U nas wystarczającym powodem do skierowania wniosku o przeprowadzenie kontroli są duże różnice w zakresie wykazywanych transakcji wewnątrzwspólnotowych z uwagi na to, że coraz częściej pojawiają się "karuzele" i "znikający podatnicy". Oczywiście wniosek jest kierowany dopiero jak stwierdzimy, że podatnik nie odbiera wezwań do CS albo na nie nie odpowiada.
AP otrzymując taki wniosek może, a nawet powinno go uzupełnić o dodatkowe informacje, które uzyska z po przeprowadzeniu analizy podatnika i wtedy dopiero daje do KP.
04 mar 2013, 08:36
Re: VIES
hmm, ale jak znaleźć tych oszustów
04 mar 2013, 16:41
Hm, z tym może być pewien problem, bo najczęściej szumnie nazywani podatnikami, to najczęściej młodzi nieświadomi niczego 20-latkowie, obecnie przebywający w Anglii lub w Niemczech albo uzależnieni od alkoholu, których można znaleźć... gdzieś pod mostem... jedyne co po nich zostało i funkcjonuje w obrocie to faktury wystawione na ich nazwisko, niekoniecznie przez nich samych, na potężne czasami pieniądze. Wystarczy kilka miesięcy takiej twórczej "działalności" tj., wystawianiu pustych faktur, aby uzbierać miliony w VAT Taaak VAT to jest dobry biznes...
04 mar 2013, 17:11
hmm, ale jak znaleźć tych oszustów
No ja akurat nie mogę się od nich opędzić Na naszym terenie funkcjonują tzw. wirtualne adresy więc nie mamy problemu ze znalezieniem Mamy za to problem z podjęciem działań wobec nich wszystkich bo jest ich dosyć dużo Ale ten problem dotyczy głównie największych miast. Ci podatnicy często zmieniają właściwość - oczywiście na inny "wirtualny adres". A jeżeli chodzi o udział w "karuzeli" to u nas np. osoba zatwierdzająca deklaracje VAT daje nam znać widząc, że podatnik ma kilka milionów zakupów i praktycznie taką samą kwotę sprzedaży i to któryś raz z kolei. Oczywiście tacy podatnicy nie zawsze dokonują transakcji wewnątrzwspólnotowych i mają niezgodności w VIES.
05 mar 2013, 08:15
Pamiętacie o zachowaniu tajemnicy skarbowej? Nie wszystko nadaje się na forum
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
05 mar 2013, 09:24
Cytuję to co opisują gazety
05 mar 2013, 19:22
Mógłby mi ktoś wyjaśnić do czego służy raport z VIES " Raport o aktywnych podatnikach, którzy nie dokonują transakcji wewnątrzwspólnotowych" ?Wyświetają się 2 ostatnie kwartały. Czy przypadkiem jeśli ktoś nie złoży VAT-UE za dwa ostatnie kwartały to nie powinien być wykreślony z VAT-UE? W ustawie jest zapis, że jeśli nie złoży za 6 miesięcy albo 2 kwartały deklaracji podatkowej.Jakoś sensowniejszego zastosowania tego raportu znaleźć nie umiem.
19 mar 2013, 09:04
Czy przypadkiem jeśli ktoś nie złoży VAT-UE za dwa ostatnie kwartały to nie powinien być wykreślony z VAT-UE?
Nie VAT-UE tylko VAT-7/7K. Przecież VAT-UE nie musi składać
19 mar 2013, 12:20
A w ogóle to kto u Was wykreśla z UE, nie osoby obsługujące VIES?
19 mar 2013, 12:21
u nas ja wykreślam vat, vatue, obsługuje vies, refund, deklaracje vat (oprócz zwrotów) i jeszcze coś by sie znalazło
19 mar 2013, 13:10
u nas ja wykreślam vat, vatue, obsługuje vies, refund, deklaracje vat (oprócz zwrotów)
Sam? a jakiej wielkości US? kto robi CS (krzyżówki, nieściągalne itp.)? U nas po jednej do VIES (os. kontakt.), do obsługi dekl. VAT i osobno do CS VAT - średni US. Wykreślenia robi 1 i 3 osoba.
19 mar 2013, 13:17
novi
Czy przypadkiem jeśli ktoś nie złoży VAT-UE za dwa ostatnie kwartały to nie powinien być wykreślony z VAT-UE?
Nie VAT-UE tylko VAT-7/7K. Przecież VAT-UE nie musi składać ^_^
Nie do końca dobrze się wyraziłem. Chodziło mi raczej o to, że ktoś przez 6 miesięcy/ 2 kwartały nie ma transakcji. Bo, że składać zerowych VAT-UE nie trzeba to oczywiste. Wychodzi jednak, że ten raport jest bez sensu.