Teraz jest 05 wrz 2025, 17:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Czy wójt gminy wiejskiej jest organem egzekucyjnym? 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 sie 2014, 16:39

POSTY        8
Post Czy wójt gminy wiejskiej jest organem egzekucyjnym?
Część wszystkim.
Jestem nowa na forum ale nie daje mi spokoju pewien zapis z ustawy egzekucyjnej.
Od roku małe gminy lamentują, że mają problem ze ściąganiem zaległości za odpady komunalne. Zapis w ustawie egzekucyjnej wskazuje, że gminy wiejskie powinny wysyłać wystawione tytuły za odpady komunalne do Urzędów Skarbowych. Natomiast burmistrz gminy miejskiej i prezydent miasta jest uprawniony do prowadzenia egzekucji ze wszystkich środków z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości. Dlaczego zatem W gminach wiejskich prowadzą egzekucję?

W załączeniu przesyłam pewien zapis w oparciu o ustawę egzekucyjną zamieszczony w internecie przez Rzeczpospolitą:

http://prawo.rp.pl/artykul/1109910.html

"Ustawa z 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (tekst jedn. DzU z 2012 r., poz. 1015) przyznaje niektórym gminom uprawnienia organów egzekucyjnych. Zgodnie z jej art. 19 właściwy organ gminy o statusie miasta jest organem egzekucyjnym uprawnionym do stosowania wszystkich środków egzekucyjnych, z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości. Oznacza to, że burmistrz lub prezydent miasta może m.in. samodzielnie dochodzić należności z tytułu podatków i opłat lokalnych oraz innych danin ustalanych i pobieranych przez organy tych gmin.
Z brzmienia tego przepisu wynika jednocześnie, że organem egzekucyjnym nie może być wójt. Jest on bowiem organem wykonawczym w gminie wiejskiej, a te nie są upoważnione do samodzielnego prowadzenia postępowania egzekucyjnego. Oznacza to, że należności pieniężne stanowiące dochody budżetów gmin wiejskich powinny być egzekwowane przez Naczelnika Urzędu Skarbowego, a gmina wiejska może w takim postępowaniu występować jedynie w roli wierzyciela."

Z tego co wyczytałam na forum wynika, że niektórzy pracownicy gmin wiejskich nie znają przepisów.

31 sie 2014, 20:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:28

POSTY        64
Post Re: Czy wójt gminy wiejskiej jest organem egzekucyjnym?
Raczej znają przepisy, poczytaj sobie art. 6qa ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach:
Wójt, burmistrz lub prezydent miasta jest organem egzekucyjnym uprawnionym do stosowania wszystkich środków egzekucyjnych, z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości, w egzekucji administracyjnej należności pieniężnych z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

31 sie 2014, 22:14
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
art. 19 upea
§ 8. Organem egzekucyjnym w egzekucji administracyjnej należności pieniężnych może być ponadto inny organ w zakresie określonym odrębnymi ustawami.

art. 6 qa ucpg
Wójt, burmistrz lub prezydent miasta jest organem egzekucyjnym uprawnionym do stosowania wszystkich środków egzekucyjnych, z wyjątkiem egzekucji z nierucho-mości, w egzekucji administracyjnej należności pieniężnych z tytułu opłaty za go-spodarowanie odpadami komunalnymi.

Przytoczony przez Ciebie artykuł dotyczy paragrafu 2 art. 19 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji czyli tego gdzie:

...burmistrz lub prezydent miasta może m.in. samodzielnie dochodzić należności z tytułu podatków i opłat lokalnych oraz innych danin ustalanych i pobieranych przez organy tych gmin.

Są to organy gminy o statusie miasta, wymienione w odrębnych przepisach oraz gminy wchodzące w skład powiatu warszawskiego, które egzekwują sobie wszystkie podatki i opłaty. Jest ich 46 i nie dotyczą Twojej sytuacji.
    Białystok,
    Bielsko-Biała,
    Bydgoszcz,
    Bytom,
    Chorzów,
    Częstochowa,
    Dąbrowa Górnicza,
    Elbląg,
    Gdańsk,
    Gdynia,
    Gliwice,
    Gorzów Wielkopolski,
    Grudziądz,
    Jastrzębie-Zdrój,
    Jaworzno,
    Kalisz,
    Katowice,
    Kielce,
    Koszalin,
    Kraków,
    Legnica,
    Lublin,
    Łódź,
    Mysłowice,
    Olsztyn,
    Opole,
    Płock,
    Poznań,
    Radom,
    Ruda Śląska,
    Rybnik,
    Rzeszów,
    Siemianowice Śląskie,
    Słupsk,
    Sopot,
    Sosnowiec,
    Szczecin,
    Świętochłowice,
    Tarnów,
    Toruń,
    Tychy,
    Wałbrzych,
    Włocławek,
    Wrocław,
    Zabrze,
    Zielona Góra

01 wrz 2014, 08:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:28

POSTY        64
No niestety, przykro mi bardzo, nie podoba mi się Twoja interpretacja moich myśli;-), ale nigdzie nie pisałem, że wywodzi się to z art. 19 § 2 uopea.  Przyjrzyj się raczej (i tam krążyły moje myśli) brzmieniu art. 19 § 8: Organem egzekucyjnym w egzekucji administracyjnej należności pieniężnych może być ponadto inny organ w zakresie określonym odrębnymi ustawami.  
W razie potrzeby wyjaśnię bliżej, ale nie ma tu raczej sporów interpretacyjnych.

02 wrz 2014, 18:25
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
W artykule wyraźnie jest napisane o egzekucji przez organ wszystkich podatków i opłat w ograniczonym zakresie zatem przytoczony w pierwszym poście artykuł ze strony prawo.rp.pl opisuje sytuację określoną w art. 19 § 2 ustawy pea.
Nie piszę że Ty nie piszesz o § 2 tylko ja o nim piszę. Również cytuję § 8 więc jak chcesz możesz się nie zgadzać tylko na prawdę nie wiem z czym :)

03 wrz 2014, 06:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]