Re: Uchylenie decyzji o zabezpieczeniu
Czyżby? Jakaś nowość dla mnie...
A co do przeniesienia odpowiedzialności na wspólników... UKS, który prowadzi kontrolę w związku z zaistniałą sytuacją będzie wydawał decyzję wymiarową, w której jednocześnie orzeknie o odpowiedzialności byłych wspólników spółki. Z informacji uzyskanych przez inspektora prowadzącego kontrolę wynika, że została rozwiązana umowa spółki, więc to nie tyle sam VAT-Z, który informuje o zaprzestaniu działalności przez Spółkę.
Decyzja wydana na spółkę, która w miedzy czasie uległa rozwiązaniu (a nawet nie tyle w miedzy czasie, ile przed jej wydaniem) jest nie tyle niewykonalna, co po prostu nie weszła do obrotu prawnego, bowiem doręczona została podmiotowi, który nie był już stroną w postępowaniu. Tyle. Odrębne postępowania z art 115 nie będzie wszczynane, bowiem jak już wspominałam wcześniej, odpowiedzialność zostanie określona w jednej decyzji razem z wymiarem podatku, tak więc kwestia zabezpieczenia czy to na majątku spółki, czy to na majątku wspólników, nie będzie już przedmiotem prowadzonego postępowania.
A może ktoś mi łopatologicznie wyjaśni właśnie przepis Ordynacji, który mówi, że można dokonać zabezpieczenia na majątku wspólników spółki, ale tylko wtedy, kiedy została wydana decyzja o odpowiedzialności na wspólników (mówiąc skrótowo)? W przypadku zlikwidowanej spółki cywilnej wydaje się decyzję określającą zobowiązanie łącznie z orzeczeniem w niej o odpowiedzialności byłych wspólników, więc skoro funkcjonuje już w obrocie prawnym decyzja wymiarowa, to nie można mówić już o zabezpieczeniu na majątku przed jej wydaniem... Może ja jestem za głupia żeby to ogarnąć, ale nigdy nie mieliśmy takiego przypadku (a znając życie problem może w każdej chwili wystąpić), a nie potrafimy z koleżankami ogarnąć w jakim przypadku taka sytuacja może mieć miejsce...