Wczoraj w temacie "Nowa KAS" przez krótki czas był widoczny post (nie pamiętam już którego z użytkowników), w którym przedstawiona była wysokość kwoty bazowej z kilku lat przed jej zamrożeniem i wysokość kwoty bazowej obowiązującej od czasu jej zamrożenia w 2009 r. Ciekawi mnie bardzo, w czym komu ten post przeszkadzał i dlaczego został usunięty?
To był mój post. Też się zdziwiłem, ze zniknął. Nie dostałem też żadnej informacji o przyczynach usunięcia (!)
dj_toga
10. Należy pisać w odpowiednim forum i temacie oraz na temat.
Sorki, ale to było odpowiednie forum i temat. Ludzie nawołują na forum by pisać pisma protestacyjne do DIAS i Szefa KAS w sprawie mnożników i spłaszczenia wynagrodzeń. Co więcej kilka (a może w skali kraju kilkanaście czy kilkadziesiąt) takich pism już poszło. Byłem przekonany, że taka informacja może się przydać.
14 cze 2017, 09:01
Re: Uwagi do forum
W związku z dość częstymi przypadkami naruszania Regulaminu, a zwłaszcza pkt 8, 12 i 22, przypominam o jego przestrzeganiu.
8 Bezwzględnie należy unikać „literówek” oraz błędów ortograficznych i stylistycznych. Pamiętaj o sprawdzeniu i stosowaniu polskich znaków diaktrytycznych!
12 Nie pisz postu pod swoim postem bez wyraźnej potrzeby. Jeżeli chcesz coś dopisać albo poprawić post, użyj funkcji „Edytuj”– masz na to czas po napisaniu posta.
22 Dyskusja NA PORTALU i FORUM z Administratorem i Moderatorami na temat Regulaminu, zasad funkcjonowania serwisu oraz dokonywanych na nim zmian jest niedopuszczalna. Jeżeli masz jakieś uwagi na ten temat - wyślij je przez PW lub e-mail.
3 Użytkownicy nie przestrzegający Regulaminu będą karani poprzez ostrzeżenia i wykluczenie z serwisu. O ilości ostrzeżeń skutkujących wykluczeniem z serwisu decydują w każdym przypadku indywidualnie Administratorzy, przy czym wykluczenie może być także stosowane bez wcześniejszych ostrzeżeń.
19 Administratorzy i Moderatorzy mają prawo do kasowania, przenoszenia, edycji, scalenia, rozdzielenia tematów lub postów oraz innych działań uznanych przez nich za konieczne. Decyzje Administratora i Moderatorów w powyższym zakresie są ostateczne. Wprowadzane zmiany nie wymagają uprzedzenia o nich kogokolwiek.
Czas edycji na poprawę posta wynosi aż 30 minut.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
25 cze 2017, 09:59
Kolejny raz przypominam o przestrzeganiu Regulaminu, a zwłaszcza o zwróceniu uwagi na najczęściej łamane punkty: 8, 12 i 22.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
25 paź 2017, 15:41
Ad.uwagi Administratora.
Z całym szacunkiem, powyższe dotyczy również Sz. P. Mamy znaki diakrytyczne, a nie "diaktrytyczne", od gr. diakritikós – odróżniający.
25 paź 2017, 19:00
Skarbek1972
Ad.uwagi Administratora.
Z całym szacunkiem, powyższe dotyczy również Sz. P. Mamy znaki diakrytyczne, a nie "diaktrytyczne", od gr. diakritikós – odróżniający.
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Przeoczenie skorygowane.
25 paź 2017, 19:04
Skarbek1972
Ad.uwagi Administratora. Z całym szacunkiem, powyższe dotyczy również Sz. P. Mamy znaki diakrytyczne, a nie "dia ktrytyczne", od gr. diakritikós – odróżniający.
Oczywiście, że dotyczy. I oczywiście, że nie ma słowa "ktrytyczne", tylko "krytyczne". Ot, zwykła literówka. Dzięki za współpracę. Szczerze powiem, że nie zwróciłem na to uwagi. Chociaż jestem purystą językowym. A to z prostej przyczyny: łacinę nam bardziej opanowaną niż grekę Gdyby to był jęz. ang. to z pewnością rzuciłaby mi się ona w oczy.
Dzisiaj ze zgrozą znalazłem w tekście znanego dziennikarza (Tomasza Lisa) "ortografa"! "TVN24 cudownie wyważony. Jak zważone mleko. Dziękuję. Krzyż na drogę”. Hmmm szok i niedowież... (wróć!) niedowierzanie! Nie tyle z powodu tego "ortografa" (wszak to nie pierwszy w jego karierze...), co z kąsania ręki, która go karmi.
Znaki diakrytyczne są nam potrzebne do szczęścia.
Używajmy polskich znaków diakrytycznych, ich zanik byłby ogromnym zubożeniem języka, a przez to - życia - apeluje prof. Jerzy Bralczyk. Językoznawca wspiera kampanię "Język polski jest ą-ę" w obronie polskich znaków diakrytycznych, która rozpocznie się 21 lutego
Znaki diakrytyczne, takie jak "ą", "ę", "ż", "ś", "ź", są jedną z najbardziej charakterystycznych cech języka polskiego, jednak Polacy używają ich coraz rzadziej. Niemal co drugi esemes wysyłamy bez polskich ogonków i kreseczek - wynika z badania przeprowadzonego w lutym przez ARC Rynek i Opinia.
