moje propozycje odpowiedzi na pytania zaczynające się od pytanie o frekwencję: 1 c 2 b 3 b 4 a 5 a 6 c 7 c
____________________________________ nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej:))
06 cze 2012, 20:22
Re: Gimnastyka umysłu
Chodzi za mną pytanie o 'dobra martwej ręki' to tak w związku z funduszem kościelnym chociaż nikt na forum o tym nie wspominał.
Może warto widzieć co to jest, a nóż widelec będzie takie pytanie
____________________________________ nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej:))
06 cze 2012, 20:35
dufus
Ponieważ ja nie dysponuję tabelkami i matrycami, wrzucam trochę pytań ze statystyki dla treningu, z prośbą o dalsze przykłady matryc i zadań do tabelek. Pzdr
1. Frekwencja wyborcza w wyborach parlamentarnych w 2011 r. wyniosła: a. 46,32 % b. 41,25 % c. 48,92%
2. W których krajach Unii odnotowano na koniec 2011r. najniższe bezrobocie (wg. EUROSTAT) a. Austria, Niemcy, Malta b. Czechy, Austria, Szwecja c. Austria, Holandia, Luksemburg
3. Według szacunków GUS osoby zamieszkałe w miastach stanowiły na koniec 2011r. a. 60,2 % b. 61,2 % c. 62,2 % ogółu ludności w Polsce
4. Według GUS przeciętna liczba lat dalszego trwania życia mężczyzn w Polsce w 2010r. wynosi: a. 75,2 b. 72,1 c. 78,3
5. Według GUS w Polsce w 2011r. w stosunku do 2010r. odnotowano: a. wzrost liczby urodzeń żywych b. spadek liczby zgonów c. wzrost liczby zawartych małżeństw
6. Według GUS realny wzrost przeciętnego wynagrodzenia w 2011r. w stosunku do 2010r. wyniósł a. 1,3% b. 1,1% c. 1,2%
7. Według GUS liczba bezrobotnych zarejestrowanych w urzędach pracy w końcu kwietnia 2012 r. wyniosła a. 2072,6 tys. osób b. 1998,5 tys. osób c. 2110,3 tys. osób
Moje odp.
1c,2c,3b,4b,5a,6c,7a
ale nie jestem pewna wszystkich
06 cze 2012, 20:39
Jarzyna
Spróbuję bez pomocy wujka Googla (czyli pewnie większość spudłuję hehe)
To ja też spróbuję w tym duchu
1 c 2 c 3 b 4 b 5 a 6 b 7 a
06 cze 2012, 20:49
To jeszcze moja propozycja odpowiedzi, bo nie pokrywa się z żadną wcześniejszą.
1.C 2.C 3.B 4.B 5.A 6.A 7.C
Też niestety w kilku strzelałam, chociaż kurczę statystykę przeglądałam parę dni temu. Jak widać za mało mi w głowie zostało. A swoją drogą to strasznie małe te różnice między poszczególnymi odpowiedziami. Na egzaminie chyba nie jest aż tak źle. Na przykład co do % osób zamieszkałych w miastach zapamiętałam sobie, że jest to ok. 60%, myślałam że to wystarczy
06 cze 2012, 20:54
podpowiedź do pyt. 6
Komunikat Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego
z dnia 9 lutego 2012 r.
w sprawie realnego wzrostu przeciętnego wynagrodzenia w 2011 r. w stosunku do 2010 r.
Na podstawie art. 94 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227, z późn. zm.1)) ogłasza się, iż realny wzrost przeciętnego wynagrodzenia w 2011 r. w stosunku do 2010 r. wyniósł 1,2 %.
[1] Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 40, poz. 224, Nr 134, poz. 903, Nr 238, poz. 1578 i Nr 257, poz. 1726, z 2011 r. Nr 75, poz. 398, Nr 149, poz. 887, Nr 168, poz. 1001, Nr 187, poz. 1112 i Nr 205, poz. 1203 oraz z 2012 r. poz. 118.
Ostatnio edytowano 06 cze 2012, 21:06 przez agatka123, łącznie edytowano 1 raz
06 cze 2012, 20:58
edyta850
To jeszcze moja propozycja odpowiedzi, bo nie pokrywa się z żadną wcześniejszą.
1.C 2.C 3.B 4.B 5.A 6.A 7.C
Też niestety w kilku strzelałam, chociaż kurczę statystykę przeglądałam parę dni temu. Jak widać za mało mi w głowie zostało. :( A swoją drogą to strasznie małe te różnice między poszczególnymi odpowiedziami. Na egzaminie chyba nie jest aż tak źle. :unsure: Na przykład co do % osób zamieszkałych w miastach zapamiętałam sobie, że jest to ok. 60%, myślałam że to wystarczy :(
Mam te same odczucia, czytałam, ale wszystko się kręci - trzeba powtórzyć. Moje strzały bez sprawdzania.
1a, 2c, 3a, 4b, 5a, 6b, 7a
Przeglądam Waszą gimnastykę codziennie w pracy, ale nie mogę się logować (blokada). Wiele razy miałam coś napisać, odpowiedzieć wieczorem ale po powrocie i góra dwóch godzinach przy ustawach podam.... aby znów rano powstać, i tak bez końca. Jestem wykończona i zazdroszczę wam zaparcia. Zaobserwowałam jeszcze jedną rzecz na stronie KSAP, a mianowicie liczba założonych kont po 31 maja wzrosła o 5. Trochę to dziwne, jeśli nie można już wysyłać zgłoszeń to po co rejestracja. Czyżby to tylko jacyś ciekawscy, czy może .... przekręty?
06 cze 2012, 21:10
Zgodnie z ustawą o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych, przewodniczący komisji orzekających, składają Przewodniczącemu Głównej Komisji Orzekającej sprawozdanie o sposobie rozpoznania wniosków o ukaranie, wniesionych w roku poprzednim, w terminie:
a do końca każdego roku
b do dnia 31 stycznia każdego roku
c do dnia 31 grudnia każdego roku
i odpowiedź
b
06 cze 2012, 21:13
Drogą eliminacji:
b
Teraz coś z innej beczki dla rozluźnienia
? URAJK MZANSY W ŻĄLE NEI YRÓG ÓREKT a) EJENIPER b) EDYTSU c) DYSKIEB d) SZEKROKANO
06 cze 2012, 21:32
przepraszam że dwa razy pod rząd ale nie chciało mi ukryć odpowiedzi
Ostatnio edytowano 06 cze 2012, 21:51 przez justynajan, łącznie edytowano 2 razy
06 cze 2012, 21:47
A
06 cze 2012, 21:48
sl0nko
Drogą eliminacji:
b
Teraz coś z innej beczki dla rozluźnienia
? URAJK MZANSY W ŻĄLE NEI YRÓG ÓREKT a) EJENIPER b) EDYTSU c) DYSKIEB d) SZEKROKANO
a) EŻ CIEISYWCZO
06 cze 2012, 21:51
Które góry nie leża w naszym kraju? Pireneje, czyli A
06 cze 2012, 21:51
Tristessa
a) EŻ CIEISYWCZO :)
Siedzę sobie właśnie nad zamówieniami - kilka pytań:
1. Osoby wykonujące czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia podlegają wyłączeniu, wtedy gdy pozostawały w stosunku pracy lub zlecenia z wykonawcą ubiegającym się o udzielenie zamówienia przed upływem: a) 3 lat od daty wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia b) 2 lat od daty wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia c) 4 lat od daty wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia
2. Jeżeli zamówienie obejmuje usługi bankowe lub inne usługi finansowe, wartością zamówienia są : a) tylko opłaty i prowizje b) opłaty, prowizje, odsetki i inne podobne świadczenia c) tylko prowizje i odsetki
3. Po zakończeniu negocjacji, zamawiający może doprecyzować lub uzupełnić specyfikację istotnych warunków zamówienia w zakresie: a) na jaki zgodzi się zamawiający b) w jakim była ona przedmiotem negocjacji c) w całości przedstawianej oferty
4. Prezes Urzędu może wszcząć z urzędu lub na wniosek: a) kontrolę częściową w przypadku przypuszczenia, że w postępowaniu o udzielenie zamówienia doszło do naruszenia przepisów ustawy b) kontrolę tymczasową w przypadku przypuszczenia, że w postępowaniu o udzielenie zamówienia doszło do naruszenia przepisów ustawy c) kontrolę doraźną w przypadku przypuszczenia, że w postępowaniu o udzielenie zamówienia doszło do naruszenia przepisów ustawy
5. Zamawiający z administracji rządowej mogą udzielać zamówień na podstawie umowy ramowej zawartej przez centralnego zamawiającego: a) jeżeli umowa ramowa to przewiduje b) zawsze c) jeżeli w umowie nie ma określonych wykonawców