Teraz jest 05 wrz 2025, 17:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Umorzenie postępowania egzekucyjnego 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 12:51

POSTY        19
Post Umorzenie postępowania egzekucyjnego
Witam.
Czy ktoś po bezskutecznym postępowaniu egzekucyjnym prowadzonym na podstawie wystawionych tytułów wykonawczych na dłużnika będącego osobą fizyczną postanowił umorzyć postępowanie egzekucyjne na podst, paragrafu 59 ust 1, 2 lub 3?
Jeśli tak to czy mogłabym prosić o przesłanie wzorów postanowień z uzasadnieniami?
Z góry dziękuję
Ala

18 maja 2014, 19:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Post Re: Umorzenie postępowania egzekucyjnego
Trochę mylisz pojęcia: §2 dotyczy bezkuteczności, ustępy o których piszesz (odnoszą się do §1) to zupełnie inne przypadki! W bezkuteczności w uzadadnieniu napisz że mimo poszukiwania majątku w toku egzekucji nie ustalono składników majątkowych i już. Chyba jedno z najprostszych postanowień. Później ci wkleję przykładową bezskuteczność.

19 maja 2014, 05:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        140

POSTANOWIENIE

Na podstawie art. 59 § 2, § 3, § 5 ustawy z dnia 17.06.1966r., o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2012 poz. 1015 i zm.) Naczelnik Urzędu Skarbowego w .... postanawia umorzyć postępowanie egzekucyjne prowadzone wobec .... zam. ....., 00-000 .... na podstawie tytułu wykonawczego nr ...... z dnia .....

UZASADNIENIE

Postępowanie egzekucyjne prowadzone na podstawie w/w tytułu wykonawczego zostaje umorzone z uwagi na bezskuteczność. Zobowiązana nie posiada żadnego majątku wg informacji uzyskanych od organów i instytucji państwowych. Wizyty poborców skarbowych również nie przyniosły rezultatu.  
W myśl art. 61 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego z przyczyny określonej w art. 59 § 2 wszczęcie ponownej egzekucji może nastąpić wówczas, gdy zostanie ujawniony majątek lub źródła dochodu zobowiązanego przewyższające kwotę wydatków egzekucyjnych.
W związku z powyższym mając na uwadze fakt, iż w postępowaniu egzekucyjnym nie uzyska się kwoty przewyższającej wydatki egzekucyjne należało postanowić jak w sentencji.

POUCZENIE

Na powyższe postanowienie w terminie 7 dni od daty jego doręczenia przysługuje zażalenie, które należy skierować do Dyrektora Izby Skarbowej w ... za pośrednictwem Naczelnika Urzędu Skarbowego w .....

19 maja 2014, 06:14
Amator
Własny awatar

POSTY        19
Dzięki i pozdrawiam
Ala

19 maja 2014, 09:39
Amator
Własny awatar

POSTY        19
Witam.
Mam pytanie.
Wierzyciel własny umorzył kwotę zaległości za odpady z powodu ciężkiej sytuacji materialnej zobowiązanego, na którego wystawiono wcześniej tytuły wykonawcze. U mnie powstały koszty egzekucyjne z powodu doręczenia odpisu, spisania protokołu i dojazdu.
Dostałam wycofanie tytułów z tego powodu. Co robi się z powstałymi kosztami egzekucyjnymi? Czy dalej prowadzi się postępowanie i ściąga się je od zobowiązanego czy się je umarza?
Ala

21 maja 2014, 07:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 lis 2008, 12:44

POSTY        25
"..UZASADNIENIE   
   Postępowanie egzekucyjne prowadzone na podstawie w/w tytułu wykonawczego zostaje umorzone z uwagi na bezskuteczność. Zobowiązana nie posiada żadnego majątku wg informacji uzyskanych od organów i instytucji państwowych. Wizyty poborców skarbowych również nie przyniosły rezultatu.  
W myśl art. 61 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego z przyczyny określonej w art. 59 § 2 wszczęcie ponownej egzekucji może nastąpić wówczas, gdy zostanie ujawniony majątek lub źródła dochodu zobowiązanego przewyższające kwotę wydatków egzekucyjnych.
W związku z powyższym mając na uwadze fakt, iż w postępowaniu egzekucyjnym nie uzyska się kwoty przewyższającej wydatki egzekucyjne należało postanowić jak w sentencji.."

Czy uzasadnienie o takiej treści wysyłacie do wszystkich wierzycieli? Nie rozpisujecie szczegółowo jakie czynności zostały podjęte, jakie informacji uzyskano z odpowiedzi ZUS CEPiK czy policji?

21 maja 2014, 12:29
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
To jest przykład kiedy wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym. Fakt przy obcych wierzycielach można opisać co i jak chociaż niekoniecznie.
U nas "góra" zadecydowała, że po co dłużnik ma wiedzieć gdzie poszukujemy jego majątku. Jest więc tylko lakoniczne stwierdzenie o uzyskanych informacjach od instytucji i organów państwowych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby pisać elaboraty.

----------------------------------------------

Psocia umarzasz na art.59 par 1 pkt 2 w związku z art. 60 upea. W tym przypadku nie musisz już wydawać osobnego postanowienia o umorzeniu powstałych w toku egzekucji kosztów.

21 maja 2014, 12:39
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
anonymous82                    

To jest przykład kiedy wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym. Fakt przy obcych wierzycielach można opisać co i jak chociaż niekoniecznie.
U nas "góra" zadecydowała, że po co dłużnik ma wiedzieć gdzie poszukujemy jego majątku. Jest więc tylko lakoniczne stwierdzenie o uzyskanych informacjach od instytucji i organów państwowych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby pisać elaboraty.

----------------------------------------------

Psocia umarzasz na art.59 par 1 pkt 2 w związku z art. 60 upea. W tym przypadku nie musisz już wydawać osobnego postanowienia o umorzeniu powstałych w toku egzekucji kosztów.

Czyli takie koszty się odpisuje czy umarza? Skoro uchyla się wszystkie dokonane czynności?

21 maja 2014, 13:20
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Odpisuje

22 maja 2014, 08:05
Amator
Własny awatar

POSTY        19
anonymous82                    

Odpisuje

-----------------
czy po umorzeniu z powodu nieściągalności wystawiacie tytuł na innego mieszkańca zamieszkałego na danej posesji? Jak to wygląda w waszych urzędach?
z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

23 maja 2014, 17:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 maja 2010, 18:46

POSTY        14
No właśnie. Też mam z tym problem.
Otóż deklarację złożyła na własne nazwisko córka właściciela nieruchomości za całą rodzinę.
Postępowanie egzekucyjne okazało się nieskuteczne gdyż nie pracuje i nie posiada własnych ruchomości w związku z czym postępowanie umorzyłam z powodu nieściągalności.
Czy ktoś przenosił odpowiedzialność na właściciela czy też na innego mieszkańca nieruchomości?

17 cze 2014, 19:34
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Witam
Mam pytanie dot. opłaty za odpady
Wierzyciel umorzył zaległości za odpady zobowiązanemu, wobec którego wszczęto egzekucję. Co z kosztami upomnienia, które nadal "wiszą"? Chcę wydać postanowienie z art. 59 par.1 pkt 2 ustawy.

24 cze 2014, 14:15
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Egzekutor69                    

Witam
Mam pytanie dot. opłaty za odpady
Wierzyciel umorzył zaległości za odpady zobowiązanemu, wobec którego wszczęto egzekucję. Co z kosztami upomnienia, które nadal "wiszą"? Chcę wydać postanowienie z art. 59 par.1 pkt 2 ustawy.

KU się nie umarza. Jeżeli wierzyciel wystąpił o umorzenie postępowania to tak zrób. Umarzasz całe postępowanie a KU zostają po stronie wierzyciela. Co z nimi zrobi jego sprawa. Zastanowił bym się nad wydaniem postanowienia na podstawie punktu 9).

25 cze 2014, 07:30
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Dzięki za odpowiedź qubap
Może niezbyt jasno się poprzednio wyraziłem, ale chodzi mi o sytuację tego rodzaju:
jestem organem egz. i wierzycielem w jednym, w takim wypadku, czy mogę umorzyć postępowanie egzekucyjne na podst. art. 59 par.1 pkt 2 ustawy, gdy umorzono tylko nal. główną tj. zaległą opłatę za odpady komunalne a koszty upomnień nadal pozostają nie zapłacone? Czy mogę w takim przypadku umorzyć postępowanie egzekucyjne z uwagi na to że obowiązek został umorzony? czy mogę ewentualnie wystawić tyt. wyk. na niezapłacone koszty upomnień i skierować do egzekucji do NUS?

25 cze 2014, 13:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona