Teraz jest 01 wrz 2025, 14:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Praca w kontroli skarbowej 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2014, 18:35

POSTY        11
Post Praca w kontroli skarbowej
Witam. Niedługo kończę studia na kierunku administracja i interesuje mnie praca w charakterze kontrolera skarbowego. Stąd mam kilka pytań:

1. Czy z takim wykształceniem i brakiem doświadczenia mam jakiekolwiek szanse na zatrudnienie czy powinienem raczej zapomnieć?
2. Na jakie wynagrodzenie netto mógłbym liczyć na początek?
3. Czy muszę zdać egzamin na kontrolera?
4. Czy miałbym prawo do noszenia broni palnej, czy jest to raczej przywilej jedynie jednostek taktycznych, wywiadu skarbowego?

proszę o odpowiedz jeśli jest taka możliwość  i dziekuję!

13 cze 2014, 15:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2011, 19:43

POSTY        41
Post Re: Praca w kontroli skarbowej
Pisząc o kontrolerze skarbowym masz na myśli inspektora kontroli skarbowej? Jeśli tak, to...
1. Nie masz żadnych szans.
3. art. 39 ustawy o kontroli skarbowej

Pozdr.

14 cze 2014, 08:28
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Właściwie chyba nie chodzi tu o inspektora, to juz takie poważniejsze stanowisko. Ale często spotykam oferty dla starszego referenta ds. kontroli skarbowej.

14 cze 2014, 10:54

REJESTRACJA19 lis 2013, 07:55

POSTY        67
1. Bardzo małe. W rekrutacji na jedno stanowisko (najniższe) bierze zwykle udział 70-150 osób i są to w większości osoby z doświadczeniem. W ogłoszeniach o pracęn a najniższych stanowiskach zazwyczaj jest napisane, że nie jest wymagane ani wyższe wykształcenie ani doświadczenie. W rzeczywistości jest to fikcja, dyrektorzy urzędów celowo podają tak niskie formalne wymagania, żeby mogli wypłacać nowym pracownikom groszowe pensje.
2. 1500 - 2000 zł netto.
3. Podczas rekrutacji m.in. rozwiązuje się test używany do egzaminów na inspektora kontroli skarbowej, żeby być branym pod uwagę w dalszej rekrutacji powinieneś go rozwiązać na minimum 90%
4. Pracownicy komórek kontroli podatkowej nie mają służbowej broni palnej.

Jeżeli interesuje cię broń, to idź do policji. Znacznie wyższe płace, uregulowana ścieżka kariery, znacznie większe kompetencje w ściganiu s***wieli, emeryturka po 25 latach... Za mundurem panny sznurem!

14 cze 2014, 17:19
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
bewezuga                    

Witam. Niedługo kończę studia na kierunku administracja i interesuje mnie praca w charakterze kontrolera skarbowego. Stąd mam kilka pytań:

1. Czy z takim wykształceniem i brakiem doświadczenia mam jakiekolwiek szanse na zatrudnienie czy powinienem raczej zapomnieć?
2. Na jakie wynagrodzenie netto mógłbym liczyć na początek?
3. Czy muszę zdać egzamin na kontrolera?
4. Czy miałbym prawo do noszenia broni palnej, czy jest to raczej przywilej jedynie jednostek taktycznych, wywiadu skarbowego?

proszę o odpowiedz jeśli jest taka możliwość  i dziekuję!

Masz szansę.
Nie wiedza ale myślenie są tu preferowane.
Czy przemyślałeś swoją decyzję?  Zarobki marne, szanse awansu symboliczne, nienawiść za strony znajomych i społeczeństwa, mobbing  - nie chce wymieniać dalej.
Z drugiej strony ta robota ma coś w sobie.

14 cze 2014, 22:43
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Co do tej broni to przeczytałem w ustawie, że mogą ją mieć wyszkoleni inspektorzy oraz pracownicy przydzieleni do specjalnych komórek. czyli mnie to chyba by nie dotyczyło... a do policji nie chcę.

jakoś nienawiści ze strony znajomych i społeczeństwa się nie obawiam, szczególnie ze strony znajomych. a dokładnie tak jak zostało powiedziane- wydaje mi się, że ta praca coś w sobie ma.

18 cze 2014, 09:57
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
A powinieneś się obawiać tej nienawiści. Może ona nie być okazana wprost, ale po jakimś czasie zorientujesz się, że nie będziesz zapraszany tak jak do tej pory, a gdy znajdziesz się w gronie, w którym dotychczas nikt nie miał przed Tobą tajemnic, to teraz okaże się, że obecnie tematem rozmowy będzie Twoja praca. Nie będziesz chciał o tym gadać, bo nawet nie będziesz mógł. I tematy do rozmowy się skończą.  Na dłuższą metę nie jest to zabawne.
No i jeśli chcesz przeprowadzać czynności w postępowaniach kontrolnych, to powinieneś być ekonomistą. Trzeba znać się na podatkach i księgowości. Nie wystarczy przeczytać tekst ustawy o rachunkowości albo rozporządzenie o prowadzeniu podatkowej księgi przychodów i rozchodów. Ukończ jakieś studia podyplomowe z księgowością i podatkami. Chyba, że chcesz pracować w kadrach, sekretariacie, dziale socjalno-gospodarczym.
Pozdrawiam.

