hmm. jutro zadzwonię i się jeszcze dopytam bo z tego co widzę to skarbówka sama nie ma o niczym pojęcia jak się za to wziąć, bo na żadne pytanie nie dostałam odpowiedzi tylko musiałam dzwonić kilka razy.
05 maja 2015, 12:54
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
ja dzisiaj przekazałam akta, sprawdzali dokładnie czy są wszystkie zwrotki odbioru upomnień (jeśli były wymagane), tytułów i zajęć. ucieszyli się że zawiadomiłam zobowiązanych o zmianie organu egzekucyjnego. w sumie to się ucieszyli że będą egzekwować śmieci bo mają z tego kasę.
a co do tytułów wystawionych w tym roku ale postępowań niewszczętych, które wydrukowałam na nowo i przesłałam bez nadanej klauzuli do US - to powiedzieli że mi je zwrócą i będę musiała im je wydrukować na nowo ale z datą wystawienia po 18 kwietnia, tytułów wystawionych w styczniu nie przyjmują. powiedzieli że wystarczyłoby żebym wysłała odpis tytułu do zobowiązanego - postępowanie byłoby wszczęte i wtedy mogłabym je przekazać na podstawie protokołu
05 maja 2015, 14:03
anulka102
hmm. jutro zadzwonię i się jeszcze dopytam bo z tego co widzę to skarbówka sama nie ma o niczym pojęcia jak się za to wziąć, bo na żadne pytanie nie dostałam odpowiedzi tylko musiałam dzwonić kilka razy.
mnie też początkowo olali że nie wiedzą co z tym zrobić itd. dopiero jak im uświadomiłam że mamy na to miesiąc to przemyśleli sprawę - zadzwoń do nich że w ustawie jest miesiąc na przekazanie spraw - bo oni tego nie wiedzą
05 maja 2015, 14:05
A informujecie dłużników i zobowiązanych o zmianie organu czy zostawiacie to skarbówce? i co z wnioskami o udostępnienie informacji, też przekazujecie?
05 maja 2015, 14:09
Estera17
A informujecie dłużników i zobowiązanych o zmianie organu czy zostawiacie to skarbówce? i co z wnioskami o udostępnienie informacji, też przekazujecie?
ja poinformowałam zobowiązanych o zmianie organu, przekazałam wszystko, wnioski o udzielenie informacji też
06 maja 2015, 06:58
reniak
Estera17
ja poinformowałam zobowiązanych o zmianie organu, przekazałam wszystko, wnioski o udzielenie informacji też
Informowałaś tylko zobowiązanych czy np. jak miałaś zbieg z komornikiem to komornika też, albo pracodawcę lub bank?
06 maja 2015, 07:47
Ponawiam pytanie, mam do jutra tylko czas!!! Proszę o inf.
Mam pytanie, czy na DTW ,który koleżanka mi wystawiła 17 kwietnia , ja jako organ egzekucyjny stawiam jeszcze klauzulę wykonalności, czy przekazuje ten dalszy tytuł do Skarbówki wraz z aktami( które muszę przekazać do 18 maja) a oni tam wstawią klauzule.?
06 maja 2015, 09:23
tylko zobowiązanych, banków, pracodawców nie bo urząd skarbowy musi podać swoje konto
06 maja 2015, 09:44
pola80
Ponawiam pytanie, mam do jutra tylko czas!!! Proszę o inf. Mam pytanie, czy na DTW ,który koleżanka mi wystawiła 17 kwietnia , ja jako organ egzekucyjny stawiam jeszcze klauzulę wykonalności, czy przekazuje ten dalszy tytuł do Skarbówki wraz z aktami( które muszę przekazać do 18 maja) a oni tam wstawią klauzule.?
Trochę będzie chyba dziwnie nadawać klauzulę z datą sprzed 18.04? Ja bym spakował z ewidencją - na ewidencji zaznaczył że ma być tylko nadana klauzula. Jeżeli nie chcesz z ewidencją bo takowej już w przepisach nie ma (ale u mnie się wysyła), to napisz pismo, że przesyłasz DTW w celu nadania klauzuli i po co. Przesyłasz do NUS osobno a nie razem z dokumentami które masz przekazać.
06 maja 2015, 12:17
Powiedzcie czy jeśli informowaliście zobowiązanych o zmianie organu egzekucyjnego to to pismo załączaliście do akt i przekazywaliście do NUS? Nie wiem co robić
07 maja 2015, 11:20
Myślę , że zawiadomić można nawet jak się przekaże, ja jak zdawałem tytuły to dostałem info , że akta pójdą do sprawdzenia więc jest możliwość, że mogłyby być mi zwrócone więc informowanie może wtedy mijać się z celem.
07 maja 2015, 12:50
ramzi84
Myślę , że zawiadomić można nawet jak się przekaże, ja jak zdawałem tytuły to dostałem info , że akta pójdą do sprawdzenia więc jest możliwość, że mogłyby być mi zwrócone więc informowanie może wtedy mijać się z celem.
Czyli ty wogóle nie informowałeś o zmianie?
07 maja 2015, 13:29
Prośba czy macie może wzór pisma przewodniego w którym podana jest podstawa prawna przekazania egzekucji do Urzędu Skarbowego? Jeśli tak to prośba o przesłanie. z góry dziękuję
07 maja 2015, 14:24
Irena12
Prośba czy macie może wzór pisma przewodniego w którym podana jest podstawa prawna przekazania egzekucji do Urzędu Skarbowego? Jeśli tak to prośba o przesłanie. z góry dziękuję
Mój US nic na temat przekazania nie wie. Mówią, że nie dostali żadnych wytycznych. Żeby mieć jakieś plecy chyba wyślę im coś takiego:
Wójt Gminy xx zwraca się z prośbą o wyznaczenie konkretnego terminu do przekazania na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego akt egzekucyjnych dotyczących opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. W szczególności zwraca się o wytyczne dot. trybu oraz sposobu przygotowania i przekazania tych akt. Z uwagi na fakt, że nie zawarto porozumienia, o którym mowa w art. 6qa ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. z 2013 r. poz. 1399 z późn. zm.) Wójt Gminy ma obowiązek do 18 maja 2015 r. przekazać akta spraw w toczących się postępowaniach egzekucyjnych w egzekucji administracyjnej należności pieniężnych z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi Naczelnikowi xxx, zgodnie z treścią art. 6 ustawy o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2015 r. poz. 87) Ze względu na krótki czas pozostały do przekazania akt możliwy jest kontakt mailowy odnośnie wytycznych w powyższej sprawie. E-mail: xxxx