Proszę bardzo: Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej wynik kontroli w zakresie środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej każdorazowo przekazywany jest: A - organom Unii Europejskiej oraz właściwej instytucji zarządzającej. B - kontrolowanemu oraz właściwej instytucji zarządzającej; C - kontrolowanemu;
Według Arslege a, według mnie - c.
Wg. mnie też C - art. 27 ust. 5 - zasugerowali się ust. 2
25 paź 2014, 19:38
Re: Egzamin na iks-a
Makoma, według mnie żadna.
25 paź 2014, 19:43
asia1
makoma
Wrzuć je tutaj! Pomyślimy :rolleyes:
I jeszcze jedno w wolnej chwili
Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej, organ kontroli skarbowej w celu realizacji ustawowych zadań w zakresie kontroli celowości i zgodności z prawem gospodarowania środkami publicznymi: A - może zbierać i wykorzystywać informacje, w tym dane osobowe od osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, o zdarzeniach mających bezpośredni wpływ na powstanie lub wysokość zobowiązania podatkowego B - może zbierać i wykorzystywać informacje, w tym dane osobowe od osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej, o zdarzeniach mających bezpośredni wpływ na powstanie lub wysokość zobowiązania podatkowego C - nie może zbierać i wykorzystywać informacji, w tym danych osobowych od osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, o zdarzeniach mających bezpośredni wpływ na powstanie lub wysokość zobowiązania podatkowego
No ale być może w wyniku przegrzania komórek mózgowych już właściwie nie myślę ...
Art. 7c ust.1 - wskazuje na C No widzisz Asiu nie jest źle, potrzebna Ci już tylko lampka dobrego wina i miły wieczór Powodzenia na egzaminie - 3mam za Ciebie kciuki
25 paź 2014, 19:48
Piórek
Makoma, według mnie żadna.
No dobra! Literalnie rzecz ujmując masz racje, ale musisz coś zaxnaczyć, a ta podana przeze mnie i Asię najlepiej pasuje. W pytaniach na doradców też zdarzają się takie skuchy
25 paź 2014, 19:51
Tak, wiem. Tylko nie wiem czy wiesz, jak organ nadzoru potrafi się przejechać po najbardziej błahym błędzie. Stąd mam już we krwi odruch analizowania wszystkiego. A co do wcześniejszego pytania to jest typowa pułapka a arslege się dał wkręcić. Oczywiście C.
25 paź 2014, 20:34
Ten test jest jednokrotnego wyboru czy też mogą być pytania bez poprawnej odpowiedzi?
25 paź 2014, 20:52
Piórek
Wróćmy do:
Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej wynik kontroli w zakresie środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej każdorazowo przekazywany jest: A - organom Unii Europejskiej oraz właściwej instytucji zarządzającej. B - kontrolowanemu oraz właściwej instytucji zarządzającej; C - kontrolowanemu;
Tak naprawdę to żadna odpowiedź nie jest prawidłowa bo kontrolowany "otrzymuje" a nie jest mu "przekazywany" wynik kontroli. Monitowane przeze mnie arslege już tydzień temu nabrało wody w serwer.
Gorzej, bo to pytanie pochodzi chyba z dotychczasowych testów. Jeżeli tak to strach się bać.
A tak w ogóle to testy z arslege nie są wysokich lotów. Nie da się zrozumieć pytania (często gubią podmiot lub orzeczenie) a już odpowiedzi tragedia. Niby prawnicy ale gramatyki nie "znadzą".
Pytania z Arslege w sporej części są kopią tych, które obecnie są na egzaminie na doradcę podatkowego, jak i tych, które w poprzednich latach były na egzaminie na iksa. Takich pułapek należy się spodziewać :(
25 paź 2014, 22:13
technokor
Ten test jest jednokrotnego wyboru czy też mogą być pytania bez poprawnej odpowiedzi?
Jednokrotnego.
25 paź 2014, 22:14
Makoma i Piórek, dziękuję za odpowiedzi :) I proszę mocno trzymać kciuki, to może we wtorek się uda :)
25 paź 2014, 22:18
asia1
Pytania z Arslege w sporej części są kopią tych, które obecnie są na egzaminie na doradcę podatkowego, jak i tych, które w poprzednich latach były na egzaminie na iksa. Takich pułapek należy się spodziewać :(
Plagiaciki?
A kto pobiera tantiemy za prawa autorskie?
Może nie tyle kopią co głęboką inspiracją.
25 paź 2014, 23:28
Materiały urzędowe nie podlegają ochronie praw autorskich
25 paź 2014, 23:45
Tak, ale nie wiem czy pytania na DP nie były pierwsze.
25 paź 2014, 23:47
Były pierwsze - obowiązują bodaj od 2011. Więc pewnie można się spodziewać zmiany zestawu pytań na doradcę.
26 paź 2014, 07:03
Egzaminy na DP tak jak na IKS są prowadzone od kilkunastu lat. Tyle, że dopiero od dwóch (o ile mnie pamięć nie myli - no najwyżej trzech) edycji IKS się ucywilizował (można obejrzeć arkusz i dowiedzieć się o punktację niezależnie od wyniku egzaminu ). Do tej pory jak nie zdałeś to pies z kulawą nogą nie podał Ci punktów, nie mówiąc już o obejrzeniu arkusza. Nawet nie zadzwonili, że masz w plecy, nie mówiąc już o terminie podania wyników. Teraz dorównali do standardów DP. No i dobrze. A pytania na DP się tak mocno nie zmieniają. Co jakiś czas publikują nowe, ale wynika to z aktualizacji przepisów. Trzon zostaje ten sam. No a przecież wydawnictwa prawnicze muszą na czymś zarabiać więc szum wokół tych zmian jest wielki. I tak to się kręci.