Czy wójt gminy wiejskiej jest organem egzekucyjnym?
Część wszystkim.
Jestem nowa na forum ale nie daje mi spokoju pewien zapis z ustawy egzekucyjnej.
Od roku małe gminy lamentują, że mają problem ze ściąganiem zaległości za odpady komunalne. Zapis w ustawie egzekucyjnej wskazuje, że gminy wiejskie powinny wysyłać wystawione tytuły za odpady komunalne do Urzędów Skarbowych. Natomiast burmistrz gminy miejskiej i prezydent miasta jest uprawniony do prowadzenia egzekucji ze wszystkich środków z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości. Dlaczego zatem W gminach wiejskich prowadzą egzekucję?
W załączeniu przesyłam pewien zapis w oparciu o ustawę egzekucyjną zamieszczony w internecie przez Rzeczpospolitą:
http://prawo.rp.pl/artykul/1109910.html"Ustawa z 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (tekst jedn. DzU z 2012 r., poz. 1015) przyznaje niektórym gminom uprawnienia organów egzekucyjnych. Zgodnie z jej art. 19 właściwy organ gminy o statusie miasta jest organem egzekucyjnym uprawnionym do stosowania wszystkich środków egzekucyjnych, z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości. Oznacza to, że burmistrz lub prezydent miasta może m.in. samodzielnie dochodzić należności z tytułu podatków i opłat lokalnych oraz innych danin ustalanych i pobieranych przez organy tych gmin.
Z brzmienia tego przepisu wynika jednocześnie, że organem egzekucyjnym nie może być wójt. Jest on bowiem organem wykonawczym w gminie wiejskiej, a te nie są upoważnione do samodzielnego prowadzenia postępowania egzekucyjnego. Oznacza to, że należności pieniężne stanowiące dochody budżetów gmin wiejskich powinny być egzekwowane przez Naczelnika Urzędu Skarbowego, a gmina wiejska może w takim postępowaniu występować jedynie w roli wierzyciela."
Z tego co wyczytałam na forum wynika, że niektórzy pracownicy gmin wiejskich nie znają przepisów.