No cóż, jak widać praktyka jest, jak zawsze, odmienna w różnych urzędach.
U mnie w temacie był niezły shake.
Na początku jak weszło SeRCe to zasugerowałem rozwiązanie z minimalną rejestracją w POLTAX - bo wiedziałem, że w EA jest osoba która ma takie uprawnienia i mogła to robić. Walorem takiego rozwiązania, atrakcyjnym dla EA, była szybkość i brak potrzeby kontaktu ze mną. Niestety poniewczasie stwierdziłem, że to był błąd, bo nie dość że na podstawie ZAP-3 i reszty PITolstwa pojawiały się duplikaty z PESELami, osób wcześniej zarejestrowanych minimalnie, to i ci z minimalnej bywali już zduplikowani z uwagi na zmieniające się adresy w TYTach, lub jakieś czeskie błędy w nazwiskach. Zwłaszcza, że EA trochę nadużywało tego modus operandi rejestrując minimalnie także młodziaków z naszego terenu i z wskazanym PESELem w TYT. Tak więc, anulaNip, rozwiązanie z HD ssie pałkę, i akurat ten fakt to nie jest żadne zaskoczenie. Można powiedzieć, że standard.
Następnie zacząłem odnotowywać w SeRCu podmioty i wbijać MAD z zaznaczeniem pola "ustalony przez kontrolę" czy jak ono tam jest opisane. Jest to rozwiązanie najlogiczniejsze i najpraktyczniejsze. Niestety MF ma problem z tym polem sugerując jakoby fakt takiego użycia stanowił nadużycie. Zaprawdę powiadam wam, brak mi słów na opisanie moich negatywnych emocji związanych z takim stanowiskiem.

Wystarczyło bowiem do istniejącego opisu dodać "lub egzekucję", nota bene byłoby to nie pierwsze dodane "lub coś tam" w minionym 25 leciu, ewentualnie wykroić na ekranie drugi, taki tyci, kwadracik z opisem "adres utworzony dla potrzeb egzekucji" i spowodować, żeby MAD nie zamieniał się w POLTAX w UKS. No cóż, takie rozwiązanie prawdopodobnie przekracza możliwości mentalne i merytoryczne MF. Jest pismo MF zabraniające opisywanego przez Ciebie, taxofficer, "procederu". Trochę trwało nim przełknąłem jego treść, ale dzięki koleżankom z pewnego US jakoś mi się to udało.
Obecnie więc uszczęśliwiłem swoją EA procedurą korespondowania z urzędami właściwymi do dokonywania zapisów w SeRCu dla obsługiwanych przezeń dłużników. Zwróciłem im także uwagę na przypadki odsyłania TW do innego urzędu wraz ze świeżo ustalonym adresem MAD osoby, dla której właściwym w SeRCu jest nasz NUS - w takiej sytuacji równolegle z wysyłką dobrze byłoby zgłosić potrzebę otwarcia MAD swojej Rejestracji, tak aby "obdarowany" urząd nie musiał po otrzymaniu TW domagać się pisemnie od urzędu z którego przesłano TW, utworzenia MAD, bo to przedłuża i podraża zabawę "w króliczka".