Teraz jest 07 wrz 2025, 21:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Uchylenie decyzji o zabezpieczeniu 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Post Re: Uchylenie decyzji o zabezpieczeniu
Ambi                    

Kolejne pytanko w temacie. Wydana została decyzja o zabezpieczeniu na majątku spółki cywilnej. Decyzja została odebrana przez jednego ze wspólników. W tym samym okresie spółka złożyła VAT-Z z informacją o likwidacji działalności z końcem poprzedniego miesiąca. Zarządzenia zabezpieczenia nie zostały jeszcze wydane. Co zrobić w takiej sytuacji?

Wydana decyzja o zabezpieczeniu będzie niestety niewykonalna (brak Spółki jako zobowiązanego w upewa).
Uważam, że wszczęcie postępowania z art. 115 OrdPU i ew. decyzje o zabezpieczeniu na majątkach byłych wspólników ...

22 mar 2014, 10:01
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2006, 17:14

POSTY        7
a już myślałem że na tym portalu tylko o informacji publicznej, pensjach dyrektorów i innych plotach się pisze. A tu o zabezpieczeniach - wróciła mi wiara.
Co do spółki nie sugerowałbym się w 100% VAT-Z, bo on nie mówi wprost że rozwiązano umowę spółki cywilnej ale że zaprzestała ona czynności opodatkowanych VAT. Jeśli jednak sprawdzisz że faktycznie ustał byt prawny s.c. to masz problem (nomen omen prawnicy spoza skarbówki nie mogą uwierzyć że u nas zobowiązanym jest s.c. a nie wspólnicy). W momencie rozwiązania spółki nie masz zobowiązanego i chyba jedyne co mi na gorąco przychodzi do głowy to zabezpieczenie na decyzji o przeniesieniu odpowiedzialności ale to długa droga. Nie wiem jaki jest charakter sprawy ale jeśli coś jest nie tak w VAT, może też w PIT należy wszcząć postępowanie? - tam nie będzie przeszkód do zabezpieczenia bo zaległości będą wspólników.

24 mar 2014, 23:52
Zaawansowany

REJESTRACJA03 sty 2013, 18:05

POSTY        34
apasko                    

Po pierwsze do zabezpieczenia nie wydaje się decyzji.

Czyżby? Jakaś nowość dla mnie...

A co do przeniesienia odpowiedzialności na wspólników... UKS, który prowadzi kontrolę w związku z zaistniałą sytuacją będzie wydawał decyzję wymiarową, w której jednocześnie orzeknie o odpowiedzialności byłych wspólników spółki. Z informacji uzyskanych przez inspektora prowadzącego kontrolę wynika, że została rozwiązana umowa spółki, więc to nie tyle sam VAT-Z, który informuje o zaprzestaniu działalności przez Spółkę.

Decyzja wydana na spółkę, która w miedzy czasie uległa rozwiązaniu (a nawet nie tyle w miedzy czasie, ile przed jej wydaniem) jest nie tyle niewykonalna, co po prostu nie weszła do obrotu prawnego, bowiem doręczona została podmiotowi, który nie był już stroną w postępowaniu. Tyle. Odrębne postępowania z art 115 nie będzie wszczynane, bowiem jak już wspominałam wcześniej, odpowiedzialność zostanie określona w jednej decyzji razem z wymiarem podatku, tak więc kwestia zabezpieczenia czy to na majątku spółki, czy to na majątku wspólników, nie będzie już przedmiotem prowadzonego postępowania.

A może ktoś mi łopatologicznie wyjaśni właśnie przepis Ordynacji, który mówi, że można dokonać zabezpieczenia na majątku wspólników spółki, ale tylko wtedy, kiedy została wydana decyzja o odpowiedzialności na wspólników (mówiąc skrótowo)? W przypadku zlikwidowanej spółki cywilnej wydaje się decyzję określającą zobowiązanie łącznie z orzeczeniem w niej o odpowiedzialności byłych wspólników, więc skoro funkcjonuje już w obrocie prawnym decyzja wymiarowa, to nie można mówić już o zabezpieczeniu na majątku przed jej wydaniem... Może ja jestem za głupia żeby to ogarnąć, ale nigdy nie mieliśmy takiego przypadku (a znając życie problem może w każdej chwili wystąpić), a nie potrafimy z koleżankami ogarnąć w jakim przypadku taka sytuacja może mieć miejsce...  :blink:

25 mar 2014, 20:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Ambi                    

apasko                    

Czyżby? Jakaś nowość dla mnie...

A co do przeniesienia odpowiedzialności na wspólników... UKS, który prowadzi kontrolę w związku z zaistniałą sytuacją będzie wydawał decyzję wymiarową, w której jednocześnie orzeknie o odpowiedzialności byłych wspólników spółki. Z informacji uzyskanych przez inspektora prowadzącego kontrolę wynika, że została rozwiązana umowa spółki, więc to nie tyle sam VAT-Z, który informuje o zaprzestaniu działalności przez Spółkę.

Decyzja wydana na spółkę, która w miedzy czasie uległa rozwiązaniu (a nawet nie tyle w miedzy czasie, ile przed jej wydaniem) jest nie tyle niewykonalna, co po prostu nie weszła do obrotu prawnego, bowiem doręczona została podmiotowi, który nie był już stroną w postępowaniu. Tyle. Odrębne postępowania z art 115 nie będzie wszczynane, bowiem jak już wspominałam wcześniej, odpowiedzialność zostanie określona w jednej decyzji razem z wymiarem podatku, tak więc kwestia zabezpieczenia czy to na majątku spółki, czy to na majątku wspólników, nie będzie już przedmiotem prowadzonego postępowania.

A może ktoś mi łopatologicznie wyjaśni właśnie przepis Ordynacji, który mówi, że można dokonać zabezpieczenia na majątku wspólników spółki, ale tylko wtedy, kiedy została wydana decyzja o odpowiedzialności na wspólników (mówiąc skrótowo)? W przypadku zlikwidowanej spółki cywilnej wydaje się decyzję określającą zobowiązanie łącznie z orzeczeniem w niej o odpowiedzialności byłych wspólników, więc skoro funkcjonuje już w obrocie prawnym decyzja wymiarowa, to nie można mówić już o zabezpieczeniu na majątku przed jej wydaniem... Może ja jestem za głupia żeby to ogarnąć, ale nigdy nie mieliśmy takiego przypadku (a znając życie problem może w każdej chwili wystąpić), a nie potrafimy z koleżankami ogarnąć w jakim przypadku taka sytuacja może mieć miejsce...  :blink:

Może UKS Ci wyjaśni. Skoro o np. rozwiązaniu S-ki dowiadujesz się po wydaniu decyzji o zabezpieczeniu (pomijam sam proces wydania decyzji o zabezpieczeniu) a nie zamierzają robić (nie mogą?) nic więcej.

Moim zdaniem w postępowaniu/ach w zakresie orzeczenia o odpowiedzialności byłych wspólników Spółki może być wydawana decyzja o zabezpieczeniu (o ile są spełnione przesłanki do wydania decyzji o zabezpieczeniu)  Tyle.

25 mar 2014, 21:15
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Decyzję o zabezpieczeniu wydaje się wtedy, gdy nie ma jeszcze decyzji wymiarowej,  a zachodzą przesłanki do zabezpieczenia (na etapie postępowania podatkowego).
Można też zabezpieczyć dopiero po wydaniu decyzji wymiarowej. Wtedy wystarczy zarządzenie zabezpieczenia.

apasko                    

Wydaje się, jeżeli zabezpieczenie ma być dokonane przed wydaniem decyzji wymiarowej.

26 mar 2014, 22:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2