Teraz jest 10 wrz 2025, 09:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2013, 20:10

POSTY        6
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
B

24 cze 2013, 20:35
Specjalista

REJESTRACJA03 wrz 2012, 21:08

POSTY        329
orchis                    

olusia                    

Orchis co wałkujesz? UE przerobiłaś? Dużo tego

No UE to jest studnia bez dna, przerobiłam instytucje, rys historyczny plus jakieś tam nowinki, aczkolwiek mam poczucie, że to wszystko psu na budę, że i tak zostanę srodze zaskoczona w dniu egzaminu :)
Niech się dzieje wola nieba  :rotfl:

A tak poza tym to wszystko po trochu, przeszłam już w zasadzie w tryb powtarzania, bo stwierdziłam, że jest masa rzeczy, których w ogóle nie pamiętam.
Samorząd to mój słaby punkt....

Jutro wrzucę klika pytań...pisałam ale przez pomyłkę nacisnęłam nie to co trzeba :zly1: jest już póżno a jutro do pracy masakra.
Może jedno pytanko:

1. W przypadku nie uchwaleniu uchwały budżetowej przez organ uchwałodawczy JST, uchwałę:
a/uchwala RIO
b/ustala RIO
c/uchwala wojewoda w ramach nadzoru nad JST

Dobranoc

Ostatnio edytowano 24 cze 2013, 23:23 przez olusia, łącznie edytowano 1 raz

24 cze 2013, 23:19
Znawca

REJESTRACJA04 lut 2010, 18:49

POSTY        253
B

25 cze 2013, 07:05
Zaawansowany

REJESTRACJA27 wrz 2012, 13:47

POSTY        60
czy w tym roku KSAP opublikuje jakąś listę kandydatów zakwalifikowanych do tegorocznego postępowania kwalifikacyjnego? egzamin tuż...tuż a liczba w ISZ wciąż rośnie :o

25 cze 2013, 12:46
Znawca

REJESTRACJA15 gru 2011, 20:47

POSTY        186
KSAP nigdy nie publikuje listy kandydatów. Dostajesz tylko swoje prywatne potwierdzenie zgłoszenia i jego akceptację, no a na stronie ksapu jest łączna ilość zgłoszeń.
Potem przy wynikach też nie ma kompletnej listy, tylko (o ile dobrze pamiętam) lista tych którzy zdali egzamin. No i oczywiście każdy dostaje informację o swoim wyniku na maila.

25 cze 2013, 13:53
Początkujący

REJESTRACJA05 wrz 2012, 13:42

POSTY        8
Podzielcie się, jak się przygotowujecie się do testu umiejętności?
Może Ci co są już szczęśliwcami i mają go już za sobą, zdradzą rąbek tajemnicy?

...... Myślicie , że powtórzą się analogie, raveny i zadania z tabelami...?

25 cze 2013, 15:13
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
pół litra "czystej" najczystszej ;-) dwa "złote" napitki i ... czekam na wynik ;-)

25 cze 2013, 16:45
Zaawansowany

POSTY        60
Malinka1985                    

Podzielcie się, jak się przygotowujecie się do testu umiejętności?
Może Ci co są już szczęśliwcami i mają go już za sobą, zdradzą rąbek tajemnicy?

... Myślicie , że powtórzą się analogie, raveny i zadania z tabelami....?

Ja rozwiązuje najróżniejsze testy IQ i nie sądzę, żeby powtórzyły się dotychczasowe zadania ponieważ wyraźnie w przetargu KSAP podkreślił, że mają być "RÓŻNE" od dotychczasowych :(  ale jest jeden positiv: wszyscy mają przynajmniej równe szanse w tym roku :) dla każdego będzie to nowość...

Ah... przypominam ten link do strony KSAP, dla tych którzy go jeszcze nie widzieli ;)
http://bip.ksap.gov.pl/pliki/OGL_13.pdf

25 cze 2013, 16:54
Znawca

REJESTRACJA07 paź 2012, 15:22

POSTY        105
A test wiedzy? Też będzie różny od tego, co było?

25 cze 2013, 17:20
Zaawansowany

POSTY        60
w przypadku testu wiedzy nic się nie zmienia, wszystko jest napisane na stronie ISZ ;)  oto interesujący Cię fragment z tej strony:
Sprawdzian sprawdzający wiedzę
Zakres tematyczny sprawdzianu wiedzy zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej obejmuje wybrane zagadnienia z prawa, administracji publicznej, finansów publicznych, polityki zagranicznej i organizacji międzynarodowych, organizacji i zarządzania oraz zagadnień społecznych i ekonomicznych.
Krajowa Szkoła Administracji Publicznej nie publikuje listy literatury, aktów prawnych, ani innych materiałów obowiązkowych dla postępowanie kwalifikacyjnego w służbie cywilnej.
Wykaz zagadnień do sprawdzianu wiedzy jest określony w załączniku nr 1 do powyższego rozporządzenia.
Zgodnie z § 11 powyższego rozporządzenia część sprawdzianu sprawdzającego wiedzę jest testem wyboru i składa się z 90 pytań. Za każdą prawidłową odpowiedź przyznawany jest 1 punkt. Za brak odpowiedzi lub odpowiedź nieprawidłową 0 punktów. Część sprawdzianu sprawdzającego wiedzę trwa 90 minut.

W postępowaniu kwalifikacyjnym do służby cywilnej w 2013 r. zostanie użyty test jednokrotnego wyboru, tzn. że spośród czterech zaproponowanych odpowiedzi tylko jedna będzie prawidłowa. Sprawdzian wiedzy będzie uwzględniał stan prawny obowiązujący na dzień 1 maja 2013 r.

PS. a tak na marginesie to widzieliście jaką cenę zapłaci KSAP za ten nowy test?

Ostatnio edytowano 25 cze 2013, 17:34 przez akinom3009, łącznie edytowano 1 raz

25 cze 2013, 17:27
Znawca

REJESTRACJA15 wrz 2010, 14:46

POSTY        141
akinom3009                    

Ja rozwiązuje najróżniejsze testy IQ i nie sądzę, żeby powtórzyły się dotychczasowe zadania ponieważ wyraźnie w przetargu KSAP podkreślił, że mają być "RÓŻNE" od dotychczasowych :(  ale jest jeden positiv: wszyscy mają przynajmniej równe szanse w tym roku :) dla każdego będzie to nowość...

Ja uzasadnienie do wyboru trybu odczytuję zupełnie odwrotnie tj uzupełniają pulę i dlatego wybrali tryb z wolnej ręki aby całkowicie nie zmieniać testów.

"Przedmiotem zamówienia jest opracowanie kolejnych puli zadań na potrzeby postępowań kwalifikacyjnych w Służbie Cywilnej i przeprowadzanych przez Krajową Szkołę Administracji Publicznej. Obecnie posiadana pula zadań z biegiem czasu i kolejnymi przeprowadzanymi egzaminami wymaga uzupełnienia o kolejne zadania. Urząd
Służby Cywilnej w 2000 roku zawarł z Pracownią Testów Psychologicznych umowę na opracowanie dotychczas wykorzystywanej puli zadań (bateria USC). Krajowa Szkoła Administracji Publicznej od 2007 roku jest następcą prawnym po zlikwidowaniu Urzędu Służby Cywilnej i posiada prawa do użytkowania przedmiotowych
zadań do celów postępowania kwalifikacyjnego. Pracowania Testów Psychologicznych posiada natomiast prawa autorskie do używanych narzędzi psychologicznych.
W związku z powyższym, biorąc przede wszystkim pod uwagę celowość, oszczędność i efektywność oraz prawa autorskie uzasadnionym jest zlecenie opracowania kolejnej puli zadań używanych do celów postępowania kwalifikacyjnego w Służbie Cywilnej Pracowni Testów Psychologicznych Polskiego Towarzystwa
Psychologicznego. W przypadku udzielenia zamówienia innym podmiotom lub zastosowania innego trybu udzielenia zamówienia niż zamówienie z wolnej ręki, niemożliwe byłoby przekazanie innym podmiotom posiadanej dotychczas i używanej baterii zadań, co jest jednoznaczne z niemożliwością uzupełnienia ich opracowania"

25 cze 2013, 18:18
Znawca

REJESTRACJA07 paź 2012, 15:22

POSTY        105
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości. Im bliżej egzaminu, tym z większym niedowierzaniem czytam tzw. zwykły (nie-prawniczy) tekst, może za dużo patrzę na ustawy i ten cudowny zwrot "jeżeli w ustawie nie przewidziano inaczej"  boje--==
Obstawiacie, że będzie pytanko z  prawa ubezpieczeń społecznych (bo D.T. chce zlikwidować OFE itp)?

25 cze 2013, 19:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2013, 18:37

POSTY        44
Hej
Pozdrawiam Wszystkich, którzy w tym roku podjęli się tej ciężkiej pracy.
Mi już wszystko się miesza i mam w głowie tylko mętlik.
Wydaje mi się że OFE likwidacja to nie na ten rok na razie jest tylko szum.
Ale Grupa Wyszehradzka i Polska Prezydencja w niej, która kończy się w czerwcu może to być pytanie.

czytaj=--===

25 cze 2013, 20:11
Zaawansowany

POSTY        60
Ang72
ja też na początku tak to zinterpretowałam ale potem pomyślałam o tej "kolejnej puli zadań"... co by oznaczało,że dotychczasowa pula zadań (czyli raven, analogie i matematyka) odchodzą do lamusa i stworzono teraz nowa pulę... ale może się mylę... :D  tak czy owak nie ułatwiają... palka--==
a tryb z wolnej ręki to raczej chyba dlatego, że Towarzystwo Psychologiczne najlepiej wie co opracowywało do tej pory i co ma się nie powtórzyć...
"W przypadku udzielenia zamówienia innym podmiotom lub zastosowania innego trybu udzielenia zamówienia niż zamówienie z wolnej ręki, niemożliwe byłoby przekazanie innym podmiotom posiadanej dotychczas i używanej baterii zadań, co jest jednoznaczne z niemożliwością uzupełnienia ich opracowania"

Ostatnio edytowano 25 cze 2013, 21:04 przez akinom3009, łącznie edytowano 2 razy

25 cze 2013, 20:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511 ... 840  Następna strona