Mam wątpliwości w takiej sprawie. Z zawiadomienia z RAchunkowości wynika , iż małżonkowie nie zapłacili w terminie podatku ze wspólnego PIT w kwocie 3000zł. Z zeznania wynika, iż żona prowadziła działalność gospodarczą i mimo obowiązku nie zapłaciła w trakcie roku żadnej zaliczki ( za kilka miesięcy) , złożyła zeznanie razem z mężem, który uzyskał dochód z renty z ZUS. Zrobiłem wszczęcie w sprawie wydając jednocześnie postanowienie o przedstawieniu zarzutów. Mężowi zarzuciłem działanie wspólnie i w porozumieniu żoną i uporczywe niezapłacenie podatku z PIT, żonie uporczywe niewpłacenie w terminie zaliczek oraz działanie wspólnie i w porozumieniu z mężem i uporczywe niewpłacenie w terminie podatku z zeznania. Wątpliwości mam do tego opisu wspólnie i w porozumieniu . Sprawcy nie byli słuchani w charakterze świadków. Zastanawiam się co w sytacji jeśli mąż wyjaśni teraz , że zeznanie zrobiło biuro rachunkowe, on tylko dał pit celem łącznego opodatowania, a kwota do zapłaty wynika z działalności żony., on tylko podpisał zeznanie, nie wiedział nawet, że jest kwota do zapłaty.czy w takim przypadku zmienić opis bez " wspólnie i w porozumieniu" , tylko sam 57. Reasumując komu postawić zarzut z 57 źonie , mężowi, i kiedy w zw. z 9 par 1. Czy jeśli jest wspólne zeznanie to musi być 9 par 1 .
27 lut 2015, 18:58
Re: Art. 9 § 1 kks a wspólne zeznanie
A jak było złożone zeznanie-przez internet? A kto im kazał wspólnie się rozliczać? Jak by się sama żona rozliczała to by przypadkiem większej zaległości nie miała? U niego zus pewnie przysłał pit 40a-Jak był cały rok na rencie. A nie interesował się jak biuro wypełniło zeznanie? Jak nie było kontroli to mógł złożyć korektę po pierwszym upomnieniu. Wg. mnie dobrze postawiłeś zarzuty. Chyba że coś wyniknie z jego wyjaśnień.
27 lut 2015, 21:38
KAM 83, wybacz ale za taką kwestię "A kto im kazał wspólnie się rozliczać?" nie POwinnaś zabierać głosu
28 lut 2015, 08:12
Art.1 par.2 Kks - uporczywie nie wpłacała zaliczek i podatku - osoba prowadząca działalność gospodarczą. ZUS pobrał zaliczki (a może też należny podatek), więc nie ma winy podatnika. Art. 57 KKs - żona.
28 lut 2015, 15:38
Te 3.000 to jest różnica między podatkiem za cały rok a zaliczkami? A jeśli nie, to czy zaliczki z działalności żony były >, < czy = 3.000 z zeznania?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
01 mar 2015, 18:13
Mąż obok renty miał niewielkie zlecenie. Jak rozliczyłem samego męża wychodzi mu do zapłaty 56 gr. Zona jak wynika z zawiadomienia nie wpłaciła zaliczek za okres od I do IX w łącznej kwocie 2800 zł, zawiesiła działalność w X 13r. z łącznego zeznania wychodzi do zapłaty 3000zł. Z drugiej strony myślę sobie, że oboje małżonkowie odpowiadają za niezapłacony podatek 3000 zł, który może być przecież ściągany teraz z renty męża ( nadal jest zaległość) . A przecież zarzut brzmi uporczywie nie wpłacił/ła w terminie podatku .
03 mar 2015, 23:00
alexx
Z drugiej strony myślę sobie, że oboje małżonkowie odpowiadają za niezapłacony podatek 3000 zł, który może być przecież ściągany teraz z renty męża ( nadal jest zaległość) .
Tu masz rację, ale odróżnijmy odpowiedzialność podatkową od odpowiedzialności karnej. W takim przypadku, jak ten opisany poszedłbym raczej w stawianie zarzutu żonie za uporczywe niewpłacanie w terminie zaliczek, a mężowi i w ogóle zeznaniu rocznemu dałbym spokój (niech się martwi egzekucja).
