Teraz jest 12 wrz 2025, 11:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
ciekawska                    

wystawiłam kilka tytułów wykonawczych, wysłałam zapytanie do US o informację na temat numerów konta, dochodach i pobranych zaliczkach. chciałabym teraz zająć konto , zastanawiam się czy do banków też przesyłam tytuł wykonawczy czy tylko pismo o zajęciu. czy muszę wyliczać koszty egzekucyjne na tytule i wysłać razem  z pismem do banku czy na wezwaniu o zajęcie wpisuję kwotę. pomocy :(

wysyłasz tylko pismo o zajęciu bo skąd byś nabrała aż tyle egzemplarzy TW ;) kwotę kosztów wpisujesz na zajęciu ; teraz po zmianach na TW juz nie ma miejsca na wpisywanie kosztów

22 lip 2014, 10:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
qubap                    

Dostałem od swoich programistów niespodziankę w postaci doliczania kosztów upomnienia do podstawy wyliczania kosztów egzekucyjnych  :mur:
Czy poza art. 64 § 7 jest coś na co mogę się powołać aby przywrócili mi stan faktyczny? Ponoć mają jakiś wyrok/orzeczenie - oczekuję ;)

jeśli pracujesz na Tax+ w parametrach egzekucyjnych można ustawić żeby nie liczył KE od kosztów upomnienia (nie zaznaczać "ptaszka")

22 lip 2014, 10:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
dziękuję za szybką odpowiedź.
czyli na zajęciu muszę podliczyć kwotę należności + koszty upomnienia + opłata manipulacyjna? a kiedy zajęcie będę wysyłała do zus to dodatkowo za zajęcie świadczeń z ubezpieczenia społecznego – 4% kwoty egzekwowa-nej należności, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr? bałam się, że muszę gdzieś na tytule wypisywać te wszystkie kwoty, jedno szczęście, że nie. a jeśli ktoś odebrał tytuł i zanim zdążyłam cokolwiek zrobić opłacił go - wystarczy , że w systemie widnieje opłacone czy na tytule też muszę coś pisać? (przekreślenie pierwszej strony z adnotacją wystarczy?)

22 lip 2014, 10:44
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
ciekawska                    

wystawiłam kilka tytułów wykonawczych, wysłałam zapytanie do US o informację na temat numerów konta, dochodach i pobranych zaliczkach. chciałabym teraz zająć konto , zastanawiam się czy do banków też przesyłam tytuł wykonawczy czy tylko pismo o zajęciu. czy muszę wyliczać koszty egzekucyjne na tytule i wysłać razem  z pismem do banku czy na wezwaniu o zajęcie wpisuję kwotę. pomocy :(

Ciekawska jakoś Ty mało ciekawska jesteś  :P wszystko już masz opisane w tym temacie  ;)
Wystawiasz tytuł wykonawczy - nie wiem czy po staremu czy po nowemu, nie ważne. Drukujesz go w dwóch egzemplarzach. Jeden wpinasz w akta, drugi (jeżeli od razu robisz zajęcie) przesyłasz razem z zajęciem do zobowiązanego. Drugie zajęcie przesyłasz do dłużnika zajętej wierzytelności (bank) a trzecie wpinasz pod tytuł.
Zobowiązany dostaje i tak tylko odpis (jeżeli to jedna osoba to tylko strony 1 i 2 starego tytułu) więc nie ma tam kosztów egzekucyjnych. Koszty egzekucyjne ujmujesz na zawiadomieniu o zajęciu. Dla każdego tytułu liczysz osobno ((1TW x 5% + 1TWx 1%)+(2TW x 5% + 2TW x 1%)+(nTW x 5% + nTW x 1%)). To co ci wyjdzie łącznie wpisujesz na zawiadomieniu o zajęciu.
Jeżeli trafisz w bank (a z informacją z US różnie bywa bo nie jest to informacja od organu egzekucyjnego tylko wierzyciela) i dostaniesz informację z banku że przykładowo brak jest środków na koncie, to wtedy możesz sobie uzupełnić stronę 3 starego tytułu o koszty egzekucyjne lub zewidencjonować je w jakikolwiek inny sposób przy nowych wzorach tytułów wykonawczych.
ciekawska                    

dziękuję za szybką odpowiedź.
czyli na zajęciu muszę podliczyć kwotę należności + koszty upomnienia + opłata manipulacyjna? a kiedy zajęcie będę wysyłała do zus to dodatkowo za zajęcie świadczeń z ubezpieczenia społecznego – 4% kwoty egzekwowa-nej należności, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr? bałam się, że muszę gdzieś na tytule wypisywać te wszystkie kwoty, jedno szczęście, że nie. a jeśli ktoś odebrał tytuł i zanim zdążyłam cokolwiek zrobić opłacił go - wystarczy , że w systemie widnieje opłacone czy na tytule też muszę coś pisać? (przekreślenie pierwszej strony z adnotacją wystarczy?)

