Euklides bodajże "wymyślił" że suma kątów w trójkącie to 180 stopni, ale co do drugiego jegomościa przegooglowałem wszystko co możliwe, nawet jego prace naukowe poddawałem przeszukiwaniu i nic sensownego odnośnie 270 nie znalazłem. Analogia trochę z kosmosu.
29 maja 2012, 12:27
Re: Gimnastyka umysłu
aksa00
i kolejna dziwna...
EUKLIDES REIMANN 180 270 90, 180, 270 360 stopni
Wg geometrii euklidesowej suma miar kątów wewnętrznych trójkąta jest równa kątowi półpełnemu, czyli 180 st. W geometri eliptycznej (szczególny przypadek geometrii Riemanna) suma kątów wewnętrznych trójkąta wynosi 270.
29 maja 2012, 12:35
Odkryłam, że w tej analogii był błąd literówkowy jeśli chodzi o te nazwisko- RIEMANN. Wtedy znajdziemy fakty o nim, że był matematykiem itd., ale dalej nie tłumaczy mi to tych 270 stopni (bo w jego osiągnięciach nie znalazłam o tym wzmianki).
Wg geometrii euklidesowej suma miar kątów wewnętrznych trójkąta jest równa kątowi półpełnemu, czyli 180 st. W geometri eliptycznej (szczególny przypadek geometrii Riemanna) suma kątów wewnętrznych trójkąta wynosi 270.
Dzięki za wyjaśnienie. Jeśli poziom testu umiejętności wymaga takiej wiedzy, to... Riemann...
To jeszcze dla upewnienia to : w jednym przypadku tak: 1. cyna - cynk mosiądz - miedź, nikiel, tombak, blacha, brąz i wtedy
brąz
???
2. i w drugim CYNA CYNK MIEDŹ miedź, nikiel, tombak, blacha, brąz, mosiądz i wtedy
miedź
??
29 maja 2012, 13:05
aksa00
Nie rozumiem tej analogii. Była ona wypisana kiedys tu na forum. Skąd jest ten "Węgier"? NEPAL GURKOWIE WĘGIER NAJEMNICY
Hmmmm co do tej analogii to gurkowie to był waleczny lud z nepalu a jeśli chodzi o drugą linijkę to według mnie (nie wiem jakie odpowiedzi były) ale powinno być węgry - husaria (husarz) coś takiego bo to rozbójnik z węgierskiego bo najemnicy to ludzie, dla których wojna jest zawodem, z którego czerpią środki do życia (żołd) i wzbogacenia się. Niby można by było ich wynająć na terenie węgier ale jakos mi to nie pasuje. Ale nie wiem... ciekawe jakie były odpowiedzi do wyboru.
29 maja 2012, 13:52
wikipedia jest nieoceniona:)
mosiądz - stop miedzi i cynku brąz - stop miedzi i cyny tombak - szczególny rodzaj mosiądzu nikiel - pierwiastek