Teraz jest 05 wrz 2025, 19:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Świadek w procesie karnym 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Post Świadek w procesie karnym
Czy przesłuchując świadka , podejrzanego  odczytujecie mu zeznania innych świadków. np wpisujecie do protokołu przesłuchania podejrzanego podejrzanemu odczytano zeznania jana kowalskiego" ja w dniu 10.07 2014  zażądałem od sprzedającego ( podejrzanego ) towar faktury , ale on powiedział że jej nie wystawi". żeby do tego się odniósł. Podejrzany w wyjaśnieniach podaje , że kupujący nie żądał f-ry w dniu zakupu, ale dopiero po 6 m-cach. co dalej . robicie konfrontacje . napiszcie trochè o praktyce. jestem nowy na kks.

20 lis 2014, 22:33

REJESTRACJA17 lis 2014, 12:32

POSTY        41
Post Re: Świadek w procesie karnym
Należy mu odczytać.
Wg mnie należy zadac sobie pytania:
Czy transakcja została zaewidencjonowana?
Czy sprzedający miał  obowiązek wystawiania faktury, jeżeli nie to czy jest na kasie zaewidencjonowana?
Raz robiłem konfrontacje i nic mi nie wniosła oprócz tego że pół dnia miałem zrypane ponieważ stawili się o różnych godzinach.

21 lis 2014, 06:07
Znawca

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Można odczytać i należy uczynić o tym wzmiankę w protokole przesłuchania wskazując karty i fragment odczytanego zeznania / wyjaśnienia. Taka czynność stanowi alternatywę dla konfrontacji.
Z mojego doświadczenia wynika, że konfrontacja jako czynność umożliwiająca wyjaśnienie sprzeczności jest mocno przereklamowana (każdy będzie upierał się przy swoim) i ja takiego celu nie uzyskałem nigdy. Tylko raz przebieg konfrontacji doprowadził do zmiany linii obrony i pojawienia się nowych dowodów a sprzeczności pozostały niewyjaśnione. Poza tym nie jest to jedyny sposób na rozstrzygnięcie sprzeczności.
Spróbuj ustalić czy jest ktoś, kto taki przebieg zdarzenia może potwierdzić - świadkowie lub może pośrednio/bezpośrednio wynika to z jakiś dokumentów. Może jest sprawa cywilna. Poza tym trzeba ustalić co spowodowało taki upływ czasu między zdarzeniem a zawiadomieniem.
A i tak zakończenie na brak danych dostatecznie uzasadniających jest bardzo prawdopodobne.

23 lis 2014, 13:11
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
A ja mam wątpliwości. W sądzie świadkowie są przesłuchiwani pojedynczo, nie słuchają co mówią inni.
Podczas przesłuchania wiedząc co powiedział poprzednik zadaję odpowiednie pytanie, nie czytam protokołu przesłuchania.

23 lis 2014, 21:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]