Teraz jest 11 wrz 2025, 20:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 12:51

POSTY        19
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami

Ja bym sobie wydrukował tytuł i wypełnił tak samo. Rozliczył wpłatę, uchylił zajęcie i poinformował o tym NUS. Od razu w piśmie bym poprosił o zwrot "mylnie" przesłanych akt.
Na całe szczęście wszystkie akta przekazywane mam kserowane więc i tak wszystko jest praktycznie na miejscu ;)

------------------------------------------------------------------------

Ja bym tę wpłatę potraktowała podobnie jak wpłatę do wierzyciela.
W związku z tym zaksięgowałabym ją na należności łącznie z kosztami egzekucyjnymi a do Urzędu Skarbowego wysłałabym wycofanie tytułu wykonawczego w związku z zapłatą.
Przecież księgowa księgująca wpłaty za podatek od nieruchomości i podatek od środków transportu często wysyła tytuły do Urzędu Skarbowego więc bardzo często wysyła aktualizację tytułu wykonawczego lub wycofanie go w związku z zapłatą w kasie urzędu lub na konto urzędu.
Radzę współpracować z taką księgową.

11 cze 2014, 19:51
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
psocia                    

Ja bym sobie wydrukował tytuł i wypełnił tak samo. Rozliczył wpłatę, uchylił zajęcie i poinformował o tym NUS. Od razu w piśmie bym poprosił o zwrot "mylnie" przesłanych akt.
Na całe szczęście wszystkie akta przekazywane mam kserowane więc i tak wszystko jest praktycznie na miejscu ;)

W związku z tym zaksięgowałabym ją na należności łącznie z kosztami egzekucyjnymi a do Urzędu Skarbowego wysłałabym wycofanie tytułu wykonawczego w związku z zapłatą.
Przecież księgowa księgująca wpłaty za podatek od nieruchomości i podatek od środków transportu często wysyła tytuły do Urzędu Skarbowego więc bardzo często wysyła aktualizację tytułu wykonawczego lub wycofanie go w związku z zapłatą w kasie urzędu lub na konto urzędu.

Wpłatę do wierzyciela na koszty egzekucyjne? A wierzyciel ma na co to zaksięgować skoro koszty egzekucyjne powstają po doręczeniu przez organ egzekucyjny?
Wpłata do wierzyciela - koszty upomnienia należne dla wierzyciela, wpłata do organu - koszty upomnienia należne dla organu.
Nie ma żadnego znaczenie kto napisze do NUS bo dlaczego nie OE skoro tam trafiła wpłata.
PS. Twoja porada zabrzmiała co najmniej jak groźba :D

12 cze 2014, 07:30
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
Ok, więc zrobiłam podobnie jak wskazał QUBAP, zadzwoniłam jeszcze do US żeby zapytać co i jak. Babka potwierdziła, powiedziała żeby rozliczyć u siebie jak trzeba, do nich zwrócić się z pismem, iż należność została opłacona i chce zwrotu oryginałów dokumentów.

A teraz pytanie, żeby unikać takich sytuacji na przyszłość.
1. Jak wysyłam akta po zbiegu do NUS to informuje o tym dłużnika czy to należy do NUS? Bo wstrzymania się tutaj nie robi, więc skąd dłużnik ma wiedzieć komu ma pieniądze przekazać w takiej sytuacji?

2.Jak dostaniecie pieniądze z banku - realizację zajęcia, robiliście tylko to jedno zajęcie, pieniądze pokrywają całą dochodzoną kwotę, robicie uchylenie zajęcia? albo jakieś pismo kończące postępowanie? żeby formalnie to skończyć?

12 cze 2014, 07:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Estera17                    

Ok, więc zrobiłam podobnie jak wskazał QUBAP, zadzwoniłam jeszcze do US żeby zapytać co i jak. Babka potwierdziła, powiedziała żeby rozliczyć u siebie jak trzeba, do nich zwrócić się z pismem, iż należność została opłacona i chce zwrotu oryginałów dokumentów.

1. Jak wysyłam akta po zbiegu do NUS to informuje o tym dłużnika czy to należy do NUS? Bo wstrzymania się tutaj nie robi, więc skąd dłużnik ma wiedzieć komu ma pieniądze przekazać w takiej sytuacji?

2.Jak dostaniecie pieniądze z banku - realizację zajęcia, robiliście tylko to jedno zajęcie, pieniądze pokrywają całą dochodzoną kwotę, robicie uchylenie zajęcia? albo jakieś pismo kończące postępowanie? żeby formalnie to skończyć?

1. ja wysyłam info do dłużnika

2. nic nie robisz, po prostu rozliczasz kwotę wpłaty i tyle. nie możesz uchylić zajęcia bo zostało ono już zrealizowane.

12 cze 2014, 08:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Jak rozumieć ten nowy  zapis

§ 5. Wierzyciel niezwłocznie doręcza zobowiązanemu upomnienie, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych
wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów
upomnienia albo gdy okres do upływu terminu przedawnienia należności pieniężnej jest krótszy niż 6 miesięcy.

To czyli jak mieszka samotna osoba , która powinna płacić 8 zł na miesiąc - i nie płaci - to dostanie upomnienie po 15 miesiącach zaległości -to co ma być upomnienie 15-sto pozycyjne?

12 cze 2014, 09:49
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Estera17                    

1. Przekazując do NUS i KS jako łącznego OE wysyłam informację do zobowiązanego. Jak przekazuje dokumenty do sądu to informuje zobowiązanego o wstrzymaniu a po rozstrzygnięciu OE wyznaczony do prowadzenia łącznej egzekucji informuje zobowiązanego.
2. Jeżeli jest zrealizowane to zamykasz postępowanie i nie robisz nic. Jeżeli masz zajęcie rachunku a wpłaty dokonuje zobowiązany to wtedy uchylasz.

RAMZI84                    

Jak rozumieć ten nowy  zapis

§ 5. Wierzyciel niezwłocznie doręcza zobowiązanemu upomnienie, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych
wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów
upomnienia albo gdy okres do upływu terminu przedawnienia należności pieniężnej jest krótszy niż 6 miesięcy.

To czyli jak mieszka samotna osoba , która powinna płacić 8 zł na miesiąc - i nie płaci - to dostanie upomnienie po 15 miesiącach zaległości -to co ma być upomnienie 15-sto pozycyjne?

Dokładnie tak. Dlatego nie ma w nowych wzorach tytułów "pozycyjnych". Wciśniesz ile się zmieści ;)
Niezwłocznie znaczy że jeżeli przekroczy to jesteś zobowiązany wystawić. Przy starszych i samotnych osobach wystawiał bym częściej niż po 15mc.

Są też osoby które płacą dopiero po upomnieniu więc też nie mam zamiaru czekać roku żeby je wystawić. Później ewentualnie zbiję wszystko co zostanie na jednym tytule i będzie porządek.

12 cze 2014, 09:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
qubap                    

Przy starszych i samotnych osobach wystawiał bym częściej niż po 15mc.

Są też osoby które płacą dopiero po upomnieniu więc też nie mam zamiaru czekać roku żeby je wystawić. Później ewentualnie zbiję wszystko co zostanie na jednym tytule i będzie porządek.

No tak ale wystawiając częsciej jest sprzeczne z zapisem "Wierzyciel niezwłocznie doręcza zobowiązanemu upomnienie, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia" - tu jest wyraźnie mowa o przekroczeniu

Ostatnio edytowano 12 cze 2014, 10:19 przez ramzi84, łącznie edytowano 1 raz

12 cze 2014, 10:19
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

qubap                    

Przy starszych i samotnych osobach wystawiał bym częściej niż po 15mc.

No tak ale wystawiając częsciej jest sprzeczne z zapisem "Wierzyciel niezwłocznie doręcza zobowiązanemu upomnienie, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia" - tu jest wyraźnie mowa o przekroczeniu

Jest napisane niezwłocznie więc jeżeli nie przekracza możesz wystawić a jeżeli przekracza musisz wystawić. Nie ma tu żadnej sprzeczności z przepisami.
Dopóki nie ma żadnych komentarzy do przepisów uważam to rozumowanie za słuszne.

12 cze 2014, 10:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
Czy jakiś wzór pisma o wycofanie tytułu z US można prosić?

12 cze 2014, 10:49
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
hajka                    

Piszesz po zapłacie? Napisz zwykłym pismem ze zaległości zostały uregulowane.
Jeżeli płaci wszystko (KU, KE, NG) napisz że koszty upomnienia, egzekucyjne zostały uregulowanej i w związku z tym wnosisz aktualizację tytułu wg
Ja zawsze tak piszę (przykład funkcjonujący w podatku od nieruchomości) poza KE ale jeżeli piszesz jako organ egzekucyjny to myślę że tak może być.
Do tego załączam tabelkę przedstawiającą jak wygląda rozliczenie tytułu.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

12 cze 2014, 10:59
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
hajka                    

Wzorów nie ma. Tak jak pisał przedmówca, wystarczy zwykłe pismo, tylko pamiętaj, że musi mieć wszystkie elementy z rozporządzenia:

§ 12. 1. Wierzyciel niezwłocznie zawiadamia organ egzekucyjny o:
1)   zmianie wysokości należności pieniężnej objętej tytułem wykonawczym wynikającej z jej wygaśnięcia w całości lub w części, w szczególności gdy wygaśnięcie jest wynikiem:
a)  wyegzekwowania jej przez inny organ egzekucyjny,
b)  korekty dokumentu, o którym mowa w art. 3a § 1 ustawy, powodującej zmniejszenie wysokości należności pieniężnej,
c)  przedawnienia należności pieniężnej;
2)   zdarzeniu powodującym zawieszenie lub umorzenie postępowania egzekucyjnego;
3)   zdarzeniu powodującym ustanie przyczyny zawieszenia postępowania egzekucyjnego;
4)   okresie, za który nie nalicza się odsetek z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej w wyniku zdarzeń zaistniałych po dniu wystawienia tytułu wykonawczego;
5)   uzyskanej informacji o zobowiązanym i jego majątku w zakresie niezbędnym do prowadzenia egzekucji administracyjnej.
2. Zawiadomienie, o którym mowa w ust. 1, zawiera w szczególności:
1)   datę jego sporządzenia;
2)   nazwę wierzyciela i adres jego siedziby lub jego jednostki organizacyjnej;
3)   nazwę lub nazwisko, imię zobowiązanego oraz adres jego siedziby lub miejsca zamieszkania;
4)   numer i datę wystawienia tytułu wykonawczego;
5)   wskazanie okoliczności, o której mowa w ust. 1, i termin zaistnienia zdarzenia;
6)   imię i nazwisko osoby działającej z upoważnienia wierzyciela.

12 cze 2014, 11:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2014, 15:07

POSTY        19
Od kiedy naliczacie odsetki jeśli termin płatności przypada w np w niedzielę czy święto. Liczycie od poniedziałku czy od wtorku? Bo ja rozumiem to tak, ze jeśli np 15 jest w niedzielę to termin płatności przypada na 16 a odsetki liczy się od 17. Dobrze to rozumiem?

12 cze 2014, 13:56
Amator
Własny awatar

POSTY        19
dobrze  :rolleyes:

12 cze 2014, 15:47
Amator
Własny awatar

POSTY        19
psocia                    

--------------------
PS.
Widzę, że moja rada została niewłaściwie odebrana. Pisząc o współpracy z księgową od nieruchomości miałam na myśli to, że na pewno od wielu lat wystawia tytuły na zaległości z tego podatku i wysyła je do skarbówki. Nie wierzę, że w waszym Urzędzie wszyscy płacą podatki i nie ma tytułów wykonawczych. Jeśli jednak są to na pewno zdarza się, że zobowiązany otrzymując zajęcie płaci sam po terminie należność z kosztami egzekucyjnymi na konto Urzędu a nie do skarbówki w ślad za tytułem. A zatem taka księgowa często ma do czynienia z wycofaniem tytułów wykonawczych po zbiegu zarówno od Naczelnika Urzędu Skarbowego czy też od komornika sądowego i wie jak się to robi - stąd moja rada aby skorzystać z pomocy doświadczonej osoby jaką jest ta księgowa.
U mnie w Urzędzie sprawa wpłat jest uproszczona gdyż konto do wpłat za odpady i konto egzekucyjne jest takie samo. Cała wpłata idzie do księgowej a ta otrzymując wpłatę ma podgląd do moich kosztów egzekucyjnych więc koszty te przeksięgowuje na wydzielone subkonto a resztę księguje odpowiednio. Mi daje wycofanie tytułu- ja natomiast księguję wycofanie w swoim systemie egzekucyjnym, zamykam tytuł z adnotacją WPŁATA np. na poczet zajęcia, czy wpłata po wszczęciu lub przed wszczęciem zależnie od okoliczności wpłaty.
Podobnie postępuje się po zbiegu z US jeśli jest wpłata całkowita. Wysyła się uchylenie zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności i wtedy kończy się sprawa ze zbiegiem a do naczelnika US wysyła się wycofanie tytułu w związku z wpłatą. Jeśli wpłata na konto wierzyciela od zobowiązanego jest częściowa to wysyłamy aktualizację tytułu do US lub komornika oraz aktualizację zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności z informacją, że wspólną egzekucję nadal prowadzi Naczelnik US lub komornik i aby pozostałą po aktualizacji zajęcia kwotę przekazał na konto organu prowadzącego wspólną egzekucję (chodzi mi o to aby dłużnikowi zajętej wierzytelności nie namieszać).  U nas w Urzędzie tak się robi od zawsze z dobrym skutkiem i nigdy nie było problemów.
pozdrawiam.

12 cze 2014, 17:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 379  Następna strona