Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
01 cze 2012, 12:08
Re: Gimnastyka umysłu
Zatem jeszcze inne spojrzenie na tabelę. Podrzucam wersję rozszerzoną, tzw. "na piechotę" , z przeniesieniem po kolei wszystkich liczbowych wartości z treści zadania
wyszło mi cósik 58.823,53zł na zorganizowanie jednych zajęć:wacko:
Ostatnio edytowano 01 cze 2012, 12:27 przez monia14, łącznie edytowano 1 raz
01 cze 2012, 12:21
W zadaniu z uczelnią wyszło mi, że budżet na zorganizowanie zajęć dla jednej grupy wyniesie
11.764,71 zł, trzeba wyliczyć ile jest grup na każdym kierunku i przemnożyć przez 5 (w końcu studia trwają 5 lat). Mam wątpliwość odnośnie tej najmniejsze 12 osobowej grupy, raczej będzie tam 5 grup po 12 osób, trudno mi sobie wyobrazić łączenie w grupy studentów z różnych roczników.
Ostatnio edytowano 01 cze 2012, 12:25 przez Tomek8484, łącznie edytowano 1 raz
01 cze 2012, 12:24
Ja bym jednak rozważyła połączenie grup w ostatniej kategorii ponieważ z treści zadania wynika, że powinniśmy założyć, że jedna grupa liczy 15 osób hmm...
Witam. Dorzucę od siebie tabelkę pomocną do zapamiętania trybów głosowania - takie tam usystematyzowanie wiedzy.
Ps. W razie zauważonych błędów proszę o korekty.
01 cze 2012, 13:23
Tomek8484
W zadaniu z uczelnią wyszło mi, że budżet na zorganizowanie zajęć dla jednej grupy wyniesie
11.764,71 zł, trzeba wyliczyć ile jest grup na każdym kierunku i przemnożyć przez 5 (w końcu studia trwają 5 lat). Mam wątpliwość odnośnie tej najmniejsze 12 osobowej grupy, raczej będzie tam 5 grup po 12 osób, trudno mi sobie wyobrazić łączenie w grupy studentów z różnych roczników.
Miałem podobny tok myślenia i uzuskałem takie same wyniki z zastrzeżeniem że to kwota na roczne zajęcia dla jednej grupy a nie na jedne zajęcia (godzinę lekcyjną) bo do tego potrzebna by była średnia ilość godzin rocznie na grupę.
01 cze 2012, 14:03
To ja dorzucę wstępne wyniki ze spisu powszechnego z 2011
01 cze 2012, 14:16
aksa00
W tych analogiach były jeszcze inne ze sprzecznymi odp.
1. Wstrząs ma się do wybuchu tak jak uraz do: a) histerii b) obsesji c) neurozy d) paroksyzmu
2.Step ma się do pastwiska jak zakole rzeki do: a) doliny b) jeziora c) morza d) rafy koralowej
3.Niebo ma się do zbawienia jak koszary do: a) zabudowań b) poboru c) kosynierów d) piekła e) czołgu
A ja uważam inaczej w 2 od większości. 2)zakole- dolina - pastwisko może znajdować się na stepie ale i wiele innych, zakole może znajdować się jedynie w dolinie (z tych wymienionych)
____________________________________ Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza
Ostatnio edytowano 01 cze 2012, 15:34 przez siwy13, łącznie edytowano 1 raz
01 cze 2012, 15:32
a teraz troszkę statystyki
Unia Europejska 2011
powierzchnia 4403,4 tyś km2 ludność 502477 tyś wskaźnik cen konsumpcyjnych 3,1 zharmonizowana stopa bezrobocia 9,7% pkb w mld euro 12629,5 pkb na 1 mieszkańca 100 pkb 1,5 % dług publiczny w %pkb 82,5 deficyt / nadwyżka - 4,5%pkb
POLSKA 2011
pkb 4,3 stopa bezrobocia na podst BAEL 9,7 powierzchnia 31268 tyś km 2 ludność 38 501 109 kobiet na 100 mężczyzn inflacja 4,3 (chociaż mi się wydaje że było 4,6) przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto ogółme 3399,52 produkt krajowy brutto w mln zł 1524679 w mln dol 514503 w mln euro 370086 Dynamika pkb 4,3 popyt krajowy brutto 3,6 a w 2010 4,6
01 cze 2012, 17:47
sl0nko
koba1234
Proszę o wyjaśnienie odpowiedzi, bo wymiękam...
Proszę -w załączniku krok po kroku mój tok rozumowania rozpisany i rozrysowany w miarę możliwości. Dobra rzecz na rozruszanie szarych komórek przy porannej kawie
Dziękuję za wykładnie;) pomogło, chociaż przyznam się szczerze, że nie do końca... Mianowice nie wiem skąd wzięło się nazwisko Babacki?! Kilka razy czytałem treść zadania i nie da rady- reszta ładnie się układa, ale to tak z każdą tabelką mam. Jak w tej animacji z muchą- i tak zawsze, zawsze q... nooo;) Dziękuję i powodzenia
01 cze 2012, 18:26
a jeszcze do analogi:
Hormon do płci jak pigment do
rasa karnacja kolor narodowość barwnik
Jak dla mnie najbardziej pasuje kolor
ale spotkałam się też z odpowiedzą karnacja i w sumie to też by pasowało co wy na to?
01 cze 2012, 19:25
to może tak coś do poduszki, miłego rozwiązywania.
Zadania z tabelkami.
1. Pan Jan płaci za połączenie z Internetem 48,80 zł miesięcznie. Kwota ta zawiera 22% podatku VAT. Oblicz, o ile złotych obniżyłaby się ta opłata, jeżeli opodatkowanie połączeń internetowych spadłoby do 9 %.
2. Urząd pracy ma do zaproponowania program aktywacji zawodowej dla 32 osób bezrobotnych, w tym 12 osób długotrwale bezrobotnych. Wśród osób długotrwale bezrobotnych jest 4 mężczyzn. Stosunek wszystkich kobiet do mężczyzn wynosi 1 do 1. Uzupełnij tabelkę: 3 kolumny x 4 wiersze
3. Na zebranie wspólnoty mieszkaniowej przyszło 14 właścicieli mieszkań oraz 10 osób zamierzających kupić mieszkania. Wśród zebranych było o 8 więcej osób, które miały częściowe udziały w gruntach na których stały mieszkania. Wszystkich zebranych było 74. Uzupełnij tabelkę: 3 kolumny x 4 wiersze
Miłego wieczoru
01 cze 2012, 19:27
eopitz
to może tak coś do poduszki, miłego rozwiązywania.
Zadania z tabelkami.
1. Pan Jan płaci za połączenie z Internetem 48,80 zł miesięcznie. Kwota ta zawiera 22% podatku VAT. Oblicz, o ile złotych obniżyłaby się ta opłata, jeżeli opodatkowanie połączeń internetowych spadłoby do 9%
Nie mam zielonego pojęcia, czy tok rozumowania właściwy, ale to pierwsze, co mi przyszło do głowy:
Łączna opłata za internet = 48,80 zł, z czego: 22% (tj. 10,74 zł) to VAT + opłata właściwa (tj. 38,06). Zakładamy, że VAT spada do 9%, zatem łączna opłata za internet = opłata właściwa + 9% x opłata właściwa = 109%x38,06 = 41,49 zł. Idąc dalej tym tokiem rozumowania - opłata spadłaby o 7,31 zł
Ktoś mnie sprawdzi?
____________________________________ "Dreams are nothing more than wishes and a wish's just a dream you wish to come true.." :)
Ostatnio edytowano 01 cze 2012, 19:50 przez Uczennica84, łącznie edytowano 1 raz