Teraz jest 06 wrz 2025, 15:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
Post Re: Egzamin na iks-a
asia1                    

makoma                    

Wrzuć je tutaj! Pomyślimy  :rolleyes:

Proszę bardzo:
Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej wynik kontroli w zakresie środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej każdorazowo przekazywany jest:
A - organom Unii Europejskiej oraz właściwej instytucji zarządzającej.
B - kontrolowanemu oraz właściwej instytucji zarządzającej;
C - kontrolowanemu;

Według Arslege a, według mnie - c.

Wg. mnie też C - art. 27 ust. 5 - zasugerowali się ust. 2  :lol:

25 paź 2014, 19:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Makoma, według mnie żadna.

25 paź 2014, 19:43
Znawca

POSTY        247

asia1                    

makoma                    

Wrzuć je tutaj! Pomyślimy  :rolleyes:

I jeszcze jedno w wolnej chwili :)

Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej, organ kontroli skarbowej w celu realizacji ustawowych zadań w zakresie kontroli celowości i zgodności z prawem gospodarowania środkami publicznymi:
A - może zbierać i wykorzystywać informacje, w tym dane osobowe od osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, o zdarzeniach mających bezpośredni wpływ na powstanie lub wysokość zobowiązania podatkowego
B - może zbierać i wykorzystywać informacje, w tym dane osobowe od osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej, o zdarzeniach mających bezpośredni wpływ na powstanie lub wysokość zobowiązania podatkowego
C - nie może zbierać i wykorzystywać informacji, w tym danych osobowych od osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, o zdarzeniach mających bezpośredni wpływ na powstanie lub wysokość zobowiązania podatkowego

No ale być może w wyniku przegrzania komórek mózgowych :) już właściwie nie myślę ...

Art. 7c ust.1 - wskazuje na C :) No widzisz Asiu nie jest źle, potrzebna Ci już tylko lampka dobrego wina i miły wieczór :) Powodzenia na egzaminie - 3mam za Ciebie kciuki  :piwo:

25 paź 2014, 19:48
Znawca

POSTY        247

Piórek                    

Makoma, według mnie żadna.

No dobra! Literalnie rzecz ujmując masz racje, ale musisz coś zaxnaczyć, a ta podana przeze mnie i Asię najlepiej pasuje. W pytaniach na doradców też zdarzają się takie skuchy :)

25 paź 2014, 19:51
Znawca
Własny awatar

POSTY        122
Tak, wiem. Tylko nie wiem czy wiesz, jak organ nadzoru potrafi się przejechać po najbardziej błahym błędzie.
Stąd mam już we krwi odruch analizowania wszystkiego.
A co do wcześniejszego pytania to jest typowa pułapka a arslege się dał wkręcić. Oczywiście C.

25 paź 2014, 20:34

REJESTRACJA20 wrz 2014, 15:04

POSTY        10
Ten test jest jednokrotnego wyboru czy też mogą być pytania bez poprawnej odpowiedzi?

25 paź 2014, 20:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 lut 2008, 17:52

POSTY        38
Piórek                    

Wróćmy do:

Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej wynik kontroli w zakresie środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej każdorazowo przekazywany jest:
A - organom Unii Europejskiej oraz właściwej instytucji zarządzającej.
B - kontrolowanemu oraz właściwej instytucji zarządzającej;
C - kontrolowanemu;

Tak naprawdę to żadna odpowiedź nie jest prawidłowa bo kontrolowany "otrzymuje" a nie jest mu "przekazywany" wynik kontroli.
Monitowane przeze mnie arslege już tydzień temu nabrało wody w serwer.

Gorzej, bo to pytanie pochodzi chyba z dotychczasowych testów. Jeżeli tak to strach się bać.

A tak w ogóle to testy z arslege nie są wysokich lotów. Nie da się zrozumieć pytania (często gubią podmiot lub orzeczenie) a już odpowiedzi tragedia. Niby prawnicy ale gramatyki nie "znadzą".

Pytania z Arslege  w sporej części są kopią tych, które obecnie są na egzaminie na doradcę podatkowego, jak i tych, które w poprzednich latach były na egzaminie na iksa. Takich pułapek należy się spodziewać  :(

25 paź 2014, 22:13
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        38
technokor                    

Ten test jest jednokrotnego wyboru czy też mogą być pytania bez poprawnej odpowiedzi?

Jednokrotnego.

25 paź 2014, 22:14
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        38
Makoma i Piórek, dziękuję za odpowiedzi :) I proszę mocno trzymać kciuki, to może we wtorek się uda :)

25 paź 2014, 22:18
Znawca
Własny awatar

POSTY        122
asia1                    

Pytania z Arslege  w sporej części są kopią tych, które obecnie są na egzaminie na doradcę podatkowego, jak i tych, które w poprzednich latach były na egzaminie na iksa. Takich pułapek należy się spodziewać  :(

Plagiaciki?

A kto pobiera tantiemy za prawa autorskie?

Może nie tyle kopią co głęboką inspiracją.

25 paź 2014, 23:28

REJESTRACJA20 wrz 2014, 15:04

POSTY        10
Materiały urzędowe nie podlegają ochronie praw autorskich ;)

25 paź 2014, 23:45
Znawca
Własny awatar

POSTY        122
Tak, ale nie wiem czy pytania na DP nie były pierwsze.

25 paź 2014, 23:47
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        38
Były pierwsze - obowiązują bodaj od 2011. Więc pewnie można się spodziewać zmiany zestawu pytań na doradcę.

26 paź 2014, 07:03
Znawca
Własny awatar

POSTY        122
Egzaminy na DP tak jak na IKS są prowadzone od kilkunastu lat. Tyle, że dopiero od dwóch (o ile mnie pamięć nie myli - no najwyżej trzech) edycji IKS się ucywilizował (można obejrzeć arkusz i dowiedzieć się o punktację niezależnie od wyniku egzaminu ). Do tej pory jak nie zdałeś to pies z kulawą nogą nie podał Ci punktów, nie mówiąc już o obejrzeniu arkusza. Nawet nie zadzwonili, że masz w plecy, nie mówiąc już o terminie podania wyników. Teraz dorównali do standardów DP. No i dobrze.
A pytania na DP się tak mocno nie zmieniają. Co jakiś czas publikują nowe, ale wynika to z aktualizacji przepisów. Trzon zostaje ten sam. No a przecież wydawnictwa prawnicze muszą na czymś zarabiać więc szum wokół tych zmian jest wielki.
I tak to się kręci.

26 paź 2014, 10:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 144  Następna strona