Teraz jest 06 wrz 2025, 07:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
NIP-7 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 18:19

POSTY        13
Post NIP-7
Witam NIPOWCÓW ! Zastanawiam się dlaczego jest tak cicho na temat nowego druczku NIP-7. Czyżby wszyscy wiedzieli z czym się to je ? Ja mam problem komu go wydawać. Kto sie kryje pod hasłem niebędący przedsiębiorcą ? Kogo zarejestrujecie na tym formularzu ? Mnie przychodzi do głowy tylko jakiś najem lub rolnik, który rejestruje się jako VAT. Pomóżcie.

19 sty 2012, 19:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Post Re: NIP-7
Komornik sądowy, wspólnik spółki jawnej niemający NR NIP (jako zgłoszenie identyfikacyjne/aktualizacyjne), osoba zagraniczna niemająca PESEL

19 sty 2012, 19:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sie 2009, 06:29

POSTY        18
Działy specjalne produkcji rolnej chyba tez.

19 sty 2012, 20:09
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Osoba fizyczna, która prowadzi przedszkole niepubliczne i posiada wpis zgodnie z przepisami ustawy o systemie oświaty.

Osoba fizyczna, która jest podatnikiem VAT z tytułu wynajmu lokalu/lokali, a nie prowadzi tego najmu w ramach DGOS.

19 sty 2012, 21:07
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2008, 16:07

POSTY        43
Ja kazałem NIP-7 wypełnić senatorowi RP. Prowadzi biuro senatorskie zatrudniające pracowników, więc jest płatnikiem.

20 sty 2012, 07:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2011, 19:14

POSTY        9
trickus                    

Ja kazałem NIP-7 wypełnić senatorowi RP. Prowadzi biuro senatorskie zatrudniające pracowników, więc jest płatnikiem.

Ja zrobiłem identycznie poza tym NIP-7 wypełniają u mnie obcokrajowcy bez PESLA, działy specjalne i ten nieszczęsny najem

20 sty 2012, 07:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
Jeśli przyjmiemy, że najem to działalność gospodarcza, to może każdy pracownik na umowę to też osoba prowadząca działalność w świetle OP, ponieważ wykonuje ją w celu zarobkowym na cudzy rachunek?
Istna wariacja...

20 sty 2012, 09:01
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
NIP-7 to dostajemy jak sami powiemy podatnikowi, że właśnie ten druk trzeba wypełnić, bo to co dostajemy w poczcie to... wszystko tam jest, wszelkie starocie, wersje itp  :zygi:

Dla mnie NIP-7 to zlepek NIP-3 i NIP-2/NIP-1.
W jednym przpadku dostaliśmy NIP-7, w którym podatnik w pierwszej części podał swoje dane jako osoby fizycznej a później dane spółki komandytowej, w której jest wspólnikiem i ogólnie trudno było pojąć o co chodzi i co chciał zaktualizować :lol:

20 sty 2012, 13:29
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2008, 16:07

POSTY        43
Właśnie mnie olśniło: NIP-7 mają również składać księża. Są płatnikami składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Chcąc opłacać w/w składki muszą posiadać NIP.
MF chyba też ich przewidziało do NIP-7, bo w najnowszym PIT-19A muszą podać NIP. Nie ma do wyboru jak w innych deklaracjach pomiędzy NIP a PESEL.

20 sty 2012, 15:04
Amator
Własny awatar

POSTY        13
Wielkie dzięki za przykłady zastosowania NIP-7. Myślę, że nie tylko mnie pomogą. Jesteście WIELCY !! Czekam na więcej.

20 sty 2012, 17:46

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
chomar                    

Jeśli przyjmiemy, że najem to działalność gospodarcza, to może każdy pracownik na umowę to też osoba prowadząca działalność w świetle OP, ponieważ wykonuje ją w celu zarobkowym na cudzy rachunek?
Istna wariacja...

Ja bym się nie rozpędzał. Nowa ustawa NIP ustalając, że numerem NIP posługują się prowadzący działalność gospodarczą (a także VAT-owcy), nie precyzuje, którą definicję działalności gospodarczej przyjąć. Pozostaje trzymać się utrwalonej linii orzeczniczej a ta stwierdza wyraźnie, że w przypadku użycia niezdefiniowanego pojęcia "działalność gospodarcza" należy skorzystać z definicji zawartej w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej, jako prawa materialnego "dużej wagi". A tu pojawiają się twierdzenia:
teza                    

Samo tylko wynajmowanie określonych składników własnego majątku nie może być uznane za działalność gospodarczą, ponieważ nie sposób zaliczyć go do którejkolwiek z odmian tej działalności, zwłaszcza zaś do działalności usługowej. Pojęcie usługi rozumiane jest bowiem powszechnie jako wykonywanie określonej pracy dla innego podmiotu, a umowa najmu klasyfikowana jest tradycyjnie (i bezdyskusyjnie!) jako umowa o używanie rzeczy, nie zaś jako umowa o świadczenie usług. Oznacza to, że żadne obowiązki wynajmującego wynikające z umowy najmu nie mogą być uznane za wykonywanie określonej pracy (usługi) dla najemcy. Także wykonywanie przez właściciela nieruchomości różnorodnych prac związanych z jej utrzymaniem (remonty, sprzątanie, wywóz śmieci itp.) nie może być uznane za wykonywanie usług dla najemców lokali, ponieważ prac tych właściciel nie wykonuje w ramach obowiązków umownych wobec najemców, lecz dla zachowania w należytym stanie składników swojego majątku (tu: nieruchomości). Wynajmowanie określonych składników własnego majątku zakwalifikować należy niewątpliwie jako zarząd tym majątkiem, ale takich czynności właściciela w żadnym razie nie można uznać za prowadzenie działalności gospodarczej.

Przyjmując ten pogląd, najem nie spełnia definicji prowadzenia działalności gospodarczej w myśl art. 2 ustawy o swobodzie. Może więc jednak PESEL ?

20 sty 2012, 23:19
Amator
Własny awatar

POSTY        13
Nie wiem, czy mam rację, ale w NIP-7 chodzi właśnie o osoby nieobjęte ustawą o swobodzie dz.g. ( niebędące przedsiębiorcami ), które nie posiadają wpisu do CEIDG. Dlatego jest trochę trudno ustalić wszystkich tych, którzy mają składać NIP-7.
Mógłby powstać jakiś przykładowy wykaz takich działalności. Może coś podpowiedzą w wytycznych.
A swoją drogą jak tu proboszczowi kazać wypełnić NIP-7.

21 sty 2012, 10:27
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
hilton                    

A swoją drogą jak tu proboszczowi kazać wypełnić NIP-7.

Kazać? To obowiązek wynikający z ustawy.

21 sty 2012, 12:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
A jakie druki przyjmowaliście dotąd: NIP-3 czy NIP-1 od osób fizycznych, które uzyskiwały przychody z tytułu najmu prywatnego?

21 sty 2012, 16:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona