Teraz jest 06 wrz 2025, 00:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Art. 9  § 1 kks a wspólne zeznanie 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Post Art. 9  § 1 kks a wspólne zeznanie
Mam wątpliwości w takiej sprawie. Z zawiadomienia  z RAchunkowości   wynika , iż małżonkowie nie zapłacili w terminie podatku ze wspólnego PIT w kwocie 3000zł. Z zeznania wynika, iż żona prowadziła działalność gospodarczą i mimo obowiązku nie zapłaciła w trakcie roku żadnej zaliczki ( za kilka miesięcy) , złożyła zeznanie razem z mężem, który uzyskał  dochód z renty  z ZUS. Zrobiłem wszczęcie w sprawie wydając jednocześnie postanowienie o przedstawieniu zarzutów. Mężowi zarzuciłem działanie wspólnie i w porozumieniu  żoną i uporczywe niezapłacenie podatku z PIT, żonie uporczywe niewpłacenie w terminie zaliczek oraz działanie wspólnie i w porozumieniu z mężem i uporczywe niewpłacenie w terminie podatku z zeznania. Wątpliwości mam do tego opisu wspólnie i w porozumieniu  . Sprawcy nie byli słuchani w charakterze świadków. Zastanawiam się co w sytacji jeśli mąż wyjaśni teraz , że zeznanie zrobiło biuro rachunkowe, on tylko dał pit celem łącznego opodatowania, a kwota do zapłaty wynika z działalności żony., on tylko podpisał zeznanie, nie wiedział nawet, że jest kwota do zapłaty.czy w takim przypadku zmienić opis bez " wspólnie i w porozumieniu" , tylko sam 57.
Reasumując komu postawić zarzut z 57 źonie , mężowi, i kiedy w zw. z 9 par 1. Czy jeśli jest wspólne zeznanie to musi być 9 par 1 .

27 lut 2015, 18:58

REJESTRACJA17 lis 2014, 12:32

POSTY        41
Post Re: Art. 9  § 1 kks a wspólne zeznanie
A jak było złożone zeznanie-przez internet?
A kto im kazał wspólnie się rozliczać? Jak by się sama żona rozliczała to by przypadkiem większej zaległości nie miała?
U niego zus pewnie przysłał pit 40a-Jak był cały rok na rencie.
A nie interesował się jak biuro wypełniło zeznanie?
Jak nie było kontroli to mógł złożyć korektę po pierwszym upomnieniu.
Wg. mnie dobrze postawiłeś zarzuty. Chyba że coś wyniknie z jego wyjaśnień.

27 lut 2015, 21:38
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
KAM 83, wybacz  :zly1: ale za taką kwestię  "A kto im kazał wspólnie się rozliczać?" nie POwinnaś zabierać głosu  :nonono:

28 lut 2015, 08:12
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 mar 2013, 20:48

POSTY        12
Art.1 par.2 Kks - uporczywie nie wpłacała zaliczek i podatku - osoba prowadząca działalność gospodarczą. ZUS pobrał zaliczki (a może też należny podatek), więc nie ma winy podatnika. Art. 57 KKs - żona.

28 lut 2015, 15:38

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Te 3.000 to jest różnica między podatkiem za cały rok a zaliczkami?
A jeśli nie, to czy zaliczki z działalności żony były >, < czy = 3.000 z zeznania?

01 mar 2015, 18:13
Znawca

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Mąż obok renty miał niewielkie zlecenie. Jak rozliczyłem samego męża wychodzi mu do zapłaty 56 gr. Zona jak wynika z zawiadomienia nie wpłaciła zaliczek za okres od I do IX  w łącznej kwocie 2800 zł, zawiesiła działalność w X 13r. z łącznego zeznania wychodzi do zapłaty 3000zł. Z drugiej strony myślę sobie, że oboje małżonkowie odpowiadają za niezapłacony podatek 3000 zł, który może być przecież ściągany teraz z renty męża ( nadal jest zaległość) . A przecież zarzut brzmi uporczywie nie wpłacił/ła w terminie podatku  .

03 mar 2015, 23:00
Znawca

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
alexx                    

Z drugiej strony myślę sobie, że oboje małżonkowie odpowiadają za niezapłacony podatek 3000 zł, który może być przecież ściągany teraz z renty męża ( nadal jest zaległość) .

Tu masz rację, ale odróżnijmy odpowiedzialność podatkową od odpowiedzialności karnej.
W takim przypadku, jak ten opisany poszedłbym raczej w stawianie zarzutu żonie za uporczywe niewpłacanie w terminie zaliczek, a mężowi i w ogóle zeznaniu rocznemu dałbym spokój (niech się martwi egzekucja).

