A do jakiego Urzędu Gminy skoro nie ma właściwości?
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
29 lip 2012, 21:31
Re: CEIDG
Do dowolnego. Podatnik może to i my możemy.
30 lip 2012, 06:26
Ludziska! No i co nie obsługujecie CEIDG-3?! Jakoś sobie nie przypominam, żeby była jakaś informacja, że obsługa CEIDG-3 jest już możliwa... a tu dziś oficjalny ochrzan...
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
21 sie 2012, 11:05
Spoko. Oczywiście, że obsługujemy. Od chwili gdy tylko się pojawiły wśród zakładek CEIDG.
Po otrzymaniu tego pisemka zlikwidowałem swój filtr i wszedłem na wszystkie wnioski. Było ich coś kolo osiemdziesięciu sztuk. Były takie sprzed trzech czterech miesięcy i były jednodniowe. Na szczęście żaden do mnie. Ubawiłem się natomiast czytając pismo przewodnie do tego pisma autorstwa mojej izbuchny, której najwyraźniej bardzo zależy na wkładzie własnym w sprawę nadzoru nad tym wiekopomnym zadaniem, więc poinformowała swoje usy, że obsługa przedmiotowych wniosków została opisana... na stronie 74 podręcznika "Dokumentacja podwykonawcza ST CEIDG...bla bla bla" załączonego do pisma MF z dnia... bla bla bla. I owszem napisane tam jest jak wydrukować, jak zatwierdzić, jak przekazać, jak odrzucić CEIDG-3 w CEIDG. No szok. A ja swoje obsłużyłem bez tej wiedzy. I udało się! Tyle, że od IS oczekiwałbym raczej wskazówek jak "obsłużyć" sprawę w SeRCu. A tak musiałem poradzić sobie bez ich światłych uwag i wskazówek. No to pewnie wszystko źle zrobiłem. Ale o tym dowiem się, gdy oni dowiedzą się co powinienem był zrobić. Ciekawe od kogo?
Ostatnio edytowano 21 sie 2012, 16:23 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz
21 sie 2012, 16:20
A to nieco odmiennie niż nasza, bo nam napisali, gdzieś pod koniec zimy, że będzie takie cóś jak CEIDG-3 do załatwiania wykreśleń, ale nie będzie od razu działać, bo jest jakiś zator przerobowy w MG i że dadzą nam znać, jak wszystko faktycznie ruszy Stąd moje dziecinne zdziwienie, gdy dostałem
A w kwestii metodologii obsługi w SeRCu nieodparcie nasuwa mi się kolejne egzystencjalne pytanie: - Jak wprowadzać, Panie Premierze?! Jak wprowadzać?!
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
22 sie 2012, 06:30
mam takie małe pytanko, a raczej chciałbym się upewnić, że robię wszystko cacy. Pan X prowadzi działalność gospodarczą indywidualnie i w s.c. "Zachciało mu się" zawiesić działalność prowadzoną w spółce ale z datą wsteczną - 13 dni przed złożeniem wniosku. Wysłał wniosek CEIDG-1 sam (nie przez UMiG/UG). Pytanie brzmi: jak postępujecie w takiej sytuacji? proszę o kompleksową odpowiedź
03 paź 2012, 12:46
Dorzucę kamyczek: Po dość sporym czasie zorientowano się, że w przypadku wykreślenia kogoś z CEIDG z urzędu (CEIDG-3) może dojść do groteskowej sytuacji, w której podatnik nie będzie figurowała w CEIDG jako przedsiębiorca, a w Poltaxie będzie miał całą litanię bieżących deklaracji. W celu zatuszowania skutków tej nieprzemyślanej procedury zastosowano... co?! No a jak? Sprawozdanie! Sprawozdanie, dzięki któremu trzeba sprawdzać wszystkich likwidujących w celu "oczywiście" podniesienia dbałości o integralność danych. i wyławiać tych, którzy - świadomie czy nie - skorzystali z dobrodziejstwa jednego okienka i zlikwidowali DG za wcześnie albo nie aktualizowali danych (np. PKD) w ewidencji działalności.
Z faktu, że zaordynowano takie sprawozdanie wynikają następujące spostrzeżenia: - w MF sądzą, że do tej pory radośnie i niefrasobliwie w US-ach rozliczano deklaracje podatników i nikt nigdy nie zwracał uwagi, że nie mają DG? - w MF nie wiedzą, że nie da się zamknąć obowiązku podatkowego "omijając" późniejsze deklaracje? - w MF wiedzą to, co wyżej, ale po latach zauważyli przy okazji, że w Poltax nie ma powiązania między konkretną DG a obowiązkami podatkowymi i postanowili zlecić mróweczkom w US zniwelowanie tego "drobnego" niedociągnięcia - może przedsiębiorcy wpadli na "genialny" pomysł i się wykreślają wyłącznie po to, żeby nie płacić ZUS tylko podatki? - może przy projektowaniu systemu warto było pomyśleć o jakimś połączeniu zwrotnym pomiędzy Poltax a CEIDG, dzięki któremu przedsiębiorca nie mógłby być wykreślony z datą wcześniejszą niż składane deklaracje?
O ja naiwny! To przecież ja będę tym połączeniem zwrotnym godnym XXI wieku!
Ostatnio edytowano 02 lis 2012, 09:52 przez oen, łącznie edytowano 1 raz
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
Ostatnio edytowano 02 lis 2012, 11:09 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz
02 lis 2012, 11:08
Fajna lektura... Treść pkt. 12 doskonale ukazuje, że wiedzą, ale też doskonale omijają sedno problemu. A cała reszta utwierdza jedynie w przekonaniu, że pomalowano fasadę budynku, wywieszono kolorowy szyld i ogłoszono otwarcie, a wewnątrz siedzi paru pracowników przekłada jakieś paczki z kąta w kąt nie wiedząc dlaczego i czy dobrze. Teraz dopiero przychodzi właściciel i mówi, że to będzie hurtownia i trzeba sortować towar wg. terminu przydatności, sprawdzać dostawców i towar oraz zajmować się klientami.
Stary wojskowy sposób: rozpoznanie przeciwnika bojem... Uuuuurrrrrraaaaaaa!
02 lis 2012, 12:11
Wszystko pod hasłem obniżenia kosztów. Bardzo nośne i bardzo szerokie hasło.
Nic nie ma o tym w jaki sposób wyeliminować w US bio-interfejs pomiędzy KEP i CEIDG - nie ma podstaw prawnych? . Chyba , że czegoś nie zauważyłem. A może problem sam zniknie ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
02 lis 2012, 19:11
Bio-interfejs jest (i pewnie będzie) realizacją zasady podwójnej weryfikacji. Przedsiębiorcy szafują danymi zgodnie ze swoja wolą (lub też swawolą), ale ktoś to musi sprawdzać. Tyle, że dopiero teraz dotarło tu i ówdzie, że sprawdzanie sprawdzaniem, a poprawiać tez trzeba.
05 lis 2012, 08:37
A co Wy na to: 02.11.2012r. podatnik złożył CEIDG-1 - data zaprzestania działalności - 01.01.2002r. A żeby jeszcze tego było mało, to od 2002r. zmieniał właściwość miejscową 2 razy. Co z tym syfem zrobić ? Analizę wg pisemka z MF ? Tylko który US ma to zrobić ?
05 lis 2012, 14:42
Analizę to obowiązkowo, bo Izbach wyznaczane są osoby do pełnienia nadzoru nad poczynaniami US-ów w CEIDG bądź ich brakiem A wracając do realizacji wytycznych, to kto by tam pomyślał, że mogą być takie przypadki i że wyjaśnienie spowoduje lawinę korespondencji i rozciągnie się w czasie. W świecie MF przedsiębiorcy to grzeczni, uczynni i przemili ludzie, którzy zawsze wszystko zgłaszają w terminie.
06 lis 2012, 08:30
Tak piszecie,że MG w wykreśliła podatnika z waszego US i sprawdziłem ilu takich podatników jest do wykreślenia u nas. I pobieżnie obliczyłem , że w skali kraju ta liczba nie działających DG do wykreślenia może być wielkości od 100 000 do 300 000.
To chyba do tego zatrudnią kogoś na zlecenie. A może przedtem ogłoszą przetarg na program, który z automatu "wypluje" na drukarkę te kilkaset tysięcy decyzji ? Sam druk zajmie 10 drukarkom ponad tydzień bez przerw na kawę. A potem jeszcze trzeba to wysłać poleconym z potwierdzeniem odbioru i zwrotkę odnotować w systemie ( Jakim ?)
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit