No UE to jest studnia bez dna, przerobiłam instytucje, rys historyczny plus jakieś tam nowinki, aczkolwiek mam poczucie, że to wszystko psu na budę, że i tak zostanę srodze zaskoczona w dniu egzaminu Niech się dzieje wola nieba :rotfl:
A tak poza tym to wszystko po trochu, przeszłam już w zasadzie w tryb powtarzania, bo stwierdziłam, że jest masa rzeczy, których w ogóle nie pamiętam. Samorząd to mój słaby punkt....
Jutro wrzucę klika pytań...pisałam ale przez pomyłkę nacisnęłam nie to co trzeba jest już póżno a jutro do pracy masakra. Może jedno pytanko:
1. W przypadku nie uchwaleniu uchwały budżetowej przez organ uchwałodawczy JST, uchwałę: a/uchwala RIO b/ustala RIO c/uchwala wojewoda w ramach nadzoru nad JST
Dobranoc
Ostatnio edytowano 24 cze 2013, 23:23 przez olusia, łącznie edytowano 1 raz
24 cze 2013, 23:19
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
B
25 cze 2013, 07:05
czy w tym roku KSAP opublikuje jakąś listę kandydatów zakwalifikowanych do tegorocznego postępowania kwalifikacyjnego? egzamin tuż...tuż a liczba w ISZ wciąż rośnie
25 cze 2013, 12:46
KSAP nigdy nie publikuje listy kandydatów. Dostajesz tylko swoje prywatne potwierdzenie zgłoszenia i jego akceptację, no a na stronie ksapu jest łączna ilość zgłoszeń. Potem przy wynikach też nie ma kompletnej listy, tylko (o ile dobrze pamiętam) lista tych którzy zdali egzamin. No i oczywiście każdy dostaje informację o swoim wyniku na maila.
25 cze 2013, 13:53
Podzielcie się, jak się przygotowujecie się do testu umiejętności? Może Ci co są już szczęśliwcami i mają go już za sobą, zdradzą rąbek tajemnicy?
...... Myślicie , że powtórzą się analogie, raveny i zadania z tabelami...?
25 cze 2013, 15:13
pół litra "czystej" najczystszej ;-) dwa "złote" napitki i ... czekam na wynik ;-)
25 cze 2013, 16:45
Malinka1985
Podzielcie się, jak się przygotowujecie się do testu umiejętności? Może Ci co są już szczęśliwcami i mają go już za sobą, zdradzą rąbek tajemnicy?
... Myślicie , że powtórzą się analogie, raveny i zadania z tabelami....?
Ja rozwiązuje najróżniejsze testy IQ i nie sądzę, żeby powtórzyły się dotychczasowe zadania ponieważ wyraźnie w przetargu KSAP podkreślił, że mają być "RÓŻNE" od dotychczasowych ale jest jeden positiv: wszyscy mają przynajmniej równe szanse w tym roku dla każdego będzie to nowość...
w przypadku testu wiedzy nic się nie zmienia, wszystko jest napisane na stronie ISZ oto interesujący Cię fragment z tej strony: Sprawdzian sprawdzający wiedzę Zakres tematyczny sprawdzianu wiedzy zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej obejmuje wybrane zagadnienia z prawa, administracji publicznej, finansów publicznych, polityki zagranicznej i organizacji międzynarodowych, organizacji i zarządzania oraz zagadnień społecznych i ekonomicznych. Krajowa Szkoła Administracji Publicznej nie publikuje listy literatury, aktów prawnych, ani innych materiałów obowiązkowych dla postępowanie kwalifikacyjnego w służbie cywilnej. Wykaz zagadnień do sprawdzianu wiedzy jest określony w załączniku nr 1 do powyższego rozporządzenia. Zgodnie z § 11 powyższego rozporządzenia część sprawdzianu sprawdzającego wiedzę jest testem wyboru i składa się z 90 pytań. Za każdą prawidłową odpowiedź przyznawany jest 1 punkt. Za brak odpowiedzi lub odpowiedź nieprawidłową 0 punktów. Część sprawdzianu sprawdzającego wiedzę trwa 90 minut.
W postępowaniu kwalifikacyjnym do służby cywilnej w 2013 r. zostanie użyty test jednokrotnego wyboru, tzn. że spośród czterech zaproponowanych odpowiedzi tylko jedna będzie prawidłowa. Sprawdzian wiedzy będzie uwzględniał stan prawny obowiązujący na dzień 1 maja 2013 r.
PS. a tak na marginesie to widzieliście jaką cenę zapłaci KSAP za ten nowy test?
Ostatnio edytowano 25 cze 2013, 17:34 przez akinom3009, łącznie edytowano 1 raz
25 cze 2013, 17:27
akinom3009
Ja rozwiązuje najróżniejsze testy IQ i nie sądzę, żeby powtórzyły się dotychczasowe zadania ponieważ wyraźnie w przetargu KSAP podkreślił, że mają być "RÓŻNE" od dotychczasowych ale jest jeden positiv: wszyscy mają przynajmniej równe szanse w tym roku dla każdego będzie to nowość...
Ja uzasadnienie do wyboru trybu odczytuję zupełnie odwrotnie tj uzupełniają pulę i dlatego wybrali tryb z wolnej ręki aby całkowicie nie zmieniać testów.
"Przedmiotem zamówienia jest opracowanie kolejnych puli zadań na potrzeby postępowań kwalifikacyjnych w Służbie Cywilnej i przeprowadzanych przez Krajową Szkołę Administracji Publicznej. Obecnie posiadana pula zadań z biegiem czasu i kolejnymi przeprowadzanymi egzaminami wymaga uzupełnienia o kolejne zadania. Urząd Służby Cywilnej w 2000 roku zawarł z Pracownią Testów Psychologicznych umowę na opracowanie dotychczas wykorzystywanej puli zadań (bateria USC). Krajowa Szkoła Administracji Publicznej od 2007 roku jest następcą prawnym po zlikwidowaniu Urzędu Służby Cywilnej i posiada prawa do użytkowania przedmiotowych zadań do celów postępowania kwalifikacyjnego. Pracowania Testów Psychologicznych posiada natomiast prawa autorskie do używanych narzędzi psychologicznych. W związku z powyższym, biorąc przede wszystkim pod uwagę celowość, oszczędność i efektywność oraz prawa autorskie uzasadnionym jest zlecenie opracowania kolejnej puli zadań używanych do celów postępowania kwalifikacyjnego w Służbie Cywilnej Pracowni Testów Psychologicznych Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. W przypadku udzielenia zamówienia innym podmiotom lub zastosowania innego trybu udzielenia zamówienia niż zamówienie z wolnej ręki, niemożliwe byłoby przekazanie innym podmiotom posiadanej dotychczas i używanej baterii zadań, co jest jednoznaczne z niemożliwością uzupełnienia ich opracowania"
25 cze 2013, 18:18
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości. Im bliżej egzaminu, tym z większym niedowierzaniem czytam tzw. zwykły (nie-prawniczy) tekst, może za dużo patrzę na ustawy i ten cudowny zwrot "jeżeli w ustawie nie przewidziano inaczej" Obstawiacie, że będzie pytanko z prawa ubezpieczeń społecznych (bo D.T. chce zlikwidować OFE itp)?
25 cze 2013, 19:18
Hej Pozdrawiam Wszystkich, którzy w tym roku podjęli się tej ciężkiej pracy. Mi już wszystko się miesza i mam w głowie tylko mętlik. Wydaje mi się że OFE likwidacja to nie na ten rok na razie jest tylko szum. Ale Grupa Wyszehradzka i Polska Prezydencja w niej, która kończy się w czerwcu może to być pytanie.
25 cze 2013, 20:11
Ang72 ja też na początku tak to zinterpretowałam ale potem pomyślałam o tej "kolejnej puli zadań"... co by oznaczało,że dotychczasowa pula zadań (czyli raven, analogie i matematyka) odchodzą do lamusa i stworzono teraz nowa pulę... ale może się mylę... tak czy owak nie ułatwiają... a tryb z wolnej ręki to raczej chyba dlatego, że Towarzystwo Psychologiczne najlepiej wie co opracowywało do tej pory i co ma się nie powtórzyć... "W przypadku udzielenia zamówienia innym podmiotom lub zastosowania innego trybu udzielenia zamówienia niż zamówienie z wolnej ręki, niemożliwe byłoby przekazanie innym podmiotom posiadanej dotychczas i używanej baterii zadań, co jest jednoznaczne z niemożliwością uzupełnienia ich opracowania"
Ostatnio edytowano 25 cze 2013, 21:04 przez akinom3009, łącznie edytowano 2 razy