wystawiłam kilka tytułów wykonawczych, wysłałam zapytanie do US o informację na temat numerów konta, dochodach i pobranych zaliczkach. chciałabym teraz zająć konto , zastanawiam się czy do banków też przesyłam tytuł wykonawczy czy tylko pismo o zajęciu. czy muszę wyliczać koszty egzekucyjne na tytule i wysłać razem z pismem do banku czy na wezwaniu o zajęcie wpisuję kwotę. pomocy
wysyłasz tylko pismo o zajęciu bo skąd byś nabrała aż tyle egzemplarzy TW kwotę kosztów wpisujesz na zajęciu ; teraz po zmianach na TW juz nie ma miejsca na wpisywanie kosztów
22 lip 2014, 10:33
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap
Dostałem od swoich programistów niespodziankę w postaci doliczania kosztów upomnienia do podstawy wyliczania kosztów egzekucyjnych :mur: Czy poza art. 64 § 7 jest coś na co mogę się powołać aby przywrócili mi stan faktyczny? Ponoć mają jakiś wyrok/orzeczenie - oczekuję
jeśli pracujesz na Tax+ w parametrach egzekucyjnych można ustawić żeby nie liczył KE od kosztów upomnienia (nie zaznaczać "ptaszka")
22 lip 2014, 10:37
dziękuję za szybką odpowiedź. czyli na zajęciu muszę podliczyć kwotę należności + koszty upomnienia + opłata manipulacyjna? a kiedy zajęcie będę wysyłała do zus to dodatkowo za zajęcie świadczeń z ubezpieczenia społecznego – 4% kwoty egzekwowa-nej należności, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr? bałam się, że muszę gdzieś na tytule wypisywać te wszystkie kwoty, jedno szczęście, że nie. a jeśli ktoś odebrał tytuł i zanim zdążyłam cokolwiek zrobić opłacił go - wystarczy , że w systemie widnieje opłacone czy na tytule też muszę coś pisać? (przekreślenie pierwszej strony z adnotacją wystarczy?)
22 lip 2014, 10:44
ciekawska
wystawiłam kilka tytułów wykonawczych, wysłałam zapytanie do US o informację na temat numerów konta, dochodach i pobranych zaliczkach. chciałabym teraz zająć konto , zastanawiam się czy do banków też przesyłam tytuł wykonawczy czy tylko pismo o zajęciu. czy muszę wyliczać koszty egzekucyjne na tytule i wysłać razem z pismem do banku czy na wezwaniu o zajęcie wpisuję kwotę. pomocy
Ciekawska jakoś Ty mało ciekawska jesteś wszystko już masz opisane w tym temacie Wystawiasz tytuł wykonawczy - nie wiem czy po staremu czy po nowemu, nie ważne. Drukujesz go w dwóch egzemplarzach. Jeden wpinasz w akta, drugi (jeżeli od razu robisz zajęcie) przesyłasz razem z zajęciem do zobowiązanego. Drugie zajęcie przesyłasz do dłużnika zajętej wierzytelności (bank) a trzecie wpinasz pod tytuł. Zobowiązany dostaje i tak tylko odpis (jeżeli to jedna osoba to tylko strony 1 i 2 starego tytułu) więc nie ma tam kosztów egzekucyjnych. Koszty egzekucyjne ujmujesz na zawiadomieniu o zajęciu. Dla każdego tytułu liczysz osobno ((1TW x 5% + 1TWx 1%)+(2TW x 5% + 2TW x 1%)+(nTW x 5% + nTW x 1%)). To co ci wyjdzie łącznie wpisujesz na zawiadomieniu o zajęciu. Jeżeli trafisz w bank (a z informacją z US różnie bywa bo nie jest to informacja od organu egzekucyjnego tylko wierzyciela) i dostaniesz informację z banku że przykładowo brak jest środków na koncie, to wtedy możesz sobie uzupełnić stronę 3 starego tytułu o koszty egzekucyjne lub zewidencjonować je w jakikolwiek inny sposób przy nowych wzorach tytułów wykonawczych.
ciekawska
dziękuję za szybką odpowiedź. czyli na zajęciu muszę podliczyć kwotę należności + koszty upomnienia + opłata manipulacyjna? a kiedy zajęcie będę wysyłała do zus to dodatkowo za zajęcie świadczeń z ubezpieczenia społecznego – 4% kwoty egzekwowa-nej należności, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr? bałam się, że muszę gdzieś na tytule wypisywać te wszystkie kwoty, jedno szczęście, że nie. a jeśli ktoś odebrał tytuł i zanim zdążyłam cokolwiek zrobić opłacił go - wystarczy , że w systemie widnieje opłacone czy na tytule też muszę coś pisać? (przekreślenie pierwszej strony z adnotacją wystarczy?)
