Teraz jest 06 wrz 2025, 00:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Wartościowanie i zastawy skarbowe 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 sty 2011, 20:50

POSTY        95
Post Wartościowanie i zastawy skarbowe
Witam!
Od 2011 roku jestem w Komórce PP, która zajmuje się: hipotekami, zastawami, zabezpieczeniami, spadkodawcami, przerzutami na osobę trzecią, płatnikami ... - jakie jest Wasze wynagrodzenie, bo moje pozostało na poziomie czynności sprawdzających  :stop:

A jeszcze co sądzicie o "medalowym" wzorcu rejestru zastawów skarbowych  :brawa:

19 paź 2012, 21:37
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2007, 18:54

POSTY        70
Post Re: Wartościowanie i zastawy skarbowe
pokrótce historia- w zeszłym roku robiłam wymiar, hipoteki, zastawy, przy pensji wymiarowej, jak można się domyśleć narobiłam  ambarasu. W tym roku zastawy i hipoteki oddałam komórce zabezpieczeń. Chyba na mnie klną, szczególnie jak zobaczyłam ten nowy wzór rejestru. 4 osoby wpisywały przez 2 tygodnie wszystkie stare zastawy - ja nie rozumie tylko tego dlaczego żaden z szefów, żadna z osób decydujących o zmianach, nie bierze pod uwagę obciążenia pracą pracowników i konsekwencji swoich decyzji. W sierpniu był nowy wzór rejestru hipotek, w dostaliśmy w 2 osoby na to 3 dni! Uczestniczyłam w jego tworzeniu, czekam na informację, żeby go poprawić, bo już widzę błędy. LUDZIE SOBIE ŻYŁY WYPRUWAJĄ  przy zabezpieczeniach. Do tego u nas zabezpieczenia robi referat zabezpieczeń, czyli 1 osoba i wymiar, od teraz będzie sobie sam robił wymiar. Jak wydasz decyzję to ją zabezpiecz, spraw żeby była ostateczna, ściągnij kasę.
W zabezpieczeniach nie może być wynagrodzenie na poziomie CS!, bo jest odpowiedzialność zupełnie inna. Jak zostanie oceniona  źle wpisany zastaw przy jakimkolwiek ściągnięciu kasy? W decyzji zabezpieczającej trzeba coś o wymiarze napomknąć, trzeba mieć jakieś blade pojęcie o tym, wiec dlaczego płacę masz CS? CS-y są odtwórcze, spis  faktów chyba , że komuś się chce pracować lub ma na to czas, a w zabezpieczeniach trzeba pomyśleć, poszukać, jak nie tak to może inaczej. Nie może być więc to zrównane!
(mój średni US i moje skromne zdanie na temat)

20 paź 2012, 07:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 11:49

POSTY        10
Ja byłabym zdania, że powinno się opracować jakieś normy do wypracowania dla poszczególnych stanowisk pracy. Zawsze się zastanawiam ile wymiarów może robić jeden pracownik, ile postępowań z art. 20 itp itd...tak żeby to było oczywiście możliwe do przerobienia. Jednak komu mogłoby zależeć na określeniu takich norm?

21 paź 2012, 16:15
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
Moim skromnym zdaniem, niezależnie w której komórce pracujesz i jaka ciąży na Tobie odpowiedzialność to zarabiasz te same pieniądze (plus minus 50 zł). Jestem z wymiaru - zastawy, os. trzecie, spadkobiercy wcześniej byłem także w wymiarze więc nie mogę powiedzieć jak jest z płacą przy zmianie stanowiska ale sądzę, że jak jesteś st. referent to wszędzie dostajesz to samo. Wartościowanie to tylko kolejny papierek, który ktoś sporządził i dał ci do podpisania. Nikogo nie interesuje (szczególnie od poziomu z-cy Nacz.) co, ile i jak robisz i czy dasz radę. A potem z łaski dadzą ci ochłap po zakończeniu kwartalu.
Przepisywanie rejestru w terminie 2 tyg. to był pomysł, za który koleś w MF powinien dostać palka--==  .
NIe mają pojęcia ile tego jest? Mają! Ale równocześnie mają Nas też w :dupa: .

22 paź 2012, 06:40
Amator

REJESTRACJA13 kwi 2010, 17:19

POSTY        26
Witam.

To teraz was rozbawię :D Ja pracuję w egzekucji. Pod sobą mam rejon, zastawy, majątkową represję karną oraz zabezpieczenia prokuratorskie. Dziękuję sama sobie, że miałam stworzony własny rejestr zastawów oparty na bazie OpenOffice Base i na szczęście do uzupełnienia tej nowej bazy miałam o wiele mniej niż inni, co nie zmienia faktu, że siedziałam nad tym tydzień. Przez ten tydzień za przeproszeniem rejon bujał się własnym rytmem (skutki tego widoczne są do dzisiaj). I tak mnie zastanawia kto wymyślił ten nowy wzór rejestru zastawów, gdzie nawet filtrowanie poszczególnych kolumn wymaga niezłej gimnastyki. Pogratulować :brawa:

Najlepsze jednak są sprawozdania do zastawów. Mając już bazy zastawów z poszczególnych urzędów nadworni informatycy izby czy też ministerstwa nie umieją niestety wyciągnąć potrzebnych danych. A dlaczego?? Po to są takie żuczki jak my :zly1: A czy to tak trudno przefiltrować nowy genialny rejestr i wyciągnąć zastawy ustanowione na SP???

Wcześniej miałam stworzoną bazę rejestrów w Calc. Każdy rok w osobnym arkuszu. Miło było szukać później czy na kogoś był zastaw ustanowiony. Pracując jeszcze wtedy na 1/2 etatu przysiadłam nad tymi zastawami. Zgłębiłam tajniki wiedzy podręcznika użytkownika OpenOffice B)))  i stworzyła bazę, gdzie szukanie wygląda mniej więcej tak jak w EGAPOLTAXIE. Mogę sobie szukać po NIP-ie, nazwisku. No i można tworzyć raporty, które przy sprawozdaniach naprawdę ułatwiają życie.

A na koniec mała historyjka. Dawniej jak dane były wysyłane do MF odebrałam telefon od "niezwykle sympatycznej" :lol:  Pani. No i od słowa do słowa wyszło, iż problemem dla tej Pani jest skopiować zawartość jednej komórki i wkleić ją do drugiej. Potocznie CTR +C, CTRL + V. Hmm i tak wtedy zbierając szczękę z podłogi pomyślałam o co kaman???  :wacko: Przecież to podstawy pisania pracy magisterskiej  :dokuczacz:

Ok wyładowałam się trochę bo dużo nerwów kosztują mnie te zastawy a do tego jeszcze obsługa rejonu. Ale nauczyłam się jednej przydatnej rzeczy: numer VIN nie zawsze ma 17  cyfr :P I nawet na pawilonie handlowym można ustanowić zastaw :P

Pozdrawiam ludzi pracy :piwo:

22 paź 2012, 18:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 sty 2011, 20:50

POSTY        95
Witam  
Nowy Rok, Jak myślicie będzie lepszy czy gorszy.

A mam takie pytanie: w rejestrach zastawów skarbowych jak wprowadzacie numery rejestracji samochodów ze spacją czy bez.
Dziasiaj miałam telefon -  wyższe instytucje mają z tym problem.

Ostatnio edytowano 02 sty 2013, 18:16 przez robak, łącznie edytowano 3 razy

02 sty 2013, 18:05
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
robak                    

Witam  
Nowy Rok, Jak myślicie będzie lepszy czy gorszy.

A mam takie pytanie: w rejestrach zastawów skarbowych jak wprowadzacie numery rejestracji samochodów ze spacją czy bez.
Dziasiaj miałam telefon -  wyższe instytucje mają z tym problem.

Ad 1. - Gorszy;
Ad 2. - Bez.

02 sty 2013, 18:16
Amator

REJESTRACJA13 kwi 2010, 17:19

POSTY        26
Witam.

Ja oprócz telefonu dostałam maila z izby. Zalecenie mówi, żeby wprowadzać numer rejestracyjny bez spacji. Ciekawa jestem kiedy w końcu to ogarną i dane będą widoczne na wydruku z e-ORUSa:)

A na koniec szczęśliwego nowego roku i taki mały żart - życzę wszystkim podwyżek i mniejszego obłożenia zadaniami do wykonania :piwo:

03 sty 2013, 16:30
Zaawansowany

REJESTRACJA03 sty 2013, 18:05

POSTY        34
Witam :)

W naszym urzędzie ja jestem odpowiedzialna za zastawy, hipoteki, rygor natychmiastowej wykonalności i zabezpieczenia na majątku. Wszystkie te "przyjemne" rzeczy odziedziczyłam w styczniu 2011r, chociaż hipotekami zajmowałam się już wcześniej, jak pracowałam w egzekucji.

Nigdy nie byłam zadowolona z programu, w którym ewidencjonowałam zastawy, ale zmiany zeszłoroczne po prostu mnie rozwaliły. Na szczęście upiekło mi się dostosowywanie danych do nowej tabeli, bo byłam na zwolnieniu lekarskim, ale koleżanka miała z tym duży problem i masę pracy. Jednak praca się opłaciła, bo w sumie nie zauważyłam żadnych błędów, telefonów "z góry" nie mieliśmy... I tu wielka pochwała dla koleżanki, która mimo własnych obowiązków musiała się zająć jeszcze moją działką, a że jest osobą bardzo dociekliwą i dokładną, postarała się, żeby wszystko grało.

Generalnie uważam, że tego typu "akcje" organizują osoby bezmyślne, które nie mają bladego pojęcia o tym, jak się pracuje na naszym szczeblu i ile pracy trzeba włożyć w to, aby wdrożyć ich "pomysły"  :wacko:

05 sty 2013, 14:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]