Teraz jest 06 wrz 2025, 10:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 96  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:06

POSTY        86
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów
taxpower                    

NSA i WSA pomimo wszystko uchylaja decyzje za 2006 i poźniejsze ~!
Faktycznie, wczoraj 22.10.2013 r. WSA Bydgoszcz, Gdańsk i NSA uchylił wszystkie zaskarżone decyzje. Czyli nadal czeski film  :wacko:

23 paź 2013, 06:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Teraz to juz wogóle robi się ciekawie

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... yroki.html

23 paź 2013, 10:27
Zaawansowany

REJESTRACJA19 maja 2009, 07:04

POSTY        62
" w zaistniłych okolicznościach, majac na uwadze wymienione wyroki NSA, zachodzą uzasadnione przesłanki do wstrzymnia się z podejmowaniem rozstrzygnięć w przedmiotowych sprawach do czasu ukształtowania sie wykładni, co do skutków wyroku Trybunału Konstytucyjnego" Macej Grabowski podsekretarz stanu.
a jak długo ma się ta wykładnia kształtować? jak nie będzie rostrzygnięć to na czym się będzie ona kształtować? i jaką mam podawać przyczynę nie podejmowania? dzięki za takie wyjaśnienie <_<

23 paź 2013, 11:32
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
To jest najlepsze:

"WSA w Gliwicach w uzasadnieniu swojego wyroku przytoczył fakt, że 17 lipca, a więc na dzień przed rozprawą, do Trybunału Konstytucyjnego wpłynęło pismo Rady Ministrów, w którym napisano wprost, że stanowisko TK w sprawie nieujawnionych źródeł może wywołać skutki finansowe nieprzewidziane w ustawie budżetowej. Według przedstawionych w piśmie szacunków resortu finansów kwota należności dla fiskusa z tytułu 75-proc. PIT w latach 2008–2012 r. wyniosła blisko 1 miliard złotych."

Nie wiem jaki wpływ ma to na sprawę i co ma piernik do wiatraka, chyba że ktoś chciał pokazać jak w Polsce robi się zagmatwane prawo i potem tworzy do tego linie orzecznictwa...

23 paź 2013, 12:00
Zaawansowany

REJESTRACJA17 maja 2009, 18:32

POSTY        53
Witam!
A co robicie z wnioskami o wznowienie postepowania za lata 2006 i wcześniejsze? Wznowić i czekać aż ukształtuje się linia orzecznicza? Jak wskazał podsekretarz....

23 paź 2013, 12:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 wrz 2013, 15:13

POSTY        17
mozeanglia                    

To jest najlepsze:

"WSA w Gliwicach w uzasadnieniu swojego wyroku przytoczył fakt, że 17 lipca, a więc na dzień przed rozprawą, do Trybunału Konstytucyjnego wpłynęło pismo Rady Ministrów, w którym napisano wprost, że stanowisko TK w sprawie nieujawnionych źródeł może wywołać skutki finansowe nieprzewidziane w ustawie budżetowej. Według przedstawionych w piśmie szacunków resortu finansów kwota należności dla fiskusa z tytułu 75-proc. PIT w latach 2008–2012 r. wyniosła blisko 1 miliard złotych."

Nie wiem jaki wpływ ma to na sprawę i co ma piernik do wiatraka, chyba że ktoś chciał pokazać jak w Polsce robi się zagmatwane prawo i potem tworzy do tego linie orzecznictwa...

Ten kraj to jakaś paranoja.Władcy wiedzieli ,że te postępowania są niezgodne z konstytucją od wielu lat.Ale mimo tego nie dostosowali przepisów,tylko spokojnie kasowali podatników.Spodziewali się takiego wyroku TK i stąd to pismo ,dzień wcześniej.Teraz trzeba oddać to wielki płacz nad chudym budżetem :zly1:

23 paź 2013, 16:07
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 paź 2013, 18:34

POSTY        32
Nie jestem pewna, ale "obiło mi się o uszy", że przed wydaniem wyroku TK umożliwia "naczelnym organom" zajęcie stanowiska co do przepisu o którego zgodności (lub niezgodności) z Konstytucją ma orzekać. Jak czytałam uzasadnienie do wyroku TK w sprawie niezgodności przepisów w spadkach - to tam stanowisko zajmował Marszałek Sejmu i Prokurator Generalny (byli za uznaniem, że przepis jest zgodny z Konstytucją). Może tu też trzeba było TK przedsatwić swoje stanowisko i stąd to pismo o konsekwencjach dla budżetu?