Na zajęciu - dlatego się tak nazywa bo już coś zajmujesz więc dokonujesz jakiejś czynności, w pozycji kwota kosztów egzekucyjnych wpisujesz sumę opłaty manipulacyjnej oraz kosztów związanych z zajęciem, reszta to koszty upomnienia, należność główna i odsetki.
Jeżeli ktoś odebrał tytuł i wpłacił po jego odebraniu to należna pozostaje opłata manipulacyjna za doręczenie odpisu tytułu wykonawczego.
auto                    

jeśli pracujesz na Tax+ w parametrach egzekucyjnych można ustawić żeby nie liczył KE od kosztów upomnienia (nie zaznaczać "ptaszka")

Niestety pracuję w innym i muszę sam sobie przestawiać (wpisywać prawidłową wartość) aby koszty liczyły się prawidłowo.

22 lip 2014, 10:48
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
a w programie ERGO nie można zrobić zestawienia dla US w celu transportowania wystawionych nowych tytułów do innego programu też tak macie ? czy ja coś źle robię

22 lip 2014, 11:20
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
qubap                    

Dostałem od swoich programistów niespodziankę w postaci doliczania kosztów upomnienia do podstawy wyliczania kosztów egzekucyjnych  :mur:
Czy poza art. 64 § 7 jest coś na co mogę się powołać aby przywrócili mi stan faktyczny? Ponoć mają jakiś wyrok/orzeczenie - oczekuję ;)

z wyroku wynika, że do podstawy opłaty manipulacyjnej dolicza się koszty upomnień natomiast do kosztów zajęcia nie. Wybrałem tutaj kawałki:

Sygn. akt III AUa 562/12                    

Jeżeli wysokość opłaty egzekucyjnej jest określona stosunkowo do egzekwowanej lub pobranej należności pieniężnej, w podstawie obliczenia opłaty uwzględnia się również odsetki z tytułu niezapłacenia należności w terminie, przypadające w dniu powstania obowiązku uiszczenia opłaty (§ 7).

Odmienne zasady obowiązują przy opłacie manipulacyjnej. Jak wskazuje bowiem art. 68 § 6 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji organ egzekucyjny pobiera opłatę manipulacyjną z tytułu zwrotu wydatków za wszystkie czynności manipulacyjne związane ze stosowaniem środków egzekucyjnych. Opłata wynosi 1 % kwoty egzekwowanych należności objętych każdym tytułem wykonawczym - a zatem należności głównej, odsetek i kosztów upomnienia - nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr.

Przekładając powyższe na grunt analizowanej sprawy wskazać należy, że organ rentowy bezsprzecznie w sposób prawidłowy naliczył koszty egzekucyjne według schematu: należność główna + odsetki x 5%, co zostało szczegółowo zaprezentowane zarówno w zaskarżonej decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych...

Czy ktoś pracujący w US zwiedzający przypadkiem ten temat i niekoniecznie zajmujący się mandatami :) mógłby zobaczyć w swoim programie w jaki sposób przeliczają mu się koszty manipulacyjne? Bo zwątpiłem  :mur:

22 lip 2014, 11:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Pomóżcie. Wysłałem zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia wraz z tytułem wykonawczym. Zrobiłem to 1 lipca nie zauważywszy, że 6 czerwca nastąpiła wpłata z MOPS-u za 1 miesiąc(czerwiec). Oczywiście zobowiązany dzwonił i twierdził, że nie możemy od niego wymagać wpłaty, skoro MOPS za niego zaczął wpłacać od czerwca. Zwrócę uwagę na to, że MOPS wpłaca za niego na poczet bieżących należności. Jak wydam postanowienie o zawieszeniu postępowania egzekucyjnego to pozostanie mu zaległość ponad 900zł za 10 miesięcy.
Ktoś wie co zrobić w takim przypadku?