04 mar 2015, 07:14

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
alexx                    

Mam wątpliwości w takiej sprawie. Z zawiadomienia  z RAchunkowości   wynika , iż małżonkowie nie zapłacili w terminie podatku ze wspólnego PIT w kwocie 3000zł. Z zeznania wynika, iż żona prowadziła działalność gospodarczą i mimo obowiązku nie zapłaciła w trakcie roku żadnej zaliczki ( za kilka miesięcy) , złożyła zeznanie razem z mężem, który uzyskał  dochód z renty  z ZUS. Zrobiłem wszczęcie w sprawie wydając jednocześnie postanowienie o przedstawieniu zarzutów. Mężowi zarzuciłem działanie wspólnie i w porozumieniu  żoną i uporczywe niezapłacenie podatku z PIT, żonie uporczywe niewpłacenie w terminie zaliczek oraz działanie wspólnie i w porozumieniu z mężem i uporczywe niewpłacenie w terminie podatku z zeznania. Wątpliwości mam do tego opisu wspólnie i w porozumieniu  . Sprawcy nie byli słuchani w charakterze świadków. Zastanawiam się co w sytacji jeśli mąż wyjaśni teraz , że zeznanie zrobiło biuro rachunkowe, on tylko dał pit celem łącznego opodatowania, a kwota do zapłaty wynika z działalności żony., on tylko podpisał zeznanie, nie wiedział nawet, że jest kwota do zapłaty.czy w takim przypadku zmienić opis bez " wspólnie i w porozumieniu" , tylko sam 57.
Reasumując komu postawić zarzut z 57 źonie , mężowi, i kiedy w zw. z 9 par 1. Czy jeśli jest wspólne zeznanie to musi być 9 par 1 .
(...)
Mąż obok renty miał niewielkie zlecenie. Jak rozliczyłem samego męża wychodzi mu do zapłaty 56 gr. Zona jak wynika z zawiadomienia nie wpłaciła zaliczek za okres od I do IX  w łącznej kwocie 2800 zł, zawiesiła działalność w X 13r. z łącznego zeznania wychodzi do zapłaty 3000zł. Z drugiej strony myślę sobie, że oboje małżonkowie odpowiadają za niezapłacony podatek 3000 zł, który może być przecież ściągany teraz z renty męża ( nadal jest zaległość) . A przecież zarzut brzmi uporczywie nie wpłacił/ła w terminie podatku  .

Art. 44 ust. 6. updof: Zaliczki miesięczne od dochodów wymienionych w ust. 1, wpłaca się w terminie do 20 dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni. Zaliczki kwartalne podatnicy wpłacają w terminie do 20 dnia każdego miesiąca następującego po kwartale, za który wpłacana jest zaliczka. Zaliczkę za ostatni miesiąc lub ostatni kwartał roku podatkowego podatnik wpłaca w terminie do 20 stycznia następnego roku podatkowego. Podatnik nie wpłaca zaliczki za ostatni miesiąc lub odpowiednio kwartał, jeżeli przed upływem terminu do jej wpłaty złoży zeznanie i dokona zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45.

Art. 45. ust. 1 updof: Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym, z zastrzeżeniem ust. 1aa, 7 i 8.
Art. 45 ust. 4. updof: W terminie określonym w ust. 1, z zastrzeżeniem ust. 7, podatnicy są obowiązani wpłacić:
1)   różnicę między podatkiem należnym wynikającym z zeznania, o którym mowa w ust. 1, a sumą należnych za dany rok zaliczek, w tym również sumą zaliczek pobranych przez płatników;
2)   należny podatek dochodowy wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 1;
3)   należny podatek dochodowy wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, albo różnicę pomiędzy podatkiem należnym wynikającym z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, a sumą należnych za dany rok zaliczek;
4)   należny podatek wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 3.

Na początek ustalmy jedno. Zaliczki na podatek powstałe w ciągu roku to kwota 2.800 zł. Natomiast kwota do wpłaty z zeznania z terminem płatności 30 kwietnia, to nie 3.000 zł a, zgodnie z art. 45 ust. 4 updof,  – 200 zł. Wiem, wiem, rachunkowość widzi to inaczej, nie zmienia to faktu, że ustawa mówi to, co mówi. :rotfl:  

Jeżeli mąż za zlecenie dostał wynagrodzenie po potrąceniu przez płatnika zaliczki, to umorzyłbym postępowanie przeciwko niemu na znikomy stopień (w końcu to tylko 56 groszy), choć może z uwagi na jednokrotność zaniechania wpłaty różnicy między podatkiem za cały rok a pobranymi zaliczkami (art. 45 updof) należałoby rozważyć nie popełnienie czynu.  
Co do małżonki to bez wątpienia pozostawiłbym zarzut naruszenia art. 44 ust. 6 updof (2.800 – zaliczki) i art. 45 ust 4 updof (200 zł – różnica) – razem 3.000 zł, jako jeden czyn z art. 57 kks. W dochodzeniu starałbym się ustalić, czy mąż był osobą współpracującą w działalności żony, a jeżeli tak, to czy miał wpływ na wpłacanie zaliczek powstałych, bądź co bądź, po stronie żony. Dopiero przy ustaleniu, że jako osoba współpracująca miał faktyczny wpływ na nie wpłacanie w terminie zaliczek żony w ciągu roku pozostawiłbym mu zarzut w tej części, z uwagi na złożony w zeznaniu wniosek o wspólne opodatkowanie z żoną. Tylko na podstawie wniosku o wspólne opodatkowanie można mężowi przypisać odpowiedzialność karną za zobowiązania podatkowe żony. Jednakże sam wniosek jest niewystarczający do przypisania winy umyślnej.
Jeśli natomiast z materiału dowodowego wynika, że mąż nie miał nic wspólnego z działalnością żony, bo ona w zakresie spraw tej działalności o wszystkim decydowała samodzielnie, a mąż podpisując zeznanie wspólne nie interesował się, czy żona wpłacała zaliczki, postępowanie przeciwko niemu bym umorzył wobec nie popełnienia czynu, lub przynajmniej wobec braku dostatecznych dowodów winy.

No i oczywiście jest problem z materiałem dowodowym w tego typu sprawach. W zasadzie są nim jedynie wyjaśnienia podejrzanych (o ile są zgodne ze sobą), rzadko zdarza się ujawnić dowody innego rodzaju.

04 mar 2015, 08:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]