkich fakturek w VZMach u każdego wystawcy itd.). Oczywiście równolegle standard (oflagowanie, manifestacje - tu najlepiej marsz po głównych arteriach stolicy w godzinach szczytu).
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 12:27 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
08 lis 2006, 22:41
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Średnie wynagrodzenia w administracji skarbowej w 2005 i 2006 r. według danych Ministerstwa Finansów wynosiło ok. 3,5 tys. zł brutto. Jak dodała wicepremier, to więcej, niż będzie wynosiło przeciętne wynagrodzenie w policji po modernizacji tych służb w 2007 r.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Skąd ona bierze takie brednie? Niech odliczy swoje wynagrodzenie i pozostałej części bolszych urzędasów to jej wyjdzie. Może potrzebuje pomocy w matematyce, mam znajomego matematyka, statystykę i analitykę też jej może wyłożyć, a jak nie pojmie, to może w inny, mniej humanitarny sposób, jej przetłumaczyć trzeba będzie... A może się otacza niewłaściwymi ludźmi do zbierania informacji? Myślę, że czas najwyższy przygotować dla niej jakieś taczki (może w kolorze czerwonym?) z napisem PIS - Potwory i Spółka.
Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 12:29 przez lisek, łącznie edytowano 1 raz
08 lis 2006, 23:33
Oczywiście, że tak. Od razu, jak ona wróciła do rządu, było wiadomo, że nas "wyciśnie" jak tylko potrafi. Tylko protest i to generalny! W przeciwnym wypadku będą podejmować dalsze kroki na naszą niekorzyść. Jestem o tym przekonany. Im później zdecydujemy się na ostre kroki w otwartej już walce z ministerstwem - tym gorzej!
Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 12:32 przez pjk, łącznie edytowano 1 raz
09 lis 2006, 08:07
Ona się po prostu nie boi, bo nie wie jaka jest w nas siła. Nigdy ta siła nie została zaprezentowana, a powinna być, wtedy bardziej by się z nami liczyli. Każda grupa zawodowa, która podjęła się strajku coś wywalczyła, my nigdy na poważnie nie strajkowaliśmy, więc najwyższy już czas.
____________________________________ <!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--fonto:Arial--><span style="font-family:Arial"><!--/fonto--><!--coloro:#FF6666--><span style="color:#FF6666"><!--/coloro--> AKCJA OSTRZEGAWCZA <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--fontc--></span><!--/fontc--><!--sizec--></span><!--/sizec-->
Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 08:11 przez Toms, łącznie edytowano 1 raz
09 lis 2006, 08:10
Szanowni koleżanki i koledzy skarbowcy! Nie będę nikogo namawiał do takich, czy innych drastycznych kroków - napiszę tylko jedno. Czuję jakiś niesmak - jest mi przykro, że nasz generalny szef(owa) potraktowała nas, jak niewolników i jak tu teraz rozpocząć z zapałem dzień pracy? Ręce opadają. :huh:
Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 12:35 przez WIECHUR, łącznie edytowano 1 raz
09 lis 2006, 08:16
Wiechur
Czuję jakiś niesmak - jest mi przykro, że nasz generalny szef(owa) potraktowała nas jak niewolników i jak tu teraz rozpocząć z zapałem dzień pracy, ręce opadają. :huh:
Nie tylko Ty czujesz niesmak czy wręcz smutek. Ona za to napewno razem ze swoją gwardią czuje sie świetnie. Bezczelne ...
09 lis 2006, 08:31
Jakoś relacja ze spotkania i zajęte przez M.F. stanowisko mnie nie zdziwiły. Jednak również ja czuję niesmak i wielką ochotę, by głośno wykrzyczeć pani minister (a nie jej pracownikom), co o niej myślę. :dupa:
Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 12:41 przez Gaja, łącznie edytowano 1 raz
09 lis 2006, 12:14
Związki Zawodowe Skarbowców rozpoczną chyba teraz w końcu Procedurę Machania Palcem w Bucie. Tyle mogą. Przecież średnio zarabiamy po 3.800 zł. wg Pani Zyty Gilowskiej. A co ma powiedzieć stójkowy za 800 zł/m-c? Brawo Pani Minister. Pozazdrościć Żelaznej konsekwencji - jak nas MF olewał, tak nas olewa.
____________________________________ post coitum omnis animal triste.
Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 14:39 przez birkut, łącznie edytowano 1 raz