Czy przesłuchując świadka , podejrzanego odczytujecie mu zeznania innych świadków. np wpisujecie do protokołu przesłuchania podejrzanego podejrzanemu odczytano zeznania jana kowalskiego" ja w dniu 10.07 2014 zażądałem od sprzedającego ( podejrzanego ) towar faktury , ale on powiedział że jej nie wystawi". żeby do tego się odniósł. Podejrzany w wyjaśnieniach podaje , że kupujący nie żądał f-ry w dniu zakupu, ale dopiero po 6 m-cach. co dalej . robicie konfrontacje . napiszcie trochè o praktyce. jestem nowy na kks.
20 lis 2014, 22:33
Re: Świadek w procesie karnym
Należy mu odczytać. Wg mnie należy zadac sobie pytania: Czy transakcja została zaewidencjonowana? Czy sprzedający miał obowiązek wystawiania faktury, jeżeli nie to czy jest na kasie zaewidencjonowana? Raz robiłem konfrontacje i nic mi nie wniosła oprócz tego że pół dnia miałem zrypane ponieważ stawili się o różnych godzinach.
21 lis 2014, 06:07
Można odczytać i należy uczynić o tym wzmiankę w protokole przesłuchania wskazując karty i fragment odczytanego zeznania / wyjaśnienia. Taka czynność stanowi alternatywę dla konfrontacji. Z mojego doświadczenia wynika, że konfrontacja jako czynność umożliwiająca wyjaśnienie sprzeczności jest mocno przereklamowana (każdy będzie upierał się przy swoim) i ja takiego celu nie uzyskałem nigdy. Tylko raz przebieg konfrontacji doprowadził do zmiany linii obrony i pojawienia się nowych dowodów a sprzeczności pozostały niewyjaśnione. Poza tym nie jest to jedyny sposób na rozstrzygnięcie sprzeczności. Spróbuj ustalić czy jest ktoś, kto taki przebieg zdarzenia może potwierdzić - świadkowie lub może pośrednio/bezpośrednio wynika to z jakiś dokumentów. Może jest sprawa cywilna. Poza tym trzeba ustalić co spowodowało taki upływ czasu między zdarzeniem a zawiadomieniem. A i tak zakończenie na brak danych dostatecznie uzasadniających jest bardzo prawdopodobne.
23 lis 2014, 13:11
A ja mam wątpliwości. W sądzie świadkowie są przesłuchiwani pojedynczo, nie słuchają co mówią inni. Podczas przesłuchania wiedząc co powiedział poprzednik zadaję odpowiednie pytanie, nie czytam protokołu przesłuchania.