Na zajęciu - dlatego się tak nazywa bo już coś zajmujesz więc dokonujesz jakiejś czynności, w pozycji kwota kosztów egzekucyjnych wpisujesz sumę opłaty manipulacyjnej oraz kosztów związanych z zajęciem, reszta to koszty upomnienia, należność główna i odsetki. Jeżeli ktoś odebrał tytuł i wpłacił po jego odebraniu to należna pozostaje opłata manipulacyjna za doręczenie odpisu tytułu wykonawczego.
auto
jeśli pracujesz na Tax+ w parametrach egzekucyjnych można ustawić żeby nie liczył KE od kosztów upomnienia (nie zaznaczać "ptaszka")
Niestety pracuję w innym i muszę sam sobie przestawiać (wpisywać prawidłową wartość) aby koszty liczyły się prawidłowo.
22 lip 2014, 10:48
a w programie ERGO nie można zrobić zestawienia dla US w celu transportowania wystawionych nowych tytułów do innego programu też tak macie ? czy ja coś źle robię
22 lip 2014, 11:20
qubap
Dostałem od swoich programistów niespodziankę w postaci doliczania kosztów upomnienia do podstawy wyliczania kosztów egzekucyjnych :mur: Czy poza art. 64 § 7 jest coś na co mogę się powołać aby przywrócili mi stan faktyczny? Ponoć mają jakiś wyrok/orzeczenie - oczekuję
z wyroku wynika, że do podstawy opłaty manipulacyjnej dolicza się koszty upomnień natomiast do kosztów zajęcia nie. Wybrałem tutaj kawałki:
Sygn. akt III AUa 562/12
Jeżeli wysokość opłaty egzekucyjnej jest określona stosunkowo do egzekwowanej lub pobranej należności pieniężnej, w podstawie obliczenia opłaty uwzględnia się również odsetki z tytułu niezapłacenia należności w terminie, przypadające w dniu powstania obowiązku uiszczenia opłaty (§ 7).
Odmienne zasady obowiązują przy opłacie manipulacyjnej. Jak wskazuje bowiem art. 68 § 6 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji organ egzekucyjny pobiera opłatę manipulacyjną z tytułu zwrotu wydatków za wszystkie czynności manipulacyjne związane ze stosowaniem środków egzekucyjnych. Opłata wynosi 1 % kwoty egzekwowanych należności objętych każdym tytułem wykonawczym - a zatem należności głównej, odsetek i kosztów upomnienia - nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr.
Przekładając powyższe na grunt analizowanej sprawy wskazać należy, że organ rentowy bezsprzecznie w sposób prawidłowy naliczył koszty egzekucyjne według schematu: należność główna + odsetki x 5%, co zostało szczegółowo zaprezentowane zarówno w zaskarżonej decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych...
Czy ktoś pracujący w US zwiedzający przypadkiem ten temat i niekoniecznie zajmujący się mandatami mógłby zobaczyć w swoim programie w jaki sposób przeliczają mu się koszty manipulacyjne? Bo zwątpiłem
22 lip 2014, 11:37
Pomóżcie. Wysłałem zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia wraz z tytułem wykonawczym. Zrobiłem to 1 lipca nie zauważywszy, że 6 czerwca nastąpiła wpłata z MOPS-u za 1 miesiąc(czerwiec). Oczywiście zobowiązany dzwonił i twierdził, że nie możemy od niego wymagać wpłaty, skoro MOPS za niego zaczął wpłacać od czerwca. Zwrócę uwagę na to, że MOPS wpłaca za niego na poczet bieżących należności. Jak wydam postanowienie o zawieszeniu postępowania egzekucyjnego to pozostanie mu zaległość ponad 900zł za 10 miesięcy. Ktoś wie co zrobić w takim przypadku?
22 lip 2014, 12:40
wojtek87
Pomóżcie. Wysłałem zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia wraz z tytułem wykonawczym. Zrobiłem to 1 lipca nie zauważywszy, że 6 czerwca nastąpiła wpłata z MOPS-u za 1 miesiąc(czerwiec). Oczywiście zobowiązany dzwonił i twierdził, że nie możemy od niego wymagać wpłaty, skoro MOPS za niego zaczął wpłacać od czerwca. Zwrócę uwagę na to, że MOPS wpłaca za niego na poczet bieżących należności. Jak wydam postanowienie o zawieszeniu postępowania egzekucyjnego to pozostanie mu zaległość ponad 900zł za 10 miesięcy. Ktoś wie co zrobić w takim przypadku?
Ale MOPS Ci wpłacał z jakiego tytułu skoro nie miał zajęcia? Rozpisz coś bardziej. Na podstawie tego co piszesz zmienił bym kwotę zajęcia o tą jedną wpłatę i tyle. Nie zawieszał postępowania bo jaka by była przesłanka do zawieszenia.
22 lip 2014, 12:46
MOPs wpłacał z tytułu dodatku mieszkaniowego na wniosek świadczeniobiorcy. Wpłata ta dotyczyły czerwca 2014r, zaś tytuły wystawione są okres wcześniejszy niż czerwiec 2014r.
22 lip 2014, 13:07
wojtek87
MOPs wpłacał z tytułu dodatku mieszkaniowego na wniosek świadczeniobiorcy. Wpłata ta dotyczyły czerwca 2014r, zaś tytuły wystawione są okres wcześniejszy niż czerwiec 2014r.
Jeżeli tytuły - zajęcia masz wystawione za okres nie obejmujący wpłaty to nie robisz nic. Jeżeli dotyczą czerwca to zrób zmianę wysokości zajęcia.
22 lip 2014, 13:16
Rozumiem. Dziękuje za poradę
22 lip 2014, 13:21
Mam pytanie. Czy koszt opłaty za korespondencję (tj. wysłanie zawiadomienia o zajęciu, wysłanie odpisu tytułu wykonawczego) są wliczone w opłatę manipulacyjną lub koszty egzekucyjne czy trzeba to dodatkowo doliczyć jako wydatek egzekucyjny?
23 lip 2014, 07:55
Jeśli w tym tygodniu otrzymał pracodawca dłużnika otrzymał zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia a jutro pojawi mi się dłużnik z wolą spłaty zadłużenia kosztów należności głównej bez żadnych kosztów, odsetek. Wtedy powinienem naliczyć do należności głównej jakieś koszty? I co robić z zawiadomieniem zajęcia wynagrodzenia, które dostał pracodawca zanim zadłużenie zostało spłacone przez zobowiązanego?
23 lip 2014, 12:16
Zzzu
Mam pytanie. Czy koszt opłaty za korespondencję (tj. wysłanie zawiadomienia o zajęciu, wysłanie odpisu tytułu wykonawczego) są wliczone w opłatę manipulacyjną lub koszty egzekucyjne czy trzeba to dodatkowo doliczyć jako wydatek egzekucyjny?
można liczyć wydatki egzekucyjne za poszukiwanie majątku czyli np. zapytania do US czy ZUS z art. 36 upe.. nie można liczyć za wysyłkę zajęć bo to masz już w kosztach egzekucyjnych .
wojtek87
Jeśli w tym tygodniu otrzymał pracodawca dłużnika otrzymał zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia a jutro pojawi mi się dłużnik z wolą spłaty zadłużenia kosztów należności głównej bez żadnych kosztów, odsetek. Wtedy powinienem naliczyć do należności głównej jakieś koszty? I co robić z zawiadomieniem zajęcia wynagrodzenia, które dostał pracodawca zanim zadłużenie zostało spłacone przez zobowiązanego?
jeżeli pracodawca otrzymał zajęcie przed przyjściem dłużnika do Ciebie to masz skuteczną czynność i należą się koszty. w egzekucji nie interesuje Cie na co dłużnik chce wpłacić kasę - masz przepis art. 115 upe i wg tego księgujesz
Jeżeli dłużnik spłaci Ci wszystko sam a Ty już wysłałeś zajęcie, to je po prostu uchylasz (jak spłacono ci całość) albo aktualizujesz (jak spłacono ci tylko cześć)
Ostatnio edytowano 23 lip 2014, 12:30 przez eleta, łącznie edytowano 1 raz