Teraz jest 06 wrz 2025, 07:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
NIP-7 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Re: NIP-7
NIP-3

21 sty 2012, 17:50
Specjalista

POSTY        570
hilton                    

Nie wiem, czy mam rację, ale w NIP-7 chodzi właśnie o osoby nieobjęte ustawą o swobodzie dz.g. ( niebędące przedsiębiorcami ), które nie posiadają wpisu do CEIDG. Dlatego jest trochę trudno ustalić wszystkich tych, którzy mają składać NIP-7.
Mógłby powstać jakiś przykładowy wykaz takich działalności.

Odpowiedzią na powyższe jest fragment pisma MF do poprzednich zmian druków NIP:

Formularz NIP-1 jest przeznaczony dla wszystkich tych osób fizycznych, które m.in. prowadzą samodzielnie działalność gospodarczą w rozumieniu art. 3 pkt 9 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60, z późn. zm.), ale nie są przedsiębiorcami w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej. Pojęcie działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów podatkowych ma szerszy zakres niż określony w art. 2 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2007 r. Nr 155, poz. 1095 z późn. zm.), gdyż pod tym pojęciem rozumie się każdą działalność zarobkową w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, w tym wykonywanie wolnego zawodu, a także każdą inną działalność zarobkową wykonywaną we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, nawet gdy inne ustawy nie zaliczają tej działalności do działalności gospodarczej lub osoby wykonującej taką działalność - do przedsiębiorców. Ponadto ustawy zawierają wyłączenia, a zakres obowiązków wynikający z niektórych przepisów podatkowych powoduje, iż podatnicy prowadzący samodzielnie działalność winni dokonywać zgłoszenia identyfikacyjnego lub aktualizacyjnego z uwzględnieniem zakresu danych wskazanego we wzorze formularza NIP-1. (...) Ze względu na zmienność przepisów prawa podatkowego i rozwiązania przyjęte w zakresie instytucji tzw. „jednego okienka”, trudno określić zamknięty katalog takich przypadków. Przykładowo można tu wskazać osoby, do których odnoszą się następujące przepisy: art. 3 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, art. 83a ust.1 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 1996 r. Nr 67, poz. 329, z późn. zm.) czy art. 67c ust. 3 ustawy z dnia 3 lipca 2002 r. - Prawo lotnicze (Dz. U. z 2006 r. Nr 100, poz. 696, z późn. zm.).

Wystarczy zamiast NIP-1 wstawić NIP-7.

21 sty 2012, 19:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:45

POSTY        35
Ja też nie jestem przekonana do końca czy najem powinien być na NIP-7 . Pozdrowienia  dla wszystkich NIPOWCÓW!

22 sty 2012, 19:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Sylwia123                    

Ja też nie jestem przekonana do końca czy najem powinien być na NIP-7 . Pozdrowienia  dla wszystkich NIPOWCÓW!

No właśnie. Czy teraz okienko kancelaryjne ma się pytać każdego podatnika czy przypadkiem coś wynajmuje. Albo my mamy sprawdzać na Wymiarze czy podatnik złożył PIT-28 lub PIT-36 ze wzgędu na najem i wzywać do złożenia NIP-7, bo Zapek jest nieprawidłowy?? Masakra <_<

22 sty 2012, 20:31
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2008, 16:07

POSTY        43
Ja i pozostali nipowcy u nas sądzimy, że dopiero najemcy opodatkowani VAT-em mają składać NIP-7.

24 sty 2012, 07:34

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
W pełni się przychylam. Skoro ustalamy, że osoba fizyczna wynajmująca lokal "prywatnie" i oczywiście nie będąca podatnikiem VAT, nie prowadzi działalności w świetle przepisów ustawy o swobodzie, oznacza to również, że zgodnie z zapisem art. 3 ustawy o ewidencji  i identyfikacji objęta jest rejestrem PESEL. Jeżeli tak to bezpośrednio ze wzorów formularzy i zawartych tam opisów ich przeznaczenia wynika, że ewentualnie może złożyć ZAP-3. Do złożenia NIP-7 wymagany jest bowiem numer NIP podawany w nagłówku formularza.

Bezdyskusyjna jest raczej teza dotycząca definicji pojęcia działalności gospodarczej użytej w ustawie o ewidencji  i identyfikacji. Jak już pisałem wcześniej linia orzecznictwa i piśmiennictwa jest jednoznaczna - jeżeli w jakichkolwiek przepisach używa się pojęcia "działalność gospodarcza" i brak jest tam definicji tego pojęcia, należy stosować definicję zawartą w ustawie o swobodzie. Kluczowym zagadnieniem jest natomiast to czy najem "prywatny" wypełnia znamiona tej definicji. W moim odczuciu nie wypełnia (teza z piśmiennictwa viewtopic.php?p=94632#p94632).

24 sty 2012, 22:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 sie 2010, 19:31

POSTY        22
nipomanka                    

Komornik sądowy

ale niektórzy z nich rejestrują się przez CEIDG, gdzie są całkiem świeże wpisy
np. od października 2011r.

22 lut 2012, 20:53
Specjalista

POSTY        570
W CEIDG rejestrowane są różne śmieci. Dzisiaj miałem problem z podatnikiem, któremu nie wpisano w CEIDG w nazwisku znaku "", bo......

przepisy tego nie przewidują.
Po interwencji telefonicznej w UM Pani przyznała, że nie umie wstawić tego znaku :rotfl:
Potwierdzeniem, że w CEIDG jest bałagan jest informacja opublikowana przez MG, które podało tylko najczęściej popełniane błędy podczas wypełniania wniosków w CEIDG z dwóch dni.
Informacja pod tym linkiem https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG.CMS.ENGINE/?D;58fc6a17-9fc7-4975-a5a5-d85bdeee178b

22 lut 2012, 21:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2