22 lip 2014, 12:40
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
wojtek87                    

Pomóżcie. Wysłałem zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia wraz z tytułem wykonawczym. Zrobiłem to 1 lipca nie zauważywszy, że 6 czerwca nastąpiła wpłata z MOPS-u za 1 miesiąc(czerwiec). Oczywiście zobowiązany dzwonił i twierdził, że nie możemy od niego wymagać wpłaty, skoro MOPS za niego zaczął wpłacać od czerwca. Zwrócę uwagę na to, że MOPS wpłaca za niego na poczet bieżących należności. Jak wydam postanowienie o zawieszeniu postępowania egzekucyjnego to pozostanie mu zaległość ponad 900zł za 10 miesięcy.
Ktoś wie co zrobić w takim przypadku?

Ale MOPS Ci wpłacał z jakiego tytułu skoro nie miał zajęcia? Rozpisz coś bardziej.
Na podstawie tego co piszesz zmienił bym kwotę zajęcia o tą jedną wpłatę i tyle. Nie zawieszał postępowania bo jaka by była przesłanka do zawieszenia.

22 lip 2014, 12:46
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
MOPs wpłacał z tytułu dodatku mieszkaniowego na wniosek świadczeniobiorcy. Wpłata ta dotyczyły czerwca 2014r, zaś tytuły wystawione są okres wcześniejszy niż czerwiec 2014r.

22 lip 2014, 13:07
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
wojtek87                    

MOPs wpłacał z tytułu dodatku mieszkaniowego na wniosek świadczeniobiorcy. Wpłata ta dotyczyły czerwca 2014r, zaś tytuły wystawione są okres wcześniejszy niż czerwiec 2014r.

Jeżeli tytuły - zajęcia masz wystawione za okres nie obejmujący wpłaty to nie robisz nic. Jeżeli dotyczą czerwca to zrób zmianę wysokości zajęcia.

22 lip 2014, 13:16
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Rozumiem.
Dziękuje za poradę  :)

22 lip 2014, 13:21
Zaawansowany

REJESTRACJA18 lip 2014, 12:06

POSTY        76
Mam pytanie. Czy koszt opłaty za korespondencję (tj. wysłanie zawiadomienia o zajęciu, wysłanie odpisu tytułu wykonawczego) są wliczone w opłatę manipulacyjną lub koszty egzekucyjne czy trzeba to dodatkowo doliczyć jako wydatek egzekucyjny?

23 lip 2014, 07:55
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Jeśli w tym tygodniu otrzymał pracodawca dłużnika otrzymał zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia a jutro pojawi mi się dłużnik z wolą spłaty  zadłużenia kosztów należności głównej bez żadnych kosztów, odsetek. Wtedy powinienem naliczyć do należności głównej jakieś koszty?
I co robić z zawiadomieniem zajęcia wynagrodzenia, które dostał pracodawca zanim zadłużenie zostało spłacone przez zobowiązanego?

23 lip 2014, 12:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Zzzu                    

Mam pytanie. Czy koszt opłaty za korespondencję (tj. wysłanie zawiadomienia o zajęciu, wysłanie odpisu tytułu wykonawczego) są wliczone w opłatę manipulacyjną lub koszty egzekucyjne czy trzeba to dodatkowo doliczyć jako wydatek egzekucyjny?

można liczyć wydatki egzekucyjne za poszukiwanie majątku czyli np. zapytania do US czy ZUS z art. 36 upe.. nie można liczyć za wysyłkę zajęć bo to masz już w kosztach egzekucyjnych .

wojtek87                    

Jeśli w tym tygodniu otrzymał pracodawca dłużnika otrzymał zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia a jutro pojawi mi się dłużnik z wolą spłaty  zadłużenia kosztów należności głównej bez żadnych kosztów, odsetek. Wtedy powinienem naliczyć do należności głównej jakieś koszty?
I co robić z zawiadomieniem zajęcia wynagrodzenia, które dostał pracodawca zanim zadłużenie zostało spłacone przez zobowiązanego?

jeżeli pracodawca otrzymał zajęcie przed przyjściem dłużnika do Ciebie to masz skuteczną czynność i należą się koszty.
w egzekucji nie interesuje Cie na co dłużnik chce wpłacić kasę - masz przepis art. 115 upe i wg tego księgujesz

Jeżeli dłużnik spłaci Ci wszystko sam a Ty już wysłałeś zajęcie, to je po prostu uchylasz (jak spłacono ci całość) albo aktualizujesz (jak spłacono ci tylko cześć)

Ostatnio edytowano 23 lip 2014, 12:30 przez eleta, łącznie edytowano 1 raz

23 lip 2014, 12:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 379  Następna strona