Badanie to pokazuje też, że mimo iż 64 proc. Polaków jest zdania, że, to co wyróżnia język polski od innych języków i jest najbardziej charakterystyczną cechą języka polskiego to właśnie znaki diakrytyczne, co piąta osoba ich nie używa, bo nie widzi takiej potrzeby. Aż 53 proc. Polaków nie stosuje polskich znaków z tego względu, że dzięki temu - jak twierdzą ankietowani - wiadomości pisze się o wiele szybciej. 21 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego. Tego dnia rozpocznie się kampania informacyjna "Język polski jest ą-ę" pod patronatem Rady Języka Polskiego. Kampania ma na celu uświadomienie Polakom, że nieużywanie znaków diakrytycznych prowadzi do zaniku wyróżnialności języka polskiego i osłabienia jego roli w przekazywaniu z pokolenia na pokolenie polskiego dziedzictwa kulturowego.
25 paź 2017, 21:32
Temat "Znowu bez podwyżek..." zamknąłem, bo podwyżek nie było przez 9 lat, a skoro one w końcu są, to pisanie o nich w temacie "Znowu bez podwyżek...", gdzie były zamieszczane posty typu "Czy są jakieś wieści o podwyżkach w Małopolsce ?" czy "A słyszał może ktoś o podwyżkach na Podkarpaciu?", nie ma sensu.
"Znowu bez podwyżek..." został założony 06 kwietnia 2011 roku - 2421 postów. "Planowane podwyżki w 2017 roku" został założony 10 sierpnia 2017 na bazie wątku "Planowane podwyżki we wrześniu 2017" - aktualnie 986 postów.
O sprawach podwyżek należy więc pisać w "Planowane podwyżki w 2017 roku". Posty mówiące o podwyżkach przeniosłem z tematu "Znowu bez podwyżek.." do nowego tematu "Planowane podwyżki w 2017 roku".
Temat "Planowane podwyżki w 2017 roku" powstał z połączenia tematów: "Planowane podwyżki we wrześniu 2017", "Planowane podwyżki w grudniu 2017" oraz "Fikcyjne podwyżki." (30 postów).
Dlatego w temacie "Planowane podwyżki w 2017 roku" będą się przewijać posty z 4 wątków. Re: Planowane podwyżki we wrześniu 2017 Re: "Planowane podwyżki w grudniu 2017" Re: "Fikcyjne podwyżki." Re: "Znowu bez podwyżek..."
26 lis 2017, 15:32
Niedobry moderator
Załącznik:
moderator.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
02 gru 2017, 14:54
A propos:
kominiarz
Widzę, że dyskusja na temat działalności organów podatkowych i skarbowych czyli wydawałoby się bliska skarbowcom po przesłuchaniach wiceministra finansów Andrzeja Parafianowicza i ministra finansów Jacka Rostowskiego a właściwie Jana Antony'ego Vincent-Rostowskiego zwanego słusznie (co pokazało przesłuchanie) sztukmistrza z Londynu, rozgorzała na dobre i rozpaliła Was do czerwoności. Na ale nie dziwię się: rozpalają Was do czerwoności kwoty nagród kwartalnych. Dołączę więc do niej jako były skarbowiec. viewtopic.php?p=167775#p167775
20 lip 2018, 10:22
Aktywność skarbowców
Załącznik:
2018.10.13 strona główna.jpg
Załącznik:
2018.10.13 - Hyde Park.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
13 paź 2018, 08:37
Wątek Nagrody 2018 jest bardzo irytujący i raczej tam nie zaglądam. Gdy tylko skończy się kwartał to pojawiają się tam pytania czy coś wiadomo o (i tu należy wstawić województwo) i tak cały czas. Tam jest 99,99% pytań a 0,01% informacji które można uznać za wiarygodne. Bardzo żałosny wątek.
13 paź 2018, 19:42
hgdf
Gdy tylko skończy się kwartał to pojawiają się tam pytania czy coś wiadomo o (i tu należy wstawić województwo) i tak cały czas.
Może to tylko świadczy o mizerii zarobków w skarbowości?
14 paź 2018, 11:29
W nocy z 27 na 28 października zmieniliśmy czas z letniego na zimowy. Mam nadzieję, że może już ostatni raz.
Zaktualizuj ustawienia profilu.
STRONA GŁÓWNA FORUM => TWOJE KONTO => Panel użytkownika => Ustawienia forum STREFA CZASOWA: czas środkowoeuropejski (CET) Czas letni/DST: Nie
W nocy z 25 na 26 marca zmieniliśmy czas z zimowego na letni - wskazówki zegarów przestawiliśmy z godz. 2 na godz. 3. viewtopic.php?p=154831#p154831
Pół roku temu przypomniałem o tym w żartobliwym stylu. Bywają jednak osobnicy, którzy robią to w inny sposób.
Miłośnik zegarków przypomina o zmianie czasu:
Jak to zwyczajne przesunięcie wskazówek zegarka wywołuje w niektórych odruch chamstwa. A może to zwyczajnie tylko prawdziwa twarz zegarmistrza? Może to odruch Pawłowa?
Kim niby są te "tępe cepy"? Polacy, którzy mają inne zdanie niż pan Nowak? I kim są ci prawdziwi patrioci, bez cudzysłowia? Pan Nowak? Schetyna? I kto bardziej nienawidzi? I prawa? I sprawiedliwości? Policjanci? Czy przestępcy?
28 paź 2018, 19:40
Moim zdaniem redakcja nie powinna publikować artykułów p. Wielguckiego. Ich tematyka nie ma nic wspólnego ze Skarbowcami, a spycha w cień inne merytoryczne informacje. Ponadto - w mojej ocenie - artykuły te nie są szczególnie merytoryczne.