Teraz jest 06 wrz 2025, 03:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Akcja "Weź paragon" 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sie 2009, 19:05

POSTY        27
Post Re: Akcja "Weź paragon"
wg mnie nie chyba że był świadkiem wykroczenia i nie zareagował.

13 sie 2012, 10:59
Amator

REJESTRACJA08 wrz 2011, 12:04

POSTY        14
Witam, ja odnośnie wystawienia mandatu właścicielowi za "brak nadzoru" w sytuacji, kiedy nie nabił na kasę sprzedawca. Myślę, że nie ma podstawy karać właściciela bo przesądza o tym treść art. 84 par. 2 kks. Sprzedawca otrzymuje mandat na podst. art. 62 par. 4 w zw. z par. 5 kks ale dlaczego karać właściciela i na jakiej podstawie?
Pozdrawiam :)

13 sie 2012, 13:10
Amator
Własny awatar

POSTY        27

Art. 84.
§ 1. Kto, nie dopełniając obowiązku nadzoru nad przestrzeganiem reguł obowiązujących w działalności danego przedsiębiorcy lub innej jednostki organizacyjnej, dopuszcza, chociażby nieumyślnie, do popełnienia czynu zabronionego określonego w tym rozdziale,podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli czyn sprawcy wyczerpuje znamiona innego przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego określonego w tym rozdziale albo jeżeli niedopełnienie obowiązku nadzoru należy do ich znamion.

w opisywanej przez Ciebie sytuacji 1. czyn popełnił pracownik - dokonując sprzedaży z pominięciem kasy i 2. osoba nie dopełniająca obosiwązku i w tej sytuacji nie ma mowy o zastosowaniu par. 2. i można ukarać właściciela z art. 84 par 1

13 sie 2012, 14:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 cze 2009, 10:44

POSTY        11
pracownik od 150-200, właściciel od 200-400

15 sie 2012, 19:26
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 lip 2010, 08:06

POSTY        24
Co do mandatu dla właściciela - czy bierzecie pod uwagę właściwość miejscową? I jak doręczacie mandat właścicielowi gdy go nie ma, np. prosicie by pracownik po niego zadzwonił?

16 sie 2012, 20:09
Znawca

REJESTRACJA23 sty 2012, 22:56

POSTY        235
Bounty                    

Co do mandatu dla właściciela - czy bierzecie pod uwagę właściwość miejscową? I jak doręczacie mandat właścicielowi gdy go nie ma, np. prosicie by pracownik po niego zadzwonił?

Jak właściciel nie był świadkiem  zdarzenia to wg mnie nie można na niego nałożyć mandatu. My nakładamy mandat na właściciela tylko wtedy jeżeli był świadkiem zdarzenia.

16 sie 2012, 20:33
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
sorry ale czegoś nie rozumiem. zawsze wydawało mi się że trzeba karać sprawcę a nie świadka. To że właściciel był świadkiem i stał obok gdy sprawca (sprzedawca) nie nabił na kasie, nie świadczy o właścicielu tylko o nieuczciwości sprzedawcy (sprawcy czynu). I dlatego należy ukarać sprawcę a nie świadka ;-) ale może się mylę

17 sie 2012, 14:14
Znawca

REJESTRACJA23 sty 2012, 22:56

POSTY        235
Ja właśnie mówię o takie sytuacji, jeżeli sprzedawca nie nabił na kasę a właściciel był obok, widział i nie zareagował (nie zwrócił uwagi sprzedawcy, że nie nabija na kasę) to wtedy nakładamy mandat na sprawcę  zgodnie z art. 62 par. 5 w zw. z par. 4 kks a na właściciela nakładamy mandat za brak nadzoru nad pracownikiem w zakresie ewidencjonowania sprzedaży zgodnie z art. 84 par. 1 kks.

20 sie 2012, 19:25
Amator
Własny awatar

POSTY        27
dokładnie tak :)

20 sie 2012, 21:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2009, 11:32

POSTY        42
a czy widział ktoś koszulki czy kubki? Mógłbym kilka rozdać.

21 sie 2012, 09:14
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Tak - wczoraj przy okazji materiału w TVN o Amber Gold była mowa o akcji "Weź paragon" i pokazywali ładne kartki...

21 sie 2012, 09:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2009, 11:32

POSTY        42
przecież o to chodziło z plakatami i kartkami. Więc o co chodzi z kratkami, że takie cenne? Tylko jak amber czy gold?

21 sie 2012, 14:31

REJESTRACJA19 lut 2008, 14:23

POSTY        429
Przecież wszyscy uprawiamy zakup kontrolowany. Jak nie przyniesiemy mandatu, to wskaźniki w dół. Więc wypuszczają nas w teren aby ładować mandaty. A kto Wam każe kupować za swoje w terenie aby dać mandat? Jaja i omijanie prawa, jak nic.A jak kupię, a gość mi da paragon. To urząd mi odda za zakup. Ja nie chcę, aby mieć normalną wypłatę, pośrednio na siłę dokonywać zakupó rzeczy niechcianych. Ja nie piję, a mnie wysyłają np. na mandat do pijalni piwa. Jak mam udowodnić sprzedaż bez paragonu? Jak idiota herbatę zamówić w mordowni? Leżeć przy kasie? Debilizm do potęgi.

22 sie 2012, 23:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 11:32

POSTY        26
Ludzie-dajmy już spokój z roztrząsaniem tego zakupu kontrolowanego-zgodnie z doktryną prawa karnego ,,zakup kontrolowany, czy w istocie transakcja pozorna , to niejawne nabycie lub przejęcie przedmiotów pochodzących z przestępstwa , ulegających przepadkowi, albo których wytwarzanie ,posiadanie , przewożenie lub obrót którymi są zabronione".
Jak już musicie koniecznie nazywać jakoś zakupy przy mandatach, to niech to będzie ,,zakup kontrolny".
A to, że na te zakupy wydajemy swoje pieniądze-to insza inszość...

23 sie 2012, 07:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona