Teraz jest 05 wrz 2025, 19:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Tytuł na małoletniego 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA07 lis 2012, 22:06

POSTY        10
Post Tytuł na małoletniego
Jak u was wystawiają tytuły wykonawcze na małoletnich nie posiadających zdolności do czynności prawnych? Kto figuruje jako podmiot zobowiązany?

23 lip 2014, 09:41
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
Post Re: Tytuł na małoletniego
Anetaaga                    

Jak u was wystawiają tytuły wykonawcze na małoletnich nie posiadających zdolności do czynności prawnych? Kto figuruje jako podmiot zobowiązany?

Małoletni reprezentowany przez przedstawiciela ustawowego. Jest takie orzeczenie NSA.

23 lip 2014, 09:57
Amator

POSTY        10
Tak u nas wystawili tytuł, ale dłużnik zajętej wierzytelności zakwestionował zajęcie, powołujac orzeczenie WSA I SA/Ol 532/08
To jak możesz to podaj sygnaturę

23 lip 2014, 11:27
Specjalista

POSTY        427
Nie bardzo pamiętaj (a właściwie całkiem nie pamiętam sygnaturki).

23 lip 2014, 14:05
Specjalista

POSTY        427
Przeczytałem powołany przez Ciebie wyrok. Moim zdaniem jest on zbieżny z tym co pisałem wyżej. WSA wyraźnie pisze, że "organy egzekucyjne prawidłowo uznały, że osoba małoletnia może występować w obrocie prawnym jedynie poprzez swojego przedstawiciela ustawowego, którym jest matka i to jej dane winny zostać wpisane w tytułach wykonawczych w polach dotyczących danych identyfikujących zobowiązanego, z jednoczesnym zaznaczeniem, że działa ona jako przedstawiciel ustawowy zobowiązanej osoby małoletniej." Czyli sąd pisze: matka będąca przedstawicielem małoletniego, a ja Ci napisałem - małoletni działający przez matkę. Sprowadza się to do tego samego. Oboje muszą być w TW. W mojej ocenie nie ma znaczenia czy najpierw wymieniasz przedstawiciel i wskazujesz kogo reprezentuje, czy zobowiązanego i wskazujesz przez kogo jest reprezentowany. Byle z TW wynikało, że jest to małoletni, który działa przez przedstawiciela.

23 lip 2014, 14:22
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Deczko mi się takie podejście nie podoba.
Zdecydowanie powinno być napisane:

Taki a Taki reprezentowany przez  przedstawiciela ustawowego Taką a Taką

Wg mnie dopuszczalną możliwością jest wystawienie po prostu na małoletniego ale organ egzekucyjny gada z mamusią.

Nie może być tytuł wystawiony na mamusię i synka albo na samą mamusię bo to powodowałoby, że egzekwowalibyśmy należnośc z majątku mamusi a to nie jest prawidłowe.
Mamy egzekwować z majątku małolata ;)

23 lip 2014, 15:20
Specjalista

POSTY        427
Gdyby wystawic TW tylko na maloletnego organ egz. mogłby sie nie zorientowac, ze ma gadać tylko z mamusią. Podobnie wystawienie tylko na mamusię będzie niedopuszczne, bo tak jak mówisz - nie z jej majątku mamy egzekwować. W TW muszą widnieć oboje. I - jak dla mnie - co pisałem wyżej - bez różnicy jest w jakiej kolejności. Nie wiem co w powyższym stanowisku Ci się nie podoba? Nikt nie twierdził, że ma być tylko mamusia :)

24 lip 2014, 10:24
Amator

POSTY        10
ajed                    

W mojej ocenie nie ma znaczenia czy najpierw wymieniasz przedstawiciel i wskazujesz kogo reprezentuje, czy zobowiązanego i wskazujesz przez kogo jest reprezentowany. Byle z TW wynikało, że jest to małoletni, który działa przez przedstawiciela.

Na tytule jest młoda i ręcznie dopisany przedstawiciel,  jednakże bank upiera się, że zobowiązanym zgodnie z w/w wyrokiem winnien byc przedstawieciel ustawowy

Ostatnio edytowano 24 lip 2014, 10:33 przez Anetaaga, łącznie edytowano 1 raz

24 lip 2014, 10:28
Amator

POSTY        10
Robiąc zajęcie dopisałam ręcznie przedstawiciela, bank ma to gdzieś. Nie chce realizować zajęcia, chociaż na koncie małoletniej jest kasa.

24 lip 2014, 10:29
Specjalista

POSTY        427
To grzywna na dyrektora banku. Bank nie jest uprawniony do kwestionowania TW.

24 lip 2014, 10:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Zobowiązany to jedno, a reprezentacja przez osobę pełnoletnią to 2-gie.
Moim zdaniem - zobowiązany = małoletni. Czynności dokonujesz do majątku małoletniego działającego
przez przedstawiciela (doręczenia, itd.).

24 lip 2014, 19:58
Specjalista

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
ajed                    

Anetaaga                    

Małoletni reprezentowany przez przedstawiciela ustawowego. Jest takie orzeczenie NSA.

Gdyby ktoś z Was jednak odnalazł to orzeczenie NSA (lub inne podobnie traktujące) proszę o informację. Organ egzekucyjny, z którym współpracuję niestety podziela stanowiska WSA w Olsztynie, jak jednak widzę sprawę zupełnie inaczej, dlatego bardzo pomocne byłoby mi jakiekolwiek orzeczenie traktujące sprawę odmiennie od WSA w Olsztynie.

26 lis 2014, 11:24
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Są odpowiedzi na HelpDeski w tej sprawie, np. nr 188018, czy też 108475, z których wynika, że w tytule jak zobowiązany powinien być jednak wskazany małoletni, którego reprezentuje przedstawiciel ustawowy.
Myślę więc, że jako zobowiązanego najbezpieczniej byłoby wskazać np.:
Jakub Nowak reprezentowany przez przedstawiciela ustawowego - Marię Nowak

27 lis 2014, 12:23
Specjalista

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
Jak też tak myślę i tak też tytuł wystawiłem, jednak US odmówił przystąpienia do egzekucji. Wcześniej  inne US-y takiego problemu nie robiły i zawsze przyjmowały TW na nieletnich.

Co to są te helpdesk?i  :) -  można gdzieś to znaleźć w internecie?

28 lis 2014, 11:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona