Witam. Czy ktoś po bezskutecznym postępowaniu egzekucyjnym prowadzonym na podstawie wystawionych tytułów wykonawczych na dłużnika będącego osobą fizyczną postanowił umorzyć postępowanie egzekucyjne na podst, paragrafu 59 ust 1, 2 lub 3? Jeśli tak to czy mogłabym prosić o przesłanie wzorów postanowień z uzasadnieniami? Z góry dziękuję Ala
18 maja 2014, 19:58
Re: Umorzenie postępowania egzekucyjnego
Trochę mylisz pojęcia: §2 dotyczy bezkuteczności, ustępy o których piszesz (odnoszą się do §1) to zupełnie inne przypadki! W bezkuteczności w uzadadnieniu napisz że mimo poszukiwania majątku w toku egzekucji nie ustalono składników majątkowych i już. Chyba jedno z najprostszych postanowień. Później ci wkleję przykładową bezskuteczność.
19 maja 2014, 05:40
POSTANOWIENIE
Na podstawie art. 59 § 2, § 3, § 5 ustawy z dnia 17.06.1966r., o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2012 poz. 1015 i zm.) Naczelnik Urzędu Skarbowego w .... postanawia umorzyć postępowanie egzekucyjne prowadzone wobec .... zam. ....., 00-000 .... na podstawie tytułu wykonawczego nr ...... z dnia .....
UZASADNIENIE
Postępowanie egzekucyjne prowadzone na podstawie w/w tytułu wykonawczego zostaje umorzone z uwagi na bezskuteczność. Zobowiązana nie posiada żadnego majątku wg informacji uzyskanych od organów i instytucji państwowych. Wizyty poborców skarbowych również nie przyniosły rezultatu. W myśl art. 61 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego z przyczyny określonej w art. 59 § 2 wszczęcie ponownej egzekucji może nastąpić wówczas, gdy zostanie ujawniony majątek lub źródła dochodu zobowiązanego przewyższające kwotę wydatków egzekucyjnych. W związku z powyższym mając na uwadze fakt, iż w postępowaniu egzekucyjnym nie uzyska się kwoty przewyższającej wydatki egzekucyjne należało postanowić jak w sentencji.
POUCZENIE
Na powyższe postanowienie w terminie 7 dni od daty jego doręczenia przysługuje zażalenie, które należy skierować do Dyrektora Izby Skarbowej w ... za pośrednictwem Naczelnika Urzędu Skarbowego w .....
19 maja 2014, 06:14
Dzięki i pozdrawiam Ala
19 maja 2014, 09:39
Witam. Mam pytanie. Wierzyciel własny umorzył kwotę zaległości za odpady z powodu ciężkiej sytuacji materialnej zobowiązanego, na którego wystawiono wcześniej tytuły wykonawcze. U mnie powstały koszty egzekucyjne z powodu doręczenia odpisu, spisania protokołu i dojazdu. Dostałam wycofanie tytułów z tego powodu. Co robi się z powstałymi kosztami egzekucyjnymi? Czy dalej prowadzi się postępowanie i ściąga się je od zobowiązanego czy się je umarza? Ala
21 maja 2014, 07:17
"..UZASADNIENIE Postępowanie egzekucyjne prowadzone na podstawie w/w tytułu wykonawczego zostaje umorzone z uwagi na bezskuteczność. Zobowiązana nie posiada żadnego majątku wg informacji uzyskanych od organów i instytucji państwowych. Wizyty poborców skarbowych również nie przyniosły rezultatu. W myśl art. 61 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego z przyczyny określonej w art. 59 § 2 wszczęcie ponownej egzekucji może nastąpić wówczas, gdy zostanie ujawniony majątek lub źródła dochodu zobowiązanego przewyższające kwotę wydatków egzekucyjnych. W związku z powyższym mając na uwadze fakt, iż w postępowaniu egzekucyjnym nie uzyska się kwoty przewyższającej wydatki egzekucyjne należało postanowić jak w sentencji.."
Czy uzasadnienie o takiej treści wysyłacie do wszystkich wierzycieli? Nie rozpisujecie szczegółowo jakie czynności zostały podjęte, jakie informacji uzyskano z odpowiedzi ZUS CEPiK czy policji?
21 maja 2014, 12:29
To jest przykład kiedy wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym. Fakt przy obcych wierzycielach można opisać co i jak chociaż niekoniecznie. U nas "góra" zadecydowała, że po co dłużnik ma wiedzieć gdzie poszukujemy jego majątku. Jest więc tylko lakoniczne stwierdzenie o uzyskanych informacjach od instytucji i organów państwowych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby pisać elaboraty.
----------------------------------------------
Psocia umarzasz na art.59 par 1 pkt 2 w związku z art. 60 upea. W tym przypadku nie musisz już wydawać osobnego postanowienia o umorzeniu powstałych w toku egzekucji kosztów.
21 maja 2014, 12:39
anonymous82
To jest przykład kiedy wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym. Fakt przy obcych wierzycielach można opisać co i jak chociaż niekoniecznie. U nas "góra" zadecydowała, że po co dłużnik ma wiedzieć gdzie poszukujemy jego majątku. Jest więc tylko lakoniczne stwierdzenie o uzyskanych informacjach od instytucji i organów państwowych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby pisać elaboraty.
----------------------------------------------
Psocia umarzasz na art.59 par 1 pkt 2 w związku z art. 60 upea. W tym przypadku nie musisz już wydawać osobnego postanowienia o umorzeniu powstałych w toku egzekucji kosztów.
Czyli takie koszty się odpisuje czy umarza? Skoro uchyla się wszystkie dokonane czynności?
21 maja 2014, 13:20
Odpisuje
22 maja 2014, 08:05
anonymous82
Odpisuje
----------------- czy po umorzeniu z powodu nieściągalności wystawiacie tytuł na innego mieszkańca zamieszkałego na danej posesji? Jak to wygląda w waszych urzędach? z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
23 maja 2014, 17:01
No właśnie. Też mam z tym problem. Otóż deklarację złożyła na własne nazwisko córka właściciela nieruchomości za całą rodzinę. Postępowanie egzekucyjne okazało się nieskuteczne gdyż nie pracuje i nie posiada własnych ruchomości w związku z czym postępowanie umorzyłam z powodu nieściągalności. Czy ktoś przenosił odpowiedzialność na właściciela czy też na innego mieszkańca nieruchomości?
17 cze 2014, 19:34
Witam Mam pytanie dot. opłaty za odpady Wierzyciel umorzył zaległości za odpady zobowiązanemu, wobec którego wszczęto egzekucję. Co z kosztami upomnienia, które nadal "wiszą"? Chcę wydać postanowienie z art. 59 par.1 pkt 2 ustawy.
24 cze 2014, 14:15
Egzekutor69
Witam Mam pytanie dot. opłaty za odpady Wierzyciel umorzył zaległości za odpady zobowiązanemu, wobec którego wszczęto egzekucję. Co z kosztami upomnienia, które nadal "wiszą"? Chcę wydać postanowienie z art. 59 par.1 pkt 2 ustawy.
KU się nie umarza. Jeżeli wierzyciel wystąpił o umorzenie postępowania to tak zrób. Umarzasz całe postępowanie a KU zostają po stronie wierzyciela. Co z nimi zrobi jego sprawa. Zastanowił bym się nad wydaniem postanowienia na podstawie punktu 9).
25 cze 2014, 07:30
Dzięki za odpowiedź qubap Może niezbyt jasno się poprzednio wyraziłem, ale chodzi mi o sytuację tego rodzaju: jestem organem egz. i wierzycielem w jednym, w takim wypadku, czy mogę umorzyć postępowanie egzekucyjne na podst. art. 59 par.1 pkt 2 ustawy, gdy umorzono tylko nal. główną tj. zaległą opłatę za odpady komunalne a koszty upomnień nadal pozostają nie zapłacone? Czy mogę w takim przypadku umorzyć postępowanie egzekucyjne z uwagi na to że obowiązek został umorzony? czy mogę ewentualnie wystawić tyt. wyk. na niezapłacone koszty upomnień i skierować do egzekucji do NUS?