23 paź 2013, 16:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2013, 13:05

POSTY        22
Zyleta123                    

Nie jestem pewna, ale "obiło mi się o uszy", że przed wydaniem wyroku TK umożliwia "naczelnym organom" zajęcie stanowiska co do przepisu o którego zgodności (lub niezgodności) z Konstytucją ma orzekać.

Art. 190 ust. 3 zd. 3 Konstytucji RP.

Odnosząc się jeszcze to innych fragmentów dyskusji, uważam że art. 245 § 1 pkt 3 lit. b) Op nie pozwala na uchylenie dotychczasowej decyzji jeśli upłynął bieg terminów przedawnienia. Wynika to m.in. z intencji ustawodawcy zawartych w uzasadnieniach zmian do Op, a podatnicy powinni dochodzić swoich praw na drodze prawa cywilnego.

23 paź 2013, 16:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 paź 2013, 07:20

POSTY        22
I cóż, z wczoraj wszystkie wyroki uchylające.

24 paź 2013, 07:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 lip 2013, 12:30

POSTY        10
JA jestem zażenowana całą tą sytuacją ,oraz chęcią obejścia faktu iż złamano prawo przez Państwo polskie w stosunku do podatników. Skoro przepisy w danym roku były nie konstytucyjne [ bez prawne ] i na ich mocy Państwo polskie pobierało pieniądze od podatników to jakim prawem niektórzy w rządzie, urzędach i tu na tym forum liczą lub kombinuja jak tu zrobić tak aby dać kopa podatnikowi od którego wyegzekwowano pieniądze na podstawie bezprawnego przepisu.  

Dajemy piękny obraz społeczeństwu do czego się my nadajemy. Jeden Pan kiedyś koledze powiedział iż jesteśmy jak SB za czasów PRLu i z nami też się społeczeństwo kiedyś rozliczy, bo się od nich niczym nie różnimy.

W skrócie :

- Jak Państwo pobiera od podatnika pieniądze może to robić w sposób bezprawny
- Jak podatnik chce prawnie odzyskać pieniądze to Państwo polskie mówi ho hoho my tu Ci ich nie oddamy i tak wykombinujemy że się zdziwisz !!!

Odechciewa mi się tego wszystkiego , juz nie raz miałam dziwne spojrzenia w moją stronę jak bym była czymś złym. Myślałam że to podatnicy kombinują ,a My stoimy na straży prawa. Totalna bzdura Prawo się obchodzi z tej i tej strony ,tylko Państwo Polskie może to robic bezkarnie
i tylle w temacie tego złodziejskiego procederu.

24 paź 2013, 08:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2011, 18:51

POSTY        212
W tej chwili "przyszedła" Pani Naczelnik i rzekła - przedłużamy wznowienia bo jest niejednolita linia orzecznicza. bęc i mleko sie rozlało ...
(podobno takie zalecenia od Dyrektorka IS). Żenada ...  pije-===[

24 paź 2013, 10:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 paź 2013, 07:20

POSTY        22
Chodzi tylko o wydłużenie zwrotów w czasie. Sprawy po 2006 należy ukończyć, ale jak tu prowadzić postępowania, kiedy uzasadnienie decyzji to przecież samo opieranie się na orzecznictwie, które teraz zostało obalone. Co z rokiem 2007, przedawnienie niebawem i nie ma możliwości brania pod uwagę wyroku TK. Czarna magia i chaos. Sama rzeczywistość.

24 paź 2013, 11:03

REJESTRACJA30 cze 2013, 22:58

POSTY        127
W moim US sprawy "odwieszamy" i prowadzimy dalej. Niech się izba martwi.

24 paź 2013, 11:12
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2011, 18:51

POSTY        212
psikus                    

Chodzi tylko o wydłużenie zwrotów w czasie. Sprawy po 2006 należy ukończyć, ale jak tu prowadzić postępowania, kiedy uzasadnienie decyzji to przecież samo opieranie się na orzecznictwie, które teraz zostało obalone. Co z rokiem 2007, przedawnienie niebawem i nie ma możliwości brania pod uwagę wyroku TK. Czarna magia i chaos. Sama rzeczywistość.

Decyzje za 2007r. do wydania. Właśnie dzisiaj taka wydaliśmy na 200 tys. i masz babo placek.

24 paź 2013, 12:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 96  Następna strona