19 wrz 2014, 16:07
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
W zakładce kontrola skarbowa, egzamin na Iksa są pytania z poprzednich lat. Przejrzyj przed kastingiem - wiele się powtórzy.  Co do nienawiści ludzi i niechęci - nie bierz se tego do serca :) Pracuje w kontroli skarbowej już 16 lat i na brak znajomych oraz przyjaciół z poza branży nie narzekam. Imprezy, wyjścia, wspólne rodzinne wypady - poza tym, że wszystkim nam przybyło lat nic się nie zmieniło. Ludzie na różne sposoby tłumaczą sobie braki zdolności interpersonalnych  :wysmiewacz:  Ja broni służbowej nie posiadam, bo pracuję w kontroli. Przysługuje ona wywiadowi i realizacji.

19 wrz 2014, 21:59
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
A kontrolujesz rejestrowanie sprzedaży za pomocą kas rejestrujących?  :wysmiewacz: Jeśli nie, to nie pracujesz w kontroli. Jeśli tak, to napisz, jakie są reakcje podatników.  :dokuczacz:

20 wrz 2014, 09:07
Znawca

POSTY        247

Oczywiście! Mam jedenaście fakturek w tym kwartale i dwadzieścia pare w poprzednim. Reakcje jeńców najprzeróżniejsze - od sadzenia gadki na milusia - po totolotek, a nawet próby rwania kity. I nie ma znaczenia, czy to spodenki czy spódniczki  :dokuczacz: . Pierwsza zasada - dać się  jeńcowi przewentylować i nie oddalić się zawcześnie. Zawsze można dryndąć po pieczarki i odstawią jeńca do profesora. Owszem zdarzyło się -3 razy dryndaliśmy  :P . Na moje relacje ze znajomymi jednak to nie wpływa. Jest wiele tematów do rozmów - kino, teatr, muza, sztuka, dzieci, bryki, polityka i nie trzeba strzępić ozora na to co w robocie. Przecież kucharki po robocie nie gadają o przepisach  :wysmiewacz:

20 wrz 2014, 09:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 wrz 2013, 15:24

POSTY        61
a jakie mogą być?
oczywiste, że negatywne
ale tak ma niemal każdy kogo się kontroluje, a praktycznie wszyscy przyłapani
to taka forma samoobrony poprzez atak
ale to normalne w tej profesji

20 wrz 2014, 09:38
Znawca

POSTY        247

Hetman tak jest w każdej profesji przymusu. Gdyby ludzie na to patrzyli nikt nie chciałby nawet być pigułą w Sanepidzie, nie mówiąc o tym by zostać prorokiem, miśkiem, krokodylem czy leśnikiem. Prawda jest taka, że jak sie ktoś decyduje na robote w Kontroli Skarbowej, musi mieć nerwy na lejcach, żeby nie odpieprzać koka, jak życie przyciśnie. Wtedy męczą się wszyscy: i dwukrop i sierściuch i jeniec. Nasza ustawka nie wymaga od nas predyspozycji i to błąd, bo statystycznie co trzeci to lepszy gigant  :lol:

20 wrz 2014, 10:51
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
makoma                    

Oczywiście! Mam jedenaście fakturek w tym kwartale i dwadzieścia pare w poprzednim. Reakcje jeńców najprzeróżniejsze - od sadzenia gadki na milusia - po totolotek, a nawet próby rwania kity. I nie ma znaczenia, czy to spodenki czy spódniczki  :dokuczacz: . Pierwsza zasada - dać się  jeńcowi przewentylować i nie oddalić się zawcześnie. Zawsze można dryndąć po pieczarki i odstawią jeńca do profesora. Owszem zdarzyło się -3 razy dryndaliśmy  :P . Na moje relacje ze znajomymi jednak to nie wpływa. Jest wiele tematów do rozmów - kino, teatr, muza, sztuka, dzieci, bryki, polityka i nie trzeba strzępić ozora na to co w robocie. Przecież kucharki po robocie nie gadają o przepisach  :wysmiewacz:

POproszę o przekład na język polski  :zly1:

20 wrz 2014, 10:55
Znawca

POSTY        247

Na język polski: wychodzę z fabryki i nie gadam o kolędach!  :zeby: nie było, że nie myślę   ;)  Ale najważniejsze jest to co cały czas mówię między słowami, że od wielkiego dzwonu nawet pies musi być człowiekiem. Więcej dystansu do świata, a do siebie przede wszystkim. :piwo:

20 wrz 2014, 11:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona