Teraz jest 12 wrz 2025, 09:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
Post Re: Gimnastyka umysłu
agatka123                    

Kelvin ma się do Newtona tak jak temperatura do:
a) energii b) mocy c) ciepła d) siły

Taniec ma się do Terpsychory tak jak Tragedia do
a) Kaliope b) Melpomeny c) Klio d) Erato

d) siły - Kelvin to jednostka temperatury w układzie SI, a Newton (Niuton) jednostka siły w układzie SI

b) Melopomeny - Terpsychora muza od tańca, a muzą tragedii jest Melopomeny

Co do tej analogii to też mam wątpliwości, bo nie ma innych propozycji odpowiedzi:

Ekwador                  WEZERA

Chicago                       jezioro wiktorii

Ja sobie wykombinowałem, że może chodzić o sąsiedztwo kontynentów (kontynenty leżące naprzeciw siebie). Ameryka Południowa (Ekwador) do Ameryki Północnej (Chicago) i dalej Europa (Wezera rzeka w Niemczech) do Afryki (Jezioro Wiktorii). Chociaż bez innych propozycji trudno wyrokować, czy moje rozumowanie jest prawidłowe.

Czy "klasy", które pojawiły się tu na forum, też zdarzały się na egzaminie? zastanawiam się, czy poza obrazkami logicznymi, analogiami i tabelkami, może pojawić się coś jeszcze.  
klasy zdarzały się na egzaminie, ale w latach wcześniejszych. Nikt nie ma pewności, że w tym roku nie pojawi się nic nowego, lub wróci coś co już było kiedyś.

03 cze 2012, 19:39
Zaawansowany

REJESTRACJA24 maja 2012, 10:58

POSTY        71
Tomek8484                    

Czy "klasy", które pojawiły się tu na forum, też zdarzały się na egzaminie? zastanawiam się, czy poza obrazkami logicznymi, analogiami i tabelkami, może pojawić się coś jeszcze.  
klasy zdarzały się na egzaminie, ale w latach wcześniejszych. Nikt nie ma pewności, że w tym roku nie pojawi się nic nowego, lub wróci coś co już było kiedyś.

Ok, dzięki:)

03 cze 2012, 20:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 wrz 2009, 15:43

POSTY        73
tomidzi                    

czy ktoś może wyjaśnić dlaczego w tablicy nr 30 jest odpowiedź 5, i w tablicy 34; 1 ? :zly1:

Jedynie mogę pomóc z tablicą nr 30. I przedstawić swój tok rozumowania. Tablicę rozpatrywałam w wierszach. Czarny element pojawia się wtedy gdy w dwóch pozostałych jest ten sam wzór w danym kwadracie (np w 1 wierszu w średnim kwadracie są kropki, więc w środkowym pojawił się czarny średni kwadrat. W drugim wierszu taki sam element to najmniejszy kwadracik również w kropki. W związku z powyższym w trzecim wierszu Największy kwadrat musi być w kropki. Co do pozostałych elemetów to kreski pionowe+ kreski poziome w innym elemencie na tym samym miejscu dają białe pole (np. w pierwszym wierszu w pierwszym największym kwadracie po lewej stronie sa kreski pionowe, w trzecim największym kwadracie(ten po prawej stronie) są kreski poziome, więc w srodkowym największy kwadrat jest biały. Analogicznie dzieje się w odniesieniu do najmniejszych kwadratów). Nie wiem czy zrozumiale, ale może coś pomoże.

Ja poproszę o wytłumaczenie do tablicy nr 28.

Ostatnio edytowano 03 cze 2012, 23:14 przez mam82, łącznie edytowano 1 raz

03 cze 2012, 23:13
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        73
I jeszcze jedna prośba o pomoc do formumowiczów.
W poprzednim roku na teście było pytanie dotyczące procedury decyzyjnej Unii Europejskiej stosowanej do ratyfikacji umów międzynarodowych oraz zmian traktatowych:
a) procedura zwykła (współdecydowania)
b) procedura budżetowa
c) procedura zgody (avis conforme)
d) procedura ustawowa
I o ile znalazłam jakieś materiały dot. procedury zwykłej, zgody i konsultacji. To niestety o tych dwóch pozostałych jakoś nie mam nic do poczytania. Może ktoś coś podrzuci?

03 cze 2012, 23:20
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:54

POSTY        41

LOKALIZACJApółnoc, północny zachód
mam82                    

Służę pomocą.
W każdym wierszu są (powinny być): linie proste poziome i pionowe, fale poziomo i pionowo, i nazwijmy je "śmigiełka" pionowo i poziomo.
W trzecim wierszu fale są w obu układach. Brakuje prostych poziomo i śmigiełek pionowo. Zatem będzie to odpowiedź 5.

04 cze 2012, 08:47
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:54

POSTY        41

LOKALIZACJApółnoc, północny zachód
tomidzi                    

czy ktoś może wyjaśnić dlaczego w tablicy nr 30 jest odpowiedź 5, i w tablicy 34; 1 ? :zly1:

A co do tablicy 34.
W każdym rzędzie obiekt składa się z 3 stałych elementów (prostych odcinków, wycinków okręgu oraz fal) w 3 różnych konfiguracjach: ułożone równolegle (o ile można tak napisać o krzywych), na kształt litery Z oraz niedomkniętego z prawej strony prostokąta. A każdy rzędzie są też 1, 2 albo 3 kropki.
W trzecim rzędzie brakuje owego prostokąta z dwiema kropkami. Stąd odpowiedź 1.

04 cze 2012, 08:57
Znawca

REJESTRACJA11 sty 2010, 08:40

POSTY        231
Ci co zaznaczyli w tablicy 32 odp. 8, plis wytłumaczcie tok rozumowania.

04 cze 2012, 09:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 09:59

POSTY        172
mam82                    

kolejna

Masz koło podzielone na trzy części. każda część jest albo zakropkowana, albo w koncentryczne kółka albo pusta.
Na to koło nakładasz wycinek koła, z wzorkiem w promieniste linie i ten wycinek obracasz zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara.
:)

04 cze 2012, 09:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
dufus                    

Ci co zaznaczyli w tablicy 32 odp. 8, plis wytłumaczcie tok rozumowania

Moje rozumowanie takie bardzo obrazowe.
zacznijmy, że koła składają się z 3 wycinków, roboczo nazwałem je dolny, prawy i lewy
Przechodząc do rozwiązania:
- dolny wycinek odpowiada lewemy wycinkowi pierwszego koła w danej linii, ten wycinek przesuwa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara na prawą stronę a później na dół.
- prawy wycinek koła odpowiada prawemu wycinkowi pierwszego koła w danej linii
- lewy wycinek odpowiada lewemu wycinkowi drugiego koła danej linii

Ostatnio edytowano 04 cze 2012, 09:47 przez Tomek8484, łącznie edytowano 1 raz

04 cze 2012, 09:47
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        73
Watcher                    

mam82                    

Służę pomocą.
W każdym wierszu są (powinny być): linie proste poziome i pionowe, fale poziomo i pionowo, i nazwijmy je "śmigiełka" pionowo i poziomo.
W trzecim wierszu fale są w obu układach. Brakuje prostych poziomo i śmigiełek pionowo. Zatem będzie to odpowiedź 5.

Dzięki WATCHER za wytłumaczenie:-) Jak to ktoś wytłumaczy, to wydaje się banalnie proste;-) Gorzej jak trzeba samemu mózgować;-)

04 cze 2012, 10:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2011, 20:35

POSTY        5
darecki                    

Co byśmy teraz nie pisali to KSAP załatwił nas na cacy.
Żaden absolwent KSAP by nie zdał tegorocznego postępowania!
ŻADEN !!

No to musi być jakaś mega kiepska szkoła :) Myślałem, że absolwenci KSAPU, zanim się doń dostali, mieli 4- lub 3- (w zaleŻności od roku) etapowy egzamin (w tym z angielskiego na poziomie ok advanced), a potem 18 m-cy stacjonarnego szkolenia z egzaminami co tydzień. Czy to naprawdę za mało, żeby zdać egzamin z obrycia ustaw i sprawdzający, czy ktoś nie jest półgłówkiem (bo niektóre pytania z testu umiejętności zbliżają się szczerze mówiąc do tego poziomu), do którego  niektórzy z Was się przygotowują po parę tygodni, w biurze, między pracą a rodziną i zdają z powodzeniem? Różne rzeczy się o tej szkole słyszy (a im mniej ktoś wie, tym więcej mówi), ale w takie coś nie uwierzę:-)

04 cze 2012, 17:32
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2011, 21:12

POSTY        48

LOKALIZACJAszczecin
coś poza ustawami co może się przydać
Ile mamy gmin w Polsce od 2011?
a. 2893
b. 2479
c. 3522
d. 1994

w tym miejskich
a.402
b. 298
c. 257
d.306

04 cze 2012, 22:48
Zaawansowany

REJESTRACJA17 mar 2010, 11:59

POSTY        58

LOKALIZACJAGdańsk
Justynajan to moje typy  ;)

2479 gmin, w tym:
- 1576 wiejskich,
- 597 wiejsko-miejskie,
- 306  miejskich

chyba..

"Mimo wszystko spróbuj" - powiedziało serce.

04 cze 2012, 22:56
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2011, 21:12

POSTY        48

LOKALIZACJAszczecin
bingo
bardzo dobrze

04 cze 2012, 22:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327 ... 793  Następna strona