Podatnicy powołują się na dochody sprzed 50 lat i w zasadzie nikt tego nie kwestionuje. Tylko ciekawe skąd w latach 60 mieli polskie nowe złote?
W moim US w czynnościach sprawdzających do zeznania za dany rok pytamy się podatnika, czy czasem nie ukrył jakiegoś dochodu, skoro wydał w tym roku znacznie więcej, niż zarobił. Ponoć nie można robić czynności sprawdzających z nieujawnionych, ale nie wiem dlaczego.
26 lip 2013, 16:15
Re: Nieujawnione źródła dochodów
Ja mam wrażenie, że data twojej rejestracji to chyba pierwszy dzień pracy i od razu nieujawnione Co post to lepszy, najpierw te wykrywacze kłamstw, potem jeszcze coś. Jakieś stare złote, omg, w decyzji wyliczasz te dochody w starych złotych czy przeliczasz to na nowe? Czy jakikolwiek podatnik zeznał Tobie, że miał nowe złote w latach 60-tych??? A jakby miał "stare" dolary to też by było takie "ciekawe"? Dżizas krajst.
26 lip 2013, 19:51
szkoda że nikt precyzyjnie mi nie odpowiedział na pytanie.
26 lip 2013, 20:30
Mimi blisko jesteś Mam troszkę dłuższy staż, ale faktem jest, że średni staż pracowników działu PP nie przekracza roku. Kierownicy mają większy, ale jeden przeszedł z NIPów, a drugi z kontroli, więc siłą rzeczy w dziale nie ma nikogo szczególnie kompetentnego, kogo można by dopytać o różne. Sądzę, że trzeba jeszcze bardziej obniżyć płace urzędników, to może wówczas tępe lenie jak. np. ja odejdą ze służby, a ich miejsce zajmą skarbowcy z doświadczeniem, ewentualnie rady prawni lub adwokaci.
Odnosiłem się do postu Mozeanglii, która dziwiła się, że urzędy wymagają udokumentowania faktu, że ktoś otrzymywał 50 lat temu jakieś środki pieniężne. W jednym moim postępowaniu babeczka faktycznie powołała się na oszczędności z 43 lat pracy, otrzymywane w złotówkach, naturalnie część każdej pensji odkładała w domu do specjalnej skrzyneczki schowanej w szafie. Wiodła bardzo oszczędne życie, więc nigdy nie korzystała z tych pieniędzy, nie wydawała ich, nie wymieniała, nie kupowała za nie żadnych wartościowych przedmiotów itp. I nagle, dokładnie z tych pieniędzy wyciągniętych z szafy, zapłaciła w 2010 roku za mieszkanie.
26 lip 2013, 22:06
"Wiodła bardzo oszczędne życie, więc nigdy nie korzystała z tych pieniędzy, nie wydawała ich, nie wymieniała, nie kupowała za nie żadnych wartościowych przedmiotów itp. I nagle, dokładnie z tych pieniędzy wyciągniętych z szafy, zapłaciła w 2010 roku za mieszkanie." czyli nie ma czego się przyczepić ?
27 lip 2013, 11:38
Owszem, jest. Bo pieniędzy, które zarobiła przed rokiem 1996 nie mogła wydać w roku 2010. Zasadniczo po roku 1997 starych złotówek nigdzie nie przyjmują a już na pewno nie biedna staruszka sprzedająca mieszkanie.
29 lip 2013, 22:23
Ale mogła przecież te stare pieniądze (PLZ) wymienić na nowe (PLN) w każdym banku (później już tylko w NBP) i znów je włożyć "do skarpety". Już tego nie pamiętam, ale odbywało się to bez żadnej prowizji i chyba bez legitymowania. No chyba, że przyniosła równowartość 1 mln PLN (ale zawsze się może wytłumaczyć, ze chodziła codziennie "na spacerek" z małymi sumami).
30 lip 2013, 00:27
a gdyby ta osoba kupiła ten dom w 2006 roku ,a kontrola była by robiona w 2013 i obejmowała okres za 2008 to musi ujawnić skąd wzięła w 2005 roku pieniądze na ten dom ? . Chodzi mi o najnowszy wyrok TK
30 lip 2013, 07:46
Agaaa
a gdyby ta osoba kupiła ten dom w 2006 roku ,a kontrola była by robiona w 2013 i obejmowała okres za 2008 to musi ujawnić skąd wzięła w 2005 roku pieniądze na ten dom ? . Chodzi mi o najnowszy wyrok TK
Skoro wydatku dokonała w 2006 r., to w mojej ocenie możliwość weryfikacji źródeł jego pokrycia się przedawniło.
30 lip 2013, 08:26
Agaa, wszystko zależy od tego, kiedy zapłaciła za ten dom. Jeśli zapłaciła za niego w 2005 roku, to przedawniło się prawo do wydania decyzji, a jeśli w roku 2008, to jeszcze nie.
30 lip 2013, 17:41
Witam! W moim urzędzie w postępowaniach z nieujawnionych za lata 2007-2010 kilku adwokatów powołało się na wyrok TK. Naczelnik oczywiście głowę w piasek i mówi zobaczymy co napisze ministerstwo (podobno ma się wypowiedzieć) czy macie podobne sytuacje. W dz. U. jeszcze się ukazało ale ... sprawa jest raczej przesądzona. pozdro Antek
02 sie 2013, 07:07
taxpower
Naczelnik oczywiście głowę w piasek i mówi zobaczymy co napisze ministerstwo (podobno ma się wypowiedzieć)
Jeszcze nie mamy ale to kwestia czasu:( Z drugiej strony to czego tu oczekiwać od NUSa, że umorzy wszystkie prowadzone postępowania? Może masz dla nas propozycję w tym temacie, co robić?
02 sie 2013, 08:02
Tyru?
taxpower
Naczelnik oczywiście głowę w piasek i mówi zobaczymy co napisze ministerstwo (podobno ma się wypowiedzieć)
Jeszcze nie mamy ale to kwestia czasu:( Z drugiej strony to czego tu oczekiwać od NUSa, że umorzy wszystkie prowadzone postępowania? Może masz dla nas propozycję w tym temacie, co robić?
Prowadzic postepowanie wydać decyzję a potem uchylenie przez Sadu i ranking w dół. Mądry NUS tak zrobi. Niezbyt mądry nie bedzie wiedziała co robić. Dlatego dążyć do umorzenia i przekonać NUS. I tak trzeba czekać na nowy przepis art 68 i art 20 ust 3. Ponadto trzeba czekac na akcję wznowienia postepowań. Pozdro antek
02 sie 2013, 13:53
Niestety stało się! Opętani nienawiścią do NUS i UKS (nie wiadomo dlaczego krzyczeli do mnie) zażadali umorzenia postepowania bo powiedział Im to jakiś doradca podatkowy z prowincji. Stwierdzili że nie odejdą puki sprawa nie zostanie załatwiona przez Naczelnika. Oj ile ja się nagadałem. Ludzie ratujcie! Kilka jest już nawet wniosków o wznowienie postępowań. mamy takiego upierdliwego doradcę z małego miasteczka obok! Na nic wyjasnienia że wyroku nie ma dopuki nie ma w dzienniku ustaw. Liczą już pieniądze. Ja im tłumacze że przedawnione - nie ma nadpłaty na nic!