Teraz jest 10 wrz 2025, 22:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA04 lut 2010, 18:49

POSTY        253
Post Re: Gimnastyka umysłu
Ja analogie robiłam poziomo, chociaż instrukcji nie przeczytałam, bo nie było czasu, a matryce pionowo...czyli najpierw porównywałam jak w kostce domina co było u góry a co jest na dole a potem tą samą zasadę starałam się zastosować do drugiego obrazka, czyli co jest na górze i co powinno być na dole z dostępnych odpowiedzi przy zastosowaniu reguły z pierwszego obrazka...

19 lip 2013, 07:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2010, 11:59

POSTY        102
orchis                    

Ja analogie robiłam poziomo, chociaż instrukcji nie przeczytałam, bo nie było czasu, a matryce pionowo...czyli najpierw porównywałam jak w kostce domina co było u góry a co jest na dole a potem tą samą zasadę starałam się zastosować do drugiego obrazka, czyli co jest na górze i co powinno być na dole z dostępnych odpowiedzi przy zastosowaniu reguły z pierwszego obrazka...

To robiłam tak samo jak Ty. Uff! Na czuja, bez przeczytania instrukcji.

19 lip 2013, 08:01
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2011, 12:04

POSTY        168
Martaiso                    

Poziomo? A te obrazki też poziomo? W ogóle nie czytałam tej instrukcji, bo czasu nie było! Obrazki robiłam raczej pionowo, tzn. ten z góry po lewej porównywałam do tego dolnego z lewej i potem analizowałam w ten sam sposób górny po prawej z podanymi odpowiedziami. Wiecie co, ja tylko analogii byłam pewna na tym egzaminie i myślałam, że dzięki temu w ogóle zaliczę test umiejętności.
Źle zrobiłam w takim razie? Podzielcie się doświadczeniami.

czy w obrazkowych to może nie miało znaczenia jak się potraktuje poziomo czy pionowo - teraz tak się zastanawiam. Bo jakoś wszystko mi tam pasowało bez większych problemów To podpucha była w takim razie? Świetnie :rolleyes:

fraxinusspp                    

Dla rozluźnienia wstawiam przykładową matrycę, którą mniej więcej pamiętam z testu.
Dla ułatwienia nie podałem odpowiedzi  :P

Stosownie do instrukcji na egzaminie jaka według Was jest w tym zadaniu poprawna odpowiedź? Bo ja już nie wiem czy nie rozumiem okreslenia "pionowo" i "poziomo". Jak próbuję robić górne z górnym to nie mam pojęcia co będzie pasowało do dolnego?

W tej matrycy, którą odtworzyłem analogie zachodzą pionowo, tzn. górny lewy ma się do dolnego lewego jak górny prawy do dolnego prawego :)

Ostatnio edytowano 19 lip 2013, 08:04 przez fraxinusspp, łącznie edytowano 1 raz

19 lip 2013, 08:03
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2012, 18:16

POSTY        9
Wybaczcie,ale tak się zastanawiam, jeżeli analogie były poziomo,to jak podejść do przykładu na dole? Gram do Dnia? Dla mnie analogia w pionie ma sens,czyli gram do kg .

Tak czy nie?:)))

gram        dzień
kilogram

era, wiek, rok, dekada

19 lip 2013, 08:13
Amator

REJESTRACJA06 maja 2013, 17:58

POSTY        17
Moim zdaniem analogie były w pionie. Nie miałem czasu skupiać się na instrukcji ale powyższe zadanie zapamiętałem dokładnie jak w załączniku.

Odpowiedź:
millenium (1000 lat)
kilogram (1000 gram)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano 19 lip 2013, 08:35 przez toxygen5, łącznie edytowano 1 raz

19 lip 2013, 08:34
Znawca

REJESTRACJA04 lut 2010, 18:49

POSTY        253
A może w pionie te analogie...ooooooj, miałam nie analizować tego, zrobiłam jak zrobiłam i już przepało  :mur:

19 lip 2013, 09:23
Znawca

POSTY        168
Orchis udamy, że nie widzieliśmy Twojego posta  ;)
Lepiej wziąć na luz i słońcem się cieszyć...

Jak mawiał klasyk:

Hamak zwalnia mi leniwy myśli tok
gdzieś na niebie grzmi, leniwie wznoszę wzrok
ptakowi z blachy gdzieś tam w brzuchu burczy
po prostu połknął ludzi tłum
a ty słyszysz ten beztroski śpiew i morza cichy
szum
o no, no, no, no, no i morza cichy szum

Ostatnio edytowano 19 lip 2013, 09:57 przez fraxinusspp, łącznie edytowano 4 razy

19 lip 2013, 09:54
Zaawansowany

REJESTRACJA27 wrz 2012, 13:47

POSTY        60
no właśnie, nie ma co się zastanawiać i analizować tego co było w przeszłości ;)  lepiej skupmy się na analizie zadań logicznych... Znalazłam taki o to przykład:
Ustal, które z poniższych zdań wynika ze zdania Jaś idzie do szkoły wtedy i tylko wtedy, gdy zarazem: jest brzydka pogoda i nie ma matematyki.
a) Jeśli jest brzydka pogoda, a w szkole jest matematyka, to Jaś nie idzie do szkoły.
b) Jeśli nie ma matematyki, to przynajmniej jedno z dwojga: albo pogoda jest brzydka, albo Jaś idzie do szkoły.
c) O ile pogoda jest brzydka, to jeśli nie ma matematyki, to Jaś idzie do szkoły.
d) Przynajmniej jedno z dwojga: albo pogoda jest brzydka, albo jeśli jest matematyka, to Jaś nie idzie do szkoły.
e) Jeśli Jaś nie idzie do szkoły, to jest matematyka.
f) Jeśli pogoda nie jest brzydka, to Jaś nie idzie do szkoły
:D
ps. poprawny może być 1 lub 2 podpunkty...

Ostatnio edytowano 19 lip 2013, 10:18 przez akinom3009, łącznie edytowano 1 raz

19 lip 2013, 10:13
Amator

POSTY        17
c i f

Ostatnio edytowano 19 lip 2013, 10:42 przez toxygen5, łącznie edytowano 1 raz

19 lip 2013, 10:28
Znawca

POSTY        168
akinom3009                    

no właśnie, nie ma co się zastanawiać i analizować tego co było w przeszłości ;)  lepiej skupmy się na analizie zadań logicznych... Znalazłam taki o to przykład:
Ustal, które z poniższych zdań wynika ze zdania Jaś idzie do szkoły wtedy i tylko wtedy, gdy zarazem: jest brzydka pogoda i nie ma matematyki.
a) Jeśli jest brzydka pogoda, a w szkole jest matematyka, to Jaś nie idzie do szkoły.
b) Jeśli nie ma matematyki, to przynajmniej jedno z dwojga: albo pogoda jest brzydka, albo Jaś idzie do szkoły.
c) O ile pogoda jest brzydka, to jeśli nie ma matematyki, to Jaś idzie do szkoły.
d) Przynajmniej jedno z dwojga: albo pogoda jest brzydka, albo jeśli jest matematyka, to Jaś nie idzie do szkoły.

C

19 lip 2013, 10:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 wrz 2010, 07:59

POSTY        13
odp. c

19 lip 2013, 11:43
Zaawansowany

REJESTRACJA27 wrz 2012, 13:47

POSTY        60
Fraxinusspp i Perelka9  :brawa:  za poprawną odpowiedź :D

No to next:

Żaden minister nie jest prezydentem. Każdy minister jest politykiem:

a) Niektórzy ministrowie są prezydentami
b) Niektórzy politycy nie są prezydentami
c) Każdy prezydent jest ministrem
d) Niektórzy prezydenci są politykami

Ostatnio edytowano 22 lip 2013, 17:51 przez akinom3009, łącznie edytowano 1 raz

22 lip 2013, 17:43
Amator

POSTY        17
akinom3009                    

akinom3009 a co z odpowiedzią F? jeżeli warunek brzydkiej pogody nie jest spełniony to Jaś nie pójdzie do szkoły.

akinom3009                    

Fraxinusspp i Perelka9  :brawa:  za poprawną odpowiedź :D

No to next:

Żaden minister nie jest prezydentem. Każdy minister jest politykiem:

a) Niektórzy ministrowie są prezydentami
b) Niektórzy politycy nie są prezydentami
c) Każdy prezydent jest ministrem
d) Niektórzy prezydenci są politykami

a) Niektórzy ministrowie są prezydentami (żaden nie jest)
b) Niektórzy politycy nie są  prezydentami (przynajmniej ci którzy są ministrami)
c) Każdy prezydent jest ministrem (żaden nie jest)
d) Niektórzy prezydenci są politykami (mogą być politycy którzy nie są ministrami i Ci mogą być prezydentami)

22 lip 2013, 18:58
Znawca

REJESTRACJA23 sty 2012, 22:56

POSTY        235
b

22 lip 2013, 20:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440 ... 793  Następna strona