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
04 mar 2015, 07:14
alexx
Mam wątpliwości w takiej sprawie. Z zawiadomienia z RAchunkowości wynika , iż małżonkowie nie zapłacili w terminie podatku ze wspólnego PIT w kwocie 3000zł. Z zeznania wynika, iż żona prowadziła działalność gospodarczą i mimo obowiązku nie zapłaciła w trakcie roku żadnej zaliczki ( za kilka miesięcy) , złożyła zeznanie razem z mężem, który uzyskał dochód z renty z ZUS. Zrobiłem wszczęcie w sprawie wydając jednocześnie postanowienie o przedstawieniu zarzutów. Mężowi zarzuciłem działanie wspólnie i w porozumieniu żoną i uporczywe niezapłacenie podatku z PIT, żonie uporczywe niewpłacenie w terminie zaliczek oraz działanie wspólnie i w porozumieniu z mężem i uporczywe niewpłacenie w terminie podatku z zeznania. Wątpliwości mam do tego opisu wspólnie i w porozumieniu . Sprawcy nie byli słuchani w charakterze świadków. Zastanawiam się co w sytacji jeśli mąż wyjaśni teraz , że zeznanie zrobiło biuro rachunkowe, on tylko dał pit celem łącznego opodatowania, a kwota do zapłaty wynika z działalności żony., on tylko podpisał zeznanie, nie wiedział nawet, że jest kwota do zapłaty.czy w takim przypadku zmienić opis bez " wspólnie i w porozumieniu" , tylko sam 57. Reasumując komu postawić zarzut z 57 źonie , mężowi, i kiedy w zw. z 9 par 1. Czy jeśli jest wspólne zeznanie to musi być 9 par 1 . (...) Mąż obok renty miał niewielkie zlecenie. Jak rozliczyłem samego męża wychodzi mu do zapłaty 56 gr. Zona jak wynika z zawiadomienia nie wpłaciła zaliczek za okres od I do IX w łącznej kwocie 2800 zł, zawiesiła działalność w X 13r. z łącznego zeznania wychodzi do zapłaty 3000zł. Z drugiej strony myślę sobie, że oboje małżonkowie odpowiadają za niezapłacony podatek 3000 zł, który może być przecież ściągany teraz z renty męża ( nadal jest zaległość) . A przecież zarzut brzmi uporczywie nie wpłacił/ła w terminie podatku .
Art. 44 ust. 6. updof: Zaliczki miesięczne od dochodów wymienionych w ust. 1, wpłaca się w terminie do 20 dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni. Zaliczki kwartalne podatnicy wpłacają w terminie do 20 dnia każdego miesiąca następującego po kwartale, za który wpłacana jest zaliczka. Zaliczkę za ostatni miesiąc lub ostatni kwartał roku podatkowego podatnik wpłaca w terminie do 20 stycznia następnego roku podatkowego. Podatnik nie wpłaca zaliczki za ostatni miesiąc lub odpowiednio kwartał, jeżeli przed upływem terminu do jej wpłaty złoży zeznanie i dokona zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45.
Art. 45. ust. 1 updof: Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym, z zastrzeżeniem ust. 1aa, 7 i 8. Art. 45 ust. 4. updof: W terminie określonym w ust. 1, z zastrzeżeniem ust. 7, podatnicy są obowiązani wpłacić: 1) różnicę między podatkiem należnym wynikającym z zeznania, o którym mowa w ust. 1, a sumą należnych za dany rok zaliczek, w tym również sumą zaliczek pobranych przez płatników; 2) należny podatek dochodowy wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 1; 3) należny podatek dochodowy wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, albo różnicę pomiędzy podatkiem należnym wynikającym z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, a sumą należnych za dany rok zaliczek; 4) należny podatek wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 3.
Na początek ustalmy jedno. Zaliczki na podatek powstałe w ciągu roku to kwota 2.800 zł. Natomiast kwota do wpłaty z zeznania z terminem płatności 30 kwietnia, to nie 3.000 zł a, zgodnie z art. 45 ust. 4 updof, – 200 zł. Wiem, wiem, rachunkowość widzi to inaczej, nie zmienia to faktu, że ustawa mówi to, co mówi.
Jeżeli mąż za zlecenie dostał wynagrodzenie po potrąceniu przez płatnika zaliczki, to umorzyłbym postępowanie przeciwko niemu na znikomy stopień (w końcu to tylko 56 groszy), choć może z uwagi na jednokrotność zaniechania wpłaty różnicy między podatkiem za cały rok a pobranymi zaliczkami (art. 45 updof) należałoby rozważyć nie popełnienie czynu. Co do małżonki to bez wątpienia pozostawiłbym zarzut naruszenia art. 44 ust. 6 updof (2.800 – zaliczki) i art. 45 ust 4 updof (200 zł – różnica) – razem 3.000 zł, jako jeden czyn z art. 57 kks. W dochodzeniu starałbym się ustalić, czy mąż był osobą współpracującą w działalności żony, a jeżeli tak, to czy miał wpływ na wpłacanie zaliczek powstałych, bądź co bądź, po stronie żony. Dopiero przy ustaleniu, że jako osoba współpracująca miał faktyczny wpływ na nie wpłacanie w terminie zaliczek żony w ciągu roku pozostawiłbym mu zarzut w tej części, z uwagi na złożony w zeznaniu wniosek o wspólne opodatkowanie z żoną. Tylko na podstawie wniosku o wspólne opodatkowanie można mężowi przypisać odpowiedzialność karną za zobowiązania podatkowe żony. Jednakże sam wniosek jest niewystarczający do przypisania winy umyślnej. Jeśli natomiast z materiału dowodowego wynika, że mąż nie miał nic wspólnego z działalnością żony, bo ona w zakresie spraw tej działalności o wszystkim decydowała samodzielnie, a mąż podpisując zeznanie wspólne nie interesował się, czy żona wpłacała zaliczki, postępowanie przeciwko niemu bym umorzył wobec nie popełnienia czynu, lub przynajmniej wobec braku dostatecznych dowodów winy.
No i oczywiście jest problem z materiałem dowodowym w tego typu sprawach. W zasadzie są nim jedynie wyjaśnienia podejrzanych (o ile są zgodne ze sobą), rzadko zdarza się ujawnić dowody innego rodzaju.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę