Teraz jest 10 wrz 2025, 11:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
a ja mam dalej pytanie dotyczące umorzeń z art.59 par.1, wydaje Postanowienie o umorzeniu i piszę tam również, że  uchylono czynność? a prawa osób trzecich pozostają w mocy?
I teraz moje pytanie ,czy jak mam tylko opłatę manipulacyjną a nie zajęłam jeszcze nic , to czy uchylam tą opłatę manipulacyjną w związku z umorzeniem z art.59 par.1 , czy to nie dotyczy opłaty i pomimo umorzenia, opłata manipulacyjna jest należna?

24 kwi 2014, 08:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
kwiat                    

Preston, więc jak wysyłam akta do komornika (mam informację z ZUS, że komornik prowadzi post. na podstawie elektr. tytuły) to nie muszę wysyłać zawiadomienia o zajęciu, wystarczy tylko, że uzupełniona jest część L tytułu z wykazanymi kosztami tak ? dobrze rozumiem ?

Wysyłasz całość akt. To znaczy te dokumenty które bezpośrednio dotyczą podjętych czynności. Musisz załączyć zajęcie bo jest to dowód zaistnienia zbiegu. Nie musisz wysyłać zapytań do ZUS i innych tego typu.

24 kwi 2014, 09:11
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
kwiat                    

A zastanawiam się nad kolejnymi zbiegami. Mam zbieg w ZUS z komornikiem, zbieg jest nierozstrzygnięty, pieniądze są w depozycie, mogę wysyłać kolejne zajęcia do ZUS na następne zaległości i jak przyjdzie rozstrzygnięcie wtedy akta do komornika prawda ? A co w sytuacji kiedy zbieg będzie rozstrzygnięty ? Tytuły wystawiam jak dotychczas czyli organ egzekucyjny wójt,  powinnam wysłać też zajęcie do ZUS ? A kiedy można wysłać tytuły do komornika ?

dzięki

Oczywiście, że możesz "dorabiać" kolejne zajęcia. Jest raczej 100% pewność, że egzekucje prowadzić będzie komornik. Rozstrzygnięcie zbiegu będzie dotyczyć co najmniej jednego z Twoich zajęć.

Ale to jest bez znaczenia bo wtedy następne zajęcie, które nie zostały objęte rozstrzygnięciem Sądowym, podlegają przepisom art. 773 § 3 Kpc "W przypadku wystąpienia dalszych zbiegów egzekucji do tej samej rzeczy lub prawa majątkowego, łączne prowadzenie egzekucji przejmuje organ egzekucyjny wyznaczony przy pierwszym zbiegu egzekucji".

Jest to tzw. przyłączenie się kolejnych zbiegów egzekucji.

Jeśli zbieg jest już rozstrzygnięty to najczęściej dostaniesz taką informację w piśmie ZUS. Jeśli przyłączasz się kolejnymi tytułami do zbiegu to nie musisz czekać na wezwanie od komornika czy wszczynać kolejną procedurę rozstrzygnięcia. Kiedy wrócą zwrotki doręczenia zajęcia, pakujesz tytuły i do komornika na podstawie art. 773 § 3.

24 kwi 2014, 09:28
Zaawansowany

REJESTRACJA08 kwi 2014, 06:40

POSTY        99
więc wysyłając akta do komornika po rozstrzygnięciu i po utworzeniu kolejnych zbiegów mogę przesłać akta do komornika zwykłym pismem powołując zacytowany przez Ciebie przepis, ZUS nie tworzy w takim przypadku depozytu nie ? A czy ZUS informuje mnie jeszcze o czymś ? Jak to wygląda w praktyce ?

dzięki

24 kwi 2014, 09:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Zus powinien Cię poinformować, że zbieg do tej wierzytelności jest już rozstrzygnięty i kto prowadzi postępowanie. Ja czasami nie czekam na pismo tylko jak mam zwrotki to wysyłam (zwłaszcza wtedy kiedy jest to kolejny z wielu dalszych zbiegów). Ale generalnie powinno się poczekać na potwierdzenie przez Zus istniejącego zbiegu. Bo może się zdarzyć, że komornik prowadzi już egzekucję ze świadczenia przez kilka lat, a nagle pojawi się inny komornik z tytułem wydanym w elektronicznym postępowaniu upominawczym i przejmie całość postępowania, łącznie z "dawno" rozstrzygniętym zbiegiem  Depozyt jest tylko do momentu uprawomocnienia się postanowienia o rozstrzygnięciu zbiegu.

24 kwi 2014, 09:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
na zwrotce ma być że doręczenie na podstawie kpa czy ordynacji?

24 kwi 2014, 10:06
Zaawansowany

POSTY        99
werka90                    

na podstawie kpa. Chodzi ci o gotowy nadruk tak ?

24 kwi 2014, 10:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
Czy ktoś może mi podesłać wzór postanowienia z art. 62? Bardzo ładnie proszę

24 kwi 2014, 10:19
Zaawansowany

POSTY        99
hajka                    

Czy ktoś może mi podesłać wzór postanowienia z art. 62? Bardzo ładnie proszę

ja pisałam coś takiego, tylko teraz wydaje mi się jakieś bardzo rozbudowane !!!!

POSTANOWIENIE
o wstrzymaniu postępowania egzekucyjnego

Na podstawie art. art. 17 § 1 i art. 62 ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2012r., poz. 1015 ze zm.) w związku z art. 6qa ustawy z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. z 2013r., poz. 1399 ze zm.) oraz art. 123-art.126 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013r., poz. 267)
postanawiam

wstrzymać z urzędu postępowanie egzekucyjne wobec majątku dłużnika Pana xxxxxxxxxxxxxxxxxxx, na podstawie tytułu wykonawczego nr xxxxxxxxxxxxxxx z dnia 06.03.2014r., wystawionego na zaległą opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi.
Dokonane czynności pozostają w mocy.
Uzasadnienie

Zgodnie z art. 62  ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, w przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej do tej samej rzeczy albo prawa majątkowego lub niemajątkowego, organ egzekucyjny wstrzymuje czynności egzekucyjne na wniosek wierzyciela, zobowiązanego lub z urzędu i przekazuje akta egzekucji administracyjnej sądowi rejonowemu zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania cywilnego.

Zawiadomieniem z dnia 06.03.2014r. o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego wynagrodzenie                 u dłużnika zajętej wierzytelności będącego pracodawcą, tutejszy organ wszczął postępowanie egzekucyjne wobec Pana xxxxxxxxxxx.

Pismem z dnia 17.03.2014r. (data wpływu do urzędu 20.03.2014r.) dłużnik zajętej wierzytelności poinformował tutejszy organ o zbiegu egzekucji administracyjnej z sądową do wynagrodzenia ww. zobowiązanego.

Pouczenie

Postanowienie niniejsze jest ostateczne. Na postanowienie nie służy zażalenie.

………………………………….
                                                               (podpis osoby upoważnionej z podaniem imienia
     i nazwiska oraz stanowiska służbowego)

Otrzymują:
1.        xxxxxxxxxxxxxxxx
2.        a/a

24 kwi 2014, 10:33
Zaawansowany

POSTY        99
Słyszeliście coś może o tym, że egzekucja opłaty śmieciowej zostanie w gminach i docelowo podatki też mają być egzekwowane przez gminy, żeby odciążyć US? Z drugiej strony w sejmie jest projekt ustawy o uchyleniu tego art., że organem egzekucyjnym jest wójt/burmistrz itd. w opłacie śmieciowej. I wychodzi na to, że śmieci też będą egzekwowane przez US. Był ktoś może ostatnio na jakimś mądrym szkoleniu ?

A tak abstrahując od sytuacji to uważam, że się robi trochę bxxxxx, bo wchodzimy w paradę US i komornikom, którzy naprawdę egzekwują duże pieniądze, a nie takie grosze jak my.

Ostatnio edytowano 24 kwi 2014, 10:48 przez kwiat, łącznie edytowano 1 raz

24 kwi 2014, 10:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
czy przekazując akta do sądu lub US (przy zbiegu), trzeba dać też zpo upomnienia?

24 kwi 2014, 11:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
kwiat                    

werka90                    

na podstawie kpa. Chodzi ci o gotowy nadruk tak ?

o dostarczenie tytułu wykonawczego. Czy na egzemplartzu dla dłużnika też wpisujecie numer  z teczki egzekutora i czy na zwrotce ten numer czy numer tytułu?

24 kwi 2014, 12:30
Zaawansowany

POSTY        99
ja piszę numery tytułów.

24 kwi 2014, 12:33
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Nie ma potrzeby oddzielnie numerować odpisów tytułów przeznaczonych dla zobowiązanego. Numer nadany przez wierzyciela i data wystawienia tytułu jest jednoznaczna.

Na zwrotce, podczas doręczenie odpisów, można pisać numery nadane przez wierzyciela lub własne (takie jak nadajecie sobie w egzekucji). Chodzi tylko aby wyraźnie wskazać które tytuły doręczamy tą konkretną przesyłka pocztową. Jak mam na jednym zajęciu 20 tytułów to oczywiście nie wypisuję wszystkich numerów. Piszę "+ odpisy tytułów od nr 100 do nr 119" albo jeszcze prościej " zajęcie rachunku nr xxxxxxx + odpisy tytułów pozycja 1-20". Słowo pozycja odnosi się do numeracji poszczególnych pozycji tytułów na druku zawiadomienia o zajęciu.

24 kwi 2014, 13:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 379  Następna strona