Teraz jest 06 wrz 2025, 19:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 33  Następna strona
CEIDG 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Re: CEIDG
A do jakiego Urzędu Gminy skoro nie ma właściwości?

29 lip 2012, 21:31
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Do dowolnego. Podatnik może to i my możemy.

30 lip 2012, 06:26
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Ludziska!
No i co nie obsługujecie CEIDG-3?! :D
Jakoś sobie nie przypominam, żeby była jakaś informacja, że obsługa CEIDG-3 jest już możliwa... a tu dziś oficjalny ochrzan...

21 sie 2012, 11:05
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Spoko.
Oczywiście, że obsługujemy. Od chwili gdy tylko się pojawiły wśród zakładek CEIDG.

Po otrzymaniu tego pisemka zlikwidowałem swój filtr i wszedłem na wszystkie wnioski. Było ich coś kolo osiemdziesięciu sztuk. Były takie sprzed trzech czterech miesięcy i były jednodniowe. Na szczęście żaden do mnie.
Ubawiłem się natomiast czytając pismo przewodnie do tego pisma autorstwa mojej izbuchny, której najwyraźniej bardzo zależy na wkładzie własnym w sprawę nadzoru nad tym wiekopomnym zadaniem, więc poinformowała swoje usy, że obsługa przedmiotowych wniosków została opisana... na stronie 74 podręcznika "Dokumentacja podwykonawcza ST CEIDG...bla bla bla" załączonego do pisma MF z dnia... bla bla bla. I owszem napisane tam jest jak wydrukować, jak zatwierdzić, jak przekazać, jak odrzucić CEIDG-3 w CEIDG. No szok. A ja swoje obsłużyłem bez tej wiedzy. I udało się! Tyle, że od IS oczekiwałbym raczej wskazówek jak "obsłużyć" sprawę w SeRCu. A tak musiałem poradzić sobie bez ich światłych uwag i wskazówek. No to pewnie wszystko źle zrobiłem. Ale o tym dowiem się, gdy oni dowiedzą się co powinienem był zrobić. Ciekawe od kogo?

Ostatnio edytowano 21 sie 2012, 16:23 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

21 sie 2012, 16:20
Zobacz profil WWW
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
A to nieco odmiennie niż nasza, bo nam napisali, gdzieś pod koniec zimy, że będzie takie cóś jak CEIDG-3 do załatwiania wykreśleń, ale nie będzie od razu działać, bo jest jakiś zator przerobowy w MG i że dadzą nam znać, jak wszystko faktycznie ruszy :) Stąd moje dziecinne zdziwienie, gdy dostałem  :nonono:

A w kwestii metodologii obsługi w SeRCu nieodparcie nasuwa mi się kolejne egzystencjalne pytanie:
- Jak wprowadzać, Panie Premierze?! Jak wprowadzać?!

22 sie 2012, 06:30
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA09 lip 2010, 12:36

POSTY        3
mam takie małe pytanko, a raczej chciałbym się upewnić, że robię wszystko cacy.
Pan X prowadzi działalność gospodarczą indywidualnie i w s.c. "Zachciało mu się" zawiesić działalność prowadzoną w spółce ale z datą wsteczną - 13 dni przed złożeniem wniosku. Wysłał wniosek CEIDG-1 sam (nie przez UMiG/UG).
Pytanie brzmi: jak postępujecie w takiej sytuacji?
proszę o kompleksową odpowiedź

03 paź 2012, 12:46
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Dorzucę kamyczek:
Po dość sporym czasie zorientowano się, że w przypadku wykreślenia kogoś z CEIDG z urzędu (CEIDG-3) może dojść do groteskowej sytuacji, w której podatnik nie będzie figurowała w CEIDG jako przedsiębiorca, a w Poltaxie będzie miał całą litanię bieżących deklaracji.
W celu zatuszowania skutków tej nieprzemyślanej procedury zastosowano... co?!
No a jak? Sprawozdanie! :)
Sprawozdanie, dzięki któremu trzeba sprawdzać wszystkich likwidujących w celu "oczywiście" podniesienia dbałości o integralność danych. :D i wyławiać tych, którzy - świadomie czy nie - skorzystali z dobrodziejstwa jednego okienka i zlikwidowali DG za wcześnie albo nie aktualizowali danych (np. PKD) w ewidencji działalności.

Z faktu, że zaordynowano takie sprawozdanie wynikają następujące spostrzeżenia:
- w MF sądzą, że do tej pory radośnie i niefrasobliwie w US-ach rozliczano deklaracje podatników i nikt nigdy nie zwracał uwagi, że nie mają DG?
- w MF nie wiedzą, że nie da się zamknąć obowiązku podatkowego "omijając" późniejsze deklaracje?
- w MF wiedzą to, co wyżej, ale po latach zauważyli przy okazji, że w Poltax nie ma powiązania między konkretną DG a obowiązkami podatkowymi i postanowili zlecić mróweczkom w US zniwelowanie tego "drobnego" niedociągnięcia  ;)
- może przedsiębiorcy wpadli na "genialny" pomysł i się wykreślają wyłącznie po to, żeby nie płacić ZUS tylko podatki?
- może przy projektowaniu systemu warto było pomyśleć o jakimś połączeniu zwrotnym pomiędzy Poltax a CEIDG, dzięki któremu przedsiębiorca nie mógłby być wykreślony z datą wcześniejszą niż składane deklaracje?

O ja naiwny! To przecież ja będę tym połączeniem zwrotnym godnym XXI wieku! :wysmiewacz:

Ostatnio edytowano 02 lis 2012, 09:52 przez oen, łącznie edytowano 1 raz

02 lis 2012, 09:50
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
W sprawie wykreślenia działalności w CEIDG z datami z epoki kamienia łupanego polecam lekturę http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//1/44 ... topad+2012 (pkt 12 - str. 7 i 8 pliku).

Ostatnio edytowano 02 lis 2012, 11:09 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

02 lis 2012, 11:08
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Fajna lektura... Treść pkt. 12 doskonale ukazuje, że wiedzą, ale też doskonale omijają sedno problemu.
A cała reszta utwierdza jedynie w przekonaniu, że pomalowano fasadę budynku, wywieszono kolorowy szyld i ogłoszono otwarcie, a wewnątrz siedzi paru pracowników przekłada jakieś paczki z kąta w kąt nie wiedząc dlaczego i czy dobrze. Teraz dopiero przychodzi właściciel i mówi, że to będzie hurtownia i trzeba sortować towar wg. terminu przydatności, sprawdzać dostawców i towar oraz zajmować się klientami.

Stary wojskowy sposób: rozpoznanie przeciwnika bojem...
Uuuuurrrrrraaaaaaa!

02 lis 2012, 12:11
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Wszystko pod hasłem obniżenia kosztów. Bardzo nośne i bardzo szerokie hasło.

Nic nie ma o tym w jaki sposób wyeliminować w US bio-interfejs pomiędzy KEP i CEIDG - nie ma podstaw prawnych? . Chyba , że czegoś nie zauważyłem.
A może problem sam zniknie ?

02 lis 2012, 19:11
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Bio-interfejs jest (i pewnie będzie) realizacją zasady podwójnej weryfikacji. Przedsiębiorcy szafują danymi zgodnie ze swoja wolą (lub też swawolą), ale ktoś to musi sprawdzać. Tyle, że dopiero teraz dotarło tu i ówdzie, że sprawdzanie sprawdzaniem, a poprawiać tez trzeba.  :D

05 lis 2012, 08:37
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
A co Wy na to: 02.11.2012r. podatnik złożył CEIDG-1 - data zaprzestania działalności - 01.01.2002r.  A żeby jeszcze tego było mało, to od 2002r. zmieniał właściwość miejscową 2 razy. Co z tym syfem zrobić ? Analizę wg pisemka z MF ? Tylko który US ma to zrobić ?

05 lis 2012, 14:42
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Analizę to obowiązkowo, bo Izbach wyznaczane są osoby do pełnienia nadzoru nad poczynaniami US-ów w CEIDG bądź ich brakiem :)
A wracając do realizacji wytycznych, to kto by tam pomyślał, że mogą być takie przypadki i że wyjaśnienie spowoduje lawinę korespondencji i rozciągnie się w czasie.
W świecie MF przedsiębiorcy to grzeczni, uczynni i przemili ludzie, którzy zawsze wszystko zgłaszają w terminie.

06 lis 2012, 08:30
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Tak piszecie,że MG w wykreśliła podatnika z waszego US i sprawdziłem ilu takich podatników jest do wykreślenia u nas.
I pobieżnie obliczyłem , że w skali kraju ta liczba nie działających DG  do wykreślenia może być wielkości od 100 000 do 300 000.

To chyba do tego zatrudnią kogoś na zlecenie.  A może przedtem ogłoszą przetarg na program, który z automatu "wypluje" na drukarkę te kilkaset tysięcy decyzji ?  Sam druk zajmie 10 drukarkom ponad tydzień bez przerw na kawę.  A potem jeszcze trzeba to wysłać poleconym z potwierdzeniem odbioru i zwrotkę odnotować w systemie ( Jakim ?)

07 lis 2012, 20:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 33  Następna strona