Teraz jest 05 wrz 2025, 17:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Pismo Ministra Kapicy ws. abonamentu 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Post Pismo Ministra Kapicy ws. abonamentu
Po przeczytaniu pisma ministra w którym zawarte jest polecenie prowadzenia "czynności sprawdzających" przed wszczęciem egzekucji obejmującej zaległości z tytułu abonamentu rtv zacząłem mieć wątpliwości co do swojej znajomości ustawy egzekucyjnej. Pomyślałem, że może wprowadzono zmiany, które przeoczyłem. Czytam jednak art 29, a tam nadal jak byk stoi, że organ egzekucyjny nie jest uprawniony do badania zasadności i wymagalności obowiązku objętego tytułem wykonawczym. Powiem krótko - zamierzam olać te wytyczne, bo wiążąca jest dla mnie ustawa. Poza tym MF powinien takie pismo wysłać do Poczty Polskiej, a nie do NUS-ów.

10 lis 2013, 19:51
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Pismo Ministra Kapicy ws. abonamentu
Może źle odczytałeś myśl klasyka ? A jak mu chodziło o to  by sprawdzić PO to by TW nie był ściągany z Donaldino , który jak powszechnie wiadomo nie lubi abonamentu RTV ( dziś słyszałem o tym w TV z ust pana Dańca) ?

11 lis 2013, 00:21
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
tranqilo                    

Może źle odczytałeś myśl klasyka ? A jak mu chodziło o to  by sprawdzić PO to by TW nie był ściągany z Donaldino , który jak powszechnie wiadomo nie lubi abonamentu RTV ( dziś słyszałem o tym w TV z ust pana Dańca) ?

Donaldinjo nie lubi również fotoradarów.
Ale tylko tych stawianych przez PIS (sam słyszałem o tym w TV z ust pana Donka)  :wysmiewacz:

11 lis 2013, 09:10
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Na szkoleniu w IS na uwagi o szkodliwości i absurdalności pisma Kapicy prowadzący szkolenie pracownik IS powiedział:"ale jest społecznie słuszne".

11 lis 2013, 09:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 gru 2012, 06:44

POSTY        18
Końcowe zdanie tego pisma jest zajerfajne prawda?

11 lis 2013, 09:58
Znawca

POSTY        131
melon                    

Na szkoleniu w IS na uwagi o szkodliwości i absurdalności pisma Kapicy prowadzący szkolenie pracownik IS powiedział:"ale jest społecznie słuszne".

Fajne określenie... W praktyce jak zajmiemy jakiemuś wiekowemu człowiekowi emeryturę i ktoś nakręci z tego aferę to MF powie: "Myśmy uprzedzali urzędy, że te sprawy wymagają wyczucia, ale widać jakiś bezduszny urzędnik nie zrozumiał tego"

11 lis 2013, 10:09
Amator

REJESTRACJA21 maja 2012, 18:19

POSTY        16
melon                    

I co w związku z tym? Czy padły zalecenia z ust tegoż prowadzącego szkolenie, żeby prowadzić "społeczną egzekucję administracyjną abonamentów RTV" (co by to nie znaczyło)?

11 lis 2013, 14:35
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Tenże szkolący ma w swoim zakresie obowiązków kontrole działów egzekucyjnych w podłegłych izbie USach. Cokolwiek by więcej powiedział mogłoby być użyte przeciwko niemu.

11 lis 2013, 17:31
Znawca

POSTY        131
Krótko mówiąc piłka jest po naszej stronie. MF pokazało ludzkie oblicze, a teraz my musimy uporać się z tym gniotem.  :zygi:

11 lis 2013, 19:36
Początkujący

REJESTRACJA28 paź 2013, 08:23

POSTY        6
Odnosząc się do tematu, to przedmiotowe pismo zostało przekazane do wszystkich DIS i to Oni winny zająć stanowisko w sprawie i przekazać je oficjalnie do NUS (wskazując podstawę prawną), a jeśli nie wiedzą co napisać winni zwrócić się do MF z zapytaniem jak mądrości tam napisane stosować w praktyce. Teraz każdy DIS i NUS będzie odmiennie rozumiał/stosował zalecenia MF.

Pozdrawiam zapracowanych po pachy pracowników IS.

12 lis 2013, 14:48
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Mi się też flaki wywracają jak patrzę na to pismo. Myślę, co by z tym zrobić, tym bardziej, że szefostwo naciska, że ustawa ustawą, a zalecania mamy wykonywać...
:mur:

Od początku listopada (czyli przez dwa tygodnie) wpłynęło nam prawie 1000 tytułów na abonament RTV...

:zly1:

14 lis 2013, 19:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Czy mógłbym prosić o wrzucenie tutaj pisma Kap(l)icy, ew jakiś link na PMa?

Z góry serdecznie dziękuję

25 lis 2013, 20:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]