____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
28 maja 2012, 08:01
Re: Gimnastyka umysłu
alumn ma się do księdza jak elew do
też mam wątpliwości
albo żołnierz albo oficer W większości przypadków piszą, że elew to kandydat na żołnierza zawodowego (szeregowego), ale znalazłem też, że jest to kandydat na oficera.
28 maja 2012, 08:18
jakaś bzdura w tym kluczu elew to kandydat na podoficera a kadet - na oficera
ponieważ w odpowiedziach nie ma podoficera, jedyną możliwością jest oficer
28 maja 2012, 10:39
nihiru
jakaś bzdura w tym kluczu elew to kandydat na podoficera a kadet - na oficera
ponieważ w odpowiedziach nie ma podoficera, jedyną możliwością jest oficer
No dokładnie klucz mówi o oficerze, a Twoje tłumaczenie rozwija wszelką wątpliwość NIHIRU
28 maja 2012, 15:52
A skąd macie klucz?
29 maja 2012, 09:41
visavi
A skąd macie klucz?
No właśnie, a do reszty analogii, wrzuconych na forum też masz klucz? I skąd? Czy to pewny klucz?
29 maja 2012, 10:03
Hej wszystkim, zaglądam tu po przerwie i nie widzę nowych zadań do rozwiązania To może w przerwie dyskusji nad kluczem coś z tabelek do poćwiczenia... Cytat za L. Pijanowskim
Ci czterej sąsiedzi dobrze się znają. Inżynier imieniem Andrzej często grywa w szachy z panem Abackim - co najmniej równie często, jak w warcaby grywają mecenas Cabacki z panem Bolesławem. Pan Dariusz jest filatelistą. Redaktor Dabacki wydrukował ostatnio interesujący wywiad z jednym ze swych sąsiadów, doktorem Czesławem. Żaden z panów nie mam monogramu, który składałby się z dwu jednakowych liter. Jak mają na imię i jak się nazywają oraz kim są z zawodu wszyscy czterej sąsiedzi?