Teraz jest 12 wrz 2025, 10:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA05 mar 2010, 21:21

POSTY        1
Post Re: Gimnastyka umysłu
Ja również chciałam załączyć podziękowania i życzyć wszystkim i samej sobie powodzenia w jutrzejszych zmaganiach  ;)

29 cze 2012, 20:19
Zaawansowany

REJESTRACJA24 maja 2012, 10:58

POSTY        71
Kochani, powodzenia! Jutro się na pewno zobaczymy, choć nie będziemy wiedzieć, że my to my  ;) na egzaminie pójdzie, jak pójdzie. a pod wieczór znowu zawrze na forum od wątpliwości i pytań   :D  byle do wyników i... oby do spotkania na mianowaniu  ^_^

29 cze 2012, 20:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2012, 13:20

POSTY        50
Oczywiście powodzenia wszystkim, ale szczególnie życzę szczęścia i łatwych pytań tym, którzy trochę "mniej" się uczyli lub wątpią w swój sukces. Świat się nie zawali jak się nie uda. Na pewno w dużo gorszej sytuacji są Ci co poświęcili bardzo bardzo dużo czasu, nerwów, odłożyli na bok rodzinę itd, bo mają wtedy faktycznie czego żałować. A reszta trudno, douczy się w następnych próbach.
Dlatego życzę powodzenia i tego "farta". Może nie będzie tak źle...  :P

29 cze 2012, 20:58
Znawca

REJESTRACJA30 sty 2012, 20:12

POSTY        272
I już po :) Osobiście mało co pamiętam z testów, zwłaszcza umiejętności, ale spełniłam swoją misję: pojechałam i zobaczyłam, z czym to się je :) A teraz dla mnie i Was Wszystkich pora na zasłużony odpoczynek :D

30 cze 2012, 15:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 09:59

POSTY        172
Hmm, czyżbym była pierwsza?:)
edit: Uczennica84 mnie ubiegła :D

No dobra, maje wrażenia:

- test umiejętności.... nie był bardzo trudny. oczywiście nie znaczy to, że zrobiłam wszystko (bo nie zastosowałam się do rad forum i niepotrzebnie pisałam odpowiedzi na brudno, zamiast od razu do arkusza odpowiedzi :mur: )
dużo analogii się powtarzało (dzięki Ci forum za wrzucane materiał!) oczywiście była ta z akordem/syntonią :wysmiewacz: , z nowych były
władza    biznes
polityka   (zysk?)

iskra       siew
ogień     (zboże/plon?)

- test wiedzy wiadomo: był trudny <_<
najbardziej zastrzeliło mnie pytanie "na szczycie trójkąta weimarskiego Polska podjęła decyzję o: poparciu dla utworzenia państwa palestyńskiego i cofnięciu się Izraela do granic z 1967/ braku poparcia dla..."? <_<
z innych które sprawiły mi trudność:
- gdzie są publikowane orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego dotyczące rozporządzeń ....
- kto płaci składkę na ubezpieczenie wypadkowe (płatnik)
- nieograniczony obowiązek podatkowy (obywatel polski mający miejsce zamieszkania w PL)
- kto może wydawać rozporządzenia (przewodniczący KIE? Prezes UKE? minister w kancelarii prezydenta?)
- kto rozstrzyga spory pomiędzy ministrem a ...?
- jaka informacja nie znajduje się w ustawie budżetowej: wysokość składki na Fundusz Pracy czy przewidywana wysokość wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw?
- czy pracownik może wypowiedzieć umowę o pracę w czasie urlopu?
- instytucja certyfikująca
i jeszcze parę innych :mur:

a z pytań na które znałam odpowiedzi (albo mi się tak wydaje :mur: )

- przewidywana inflacja w ustawie budżetowej na 2012 r
- wzrost PKB w 2011
- statystyczny wiek mężczyzn
- pakt fiskalny
- czego dotyczy konflikt z Litwą
- co to jest benchmarking
- definicja przetargu ograniczonego
- czy można usunąć dane osobowe bez zgody zainteresowanego
- NGO (Skrót od non-goverment organisation czyli organizacje pozarządowe
- stopa bezrobocia młodzieży wg BAEL

Jeżeli w zeszłym roku do mianowania wystarczyło 120 pkt, to szacuję że jestem na tej granicy. Czy się uda?  boje--==

A teraz: urlop pije-===[

30 cze 2012, 15:42
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
jeszcze mi się przypomniały:

- jakie kraje objęło Partnerstwo Wschodnie
- jakie państwa mogą wnioskować o przyjęcie do unii
- które akty prezydenta nie wymagają kontrasygnaty premiera
- jaką większością sejm decyduje o postawieniu członka RM przed Trybunałem Stanu
- postępowanie karne w stosunku do osoby, która została wybrana na posła ....
- w jaki sposób można skrócić kadencję sejmu
- coś o mentoringu i kapitale ludzkim w zarządzaniu społeczeństwem (czy jakoś tak)
- przepadek rzeczy/wywłaszczenie - na podstawie orzeczenia sądu?
- czy prawo do informacji publicznej jest w konstytucji
- pełnomocnikiem rządu nie może być (sekretarz stanu/podsekretarz/ wojewoda/wiceprezes RM)
- senator nie może być...
- rejestr partii prowadzi (minister/sąd najwyższy/...)
- postępowanie karne wobec osoby która została posłem (umarza się/zawiesza/bez zmian....)

30 cze 2012, 16:41
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
właśnie sprawdziłam, że w dwóch pytaniach które wydawały mi się w miarę pewne, zrobiłam błędy :mur:  
- orzeczeniem sądu orzeka się przepadek rzeczy (a nie wywłaszczenie)
- termin zgłoszenia skargi kasacyjnej do NSA wynosi 30 dni

<_<

30 cze 2012, 17:33
Początkujący

REJESTRACJA03 sty 2012, 18:38

POSTY        4
Mam podobne wrażenia - test umiejętności nawet łatwy, ale test wiedzy..oj, o wiele przekraczający poziom z lat poprzednich.

jeszcze inne pytania:
- komitet obsługujący RM i inne organy w zakresie PL członkostwa UE (Komitet ds Europejskich);
- Rada Gabinetowa (zwoływana przez Prezydenta);
- ilość dni urlopu macierzyńskiego w zależności od ilości dzieci podczas jednej ciąży (ilość dni różni się w zależności od tego ile dzieci urodzi się podczas jednej ciąży);
- kiedy nie można wystawić pozytywnej oceny okresowej (chodziło o oceny cząstkowe);
- jakie delegatury może utworzyć wojewoda (chyba wojewódzkie?);
- czy przetwarzać dane osobowe na własny użytek (tak?);
- czemu służy audyt wewnętrzny;
- co nie jest źródłem dochodu jst (albo gminy) - chyba wpływy z prywatyzacji;
- przepadek rzeczy dokonuje się na podstawie - orzeczenia sądu
- kto sprawuje nadzór nad wojewodą w zakresie realizacji pod  pod względem rzetelności i gospodarności - chyba PRM?
- kto rozsądza spory między wojewodami i wojewodami a urzędami centralnymi (znowu PRM?)
- zakres działania ministra określa - PRM w drodze rozporządzenia
- pełnomocnikiem nie może być - V-ce PRM
- czego nie wolno pracownikom korpusu sc. - uczestniczyć w strajkach w taki sposób, że zakłócałoby to normalne funkcjonowanie urzędu
- gdzie funkcjonuje korpus sc. - nie pamiętam, wśród odpowiedzi była na pewno służba więzienna, RCL i coś jeszcze;
- senator nie może - pełnić funkcji podsekretarza stanu (?);
- sześciopak - 5 rozporządzeń i 1 dyrektywa;
- posiedzenia ws. Euro - państwa nieuczestniczące w unii walutowej będą mogły brać udział tylko w niektórych spotkaniach (?);
- coś o zaświadczeniach z KPA;
- czy sąd w trakcie postępowania adm musi przeprowadzać postępowanie dowodowe;
- skarga kasacyjna w postępowaniu administracyjnym - chyba było pytanie o termin;
- większość potrzebna do postawienia ministra przed TS - 3/5;
- PRM jako zwierzchnik służbowy pracowników administracji rządowej (pozostałe funkcje wykonuje RM);
- organem powiatu jest - zarząd
- inflacja w 2012 wg. założeń - 102,8%
...
jak coś sobie jeszcze przypomnę, napiszę:)

Ostatnio edytowano 30 cze 2012, 17:43 przez uszynskij, łącznie edytowano 1 raz

30 cze 2012, 17:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 sty 2012, 09:46

POSTY        99
Oj oj. Test umiejętności poszedł dość gładko (w subiektywnym odczuciu naturalnie). Wiedza no cóż nie zachwycam się. Około 50 odpowiedzi byłam pewna, ale reszta to strzały w kosmos i może tylko coś rykoszetem trafię.

Było jeszcze pytanie:
co to jest przyrost naturalny
siła nabywcza pieniądza w Polsce w porównaniu do innych państw europejskich
indeks DAX na jakiej giełdzie
co spowoduje wzrost popytu w porównaniu ze spadkiem pkb
coś o metorigu
domniemanie kompetencji zarządu w samorządzie (w gminie, powiecie, województwie czy wszędzie)
jaką ustawą jest regulamin sejmu (uchwała, organiczna,zwykła)

30 cze 2012, 17:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
No nareszcie - znudziło mi się gadanie do samej siebie :lol:

Przyznajcie się- kto zdążył zrobić zadanie o giełdzie? Ja nie. I jeszcze kilka matryc musiałam strzelić z braku czasu.

30 cze 2012, 18:03
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        99
Tabelki zrobiłam wszystkie. Matryce kilka strzelałam. A mi najwięcej kłopotu sprawiła tabelka o firmie. Poza tym z tego co patrze na teście wiedzy zawsze zastanawiałam się nad dwiema odpowiedziami, a strzelałam źle. Porażka. Nie chce za rok znów zdawać, to nie na moje zdrowie;)

30 cze 2012, 18:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
Wszystkie?! No to wow! To lepiej niż ja.
A którą konkretnie masz na myśli (mówię o tej z firmą) - bo już ich nie kojarzę  ;)

A co do testu wiedzy to witaj w klubie  :piwo: . Jak już napisałam - większość z tego co strzelałam, strzeliłam źle, a w dodatku mam dwa błędy w "pewniakach" (co najmniej).
Dałam się  :sex: na banalnym pytaniu z konstytucji :mur:

30 cze 2012, 18:46
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        99
No ja wyłożyłam się na takich rzeczach, które wydawało mi się, że umiem. No nic pożyjemy zobaczymy. Myślę, że przy bardzo dobrych wiatrach mogę jeszcze marzyć o mianowaniu. Jednak bardziej prawdopodobne jest zdanie bez mianowania :zly1:  Mówię o firmie z zakupem sprzętu komputerowego i mebli. Namęczyłam się strasznie. No ale jakoś poszło na koniec.

30 cze 2012, 18:55
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
aaa to! Nie, z tym zadaniem nie miałam problemu - trochę więcej z rozpisaniem tych mieszkań komunalnych i własnościowych.

Ps: chyba znalazłam kolejny błąd :mur: : było pytanie, co można finansować z dochodów publicznych i odpowiedziałam że potrzeby pożyczkowe państwa. sprawdzam ustawę i napisane że na potrzeby pożyczkowe można zaciągać kredyty i pożyczki, a środki publiczne przeznacza się na wydatki i rozchody.
Chyba czas odłożyć notatki (w bezpieczne miejsce, bo za rok się przydadzą <_< ).

30 cze 2012, 19:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390 ... 793  Następna strona