Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
25 maja 2012, 06:49
Re: Gimnastyka umysłu
koła
2
trójkąty
1
____________________________________ Lepiej widoczny. Widocznie lepszy!
25 maja 2012, 07:15
Watcher, ale proszę o uzasadnienie? ja mam takie odpowiedzi, jak Ty, ale raczej intuicyjnie je wybrałam
25 maja 2012, 07:18
elizabeta82
Watcher, ale proszę o uzasadnienie? ja mam takie odpowiedzi, jak Ty, ale raczej intuicyjnie je wybrałam
Mi też tak wyszło, a intuicja dobra rzecz czasami warto jej zaufać i nie kombinować.
25 maja 2012, 08:05
elizabeta82
koła - drogą eliminacji powtarzających się elementów trójkąty - czarne półkole musi być naprzeciwko półkola z drugiej kolumny
25 maja 2012, 08:15
elizabeta82
Mówisz i masz
Koła. W każdym rzędzie i każdej kolumnie powtarzają się te same elementy: - Duże koło z pionowymi i poziomymi kreskami i koło bez wypełnienia. Szukasz więc koła z właściwym wnętrzem. - Małe zewnętrzne kółka. Są 3 warianty: 2 na dole, po przeciwległych stronach ułożone prawoskośnie albo lewoskośnie. Szukasz brakującego. - Wypełnienie małych kółek. 2 białe, białe i czarne, białe i kreskowane. Szukasz brakującego.
Trójkąty. W kołach (w pierwszym) masz 2 leżące naprzeciw siebie strzałki. W kolejnym dokonujesz obrotu strzałek o 90 stopni, w jednym kole jest jedna, w drugim, druga. W trójkątach jest ten sam mechanizm. W pierwszym wycinki koła leżą naprzeciw siebie. Dokonujesz ich (nie całego trójkąta) obrotu o 90 stopni. Ponieważ w drugim trójkącie element jest na górze, w kolejnym musi być na dole.
Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe.
____________________________________ Lepiej widoczny. Widocznie lepszy!
25 maja 2012, 08:29
Tomek8484
elizabeta82
Mi też tak wyszło, a intuicja dobra rzecz czasami warto jej zaufać i nie kombinować.
ja swojej ufam tylko wtedy kiedy nie mam innego wyjścia
25 maja 2012, 08:32
nihiru
Zadanie wrzucone przez Gata123 do skrzynki zbiorczej. Wydaje mi się że wkradł się błąd. W 120 osobowym liceum, gdzie chłopców jest dwa razy więcej niż dziewcząt przeprowadzono egzamin z języka polskiego, angielskiego i niemieckiego. Do angielskiego przystąpiło 50% chłopców i 20 dziewcząt, a do polskiego 25% chłopców i tyle samo dziewcząt. Pozostałe osoby zdawały niemiecki. Rozwiązanie wklejone przez Gata:
polski niemiecki angielski Suma Chłopcy 20 20 40 80 Dziewczyny 10 10 20 40 Suma 30 30 60 120
Moja propozycja:
polski niemiecki angielski Suma Chłopcy 20 20 40 80 Dziewczyny 20 0 20 40 Suma 40 20 60 120 wg mnie "tyle samo dziewcząt" to nie to samo co "tyle samo procent dziewcząt"
podciągam, bo chyba przegapiliście moje zapytanie
25 maja 2012, 08:36
podciągam, bo chyba przegapiliście moje zapytanie
Bliżej mi do twojego rozwiązania.
25 maja 2012, 08:52
nihiru
Moja propozycja:
polski niemiecki angielski Suma Chłopcy 20 20 40 80 Dziewczyny 20 0 20 40 Suma 40 20 60 120
Też mam taki wynik
25 maja 2012, 09:18
podbudowałam się:)
kolejne pytanie: w programie konwergencji MON (linkowanym na forum wcześniej) była informacja, że bezrobocie w Polsce w 2011 roku wyniosło 9,6% i było takie samo jak średnia unijna. z kolei GUS podaje stopę bezrobocia na koniec 2011 r. 12,5%
czy różnica może wynikać z tego, że GUS podaje bezrobocie rejestrowane, a MON- faktyczne? Czy też MON korzysta z danych Eurostatu, co sugerowałby np ten artykuł: http://praca.wp.pl/title,Rekordowe-bezr ... &_ticrsn=5
z innych informacji, które się mogą przydać: największe bezrobocie Hiszpania, najmniejsze - Austria największy PKB w EU - Polska
25 maja 2012, 09:51
kolejne pytanie: w programie konwergencji MON (linkowanym na forum wcześniej)
a nie przypadkiem MOP (Międzynarodowa Organizacja Pracy)
Odnosząc się do twojego pytania to różnica wynika z przyjętej metodologii badań. Te badania, w których bezrobocie wyszło niższe opierają się o metodykę BAEL.
największy PKB w EU - Polska
Trochę nieprecyzyjne dane podajesz bo nie wiadomo, czy chodzi o wzrost PKB (procentowo), czy ogólnie PKB, czy też może na mieszkańca.
25 maja 2012, 11:26
Tomek8484
kolejne pytanie: w programie konwergencji MON (linkowanym na forum wcześniej)
a nie przypadkiem MOP (Międzynarodowa Organizacja Pracy)
Odnosząc się do twojego pytania to różnica wynika z przyjętej metodologii badań. Te badania, w których bezrobocie wyszło niższe opierają się o metodykę BAEL.
największy PKB w EU - Polska
Trochę nieprecyzyjne dane podajesz bo nie wiadomo, czy chodzi o wzrost PKB (procentowo), czy ogólnie PKB, czy też może na mieszkańca.
zdecydowanie był to dokument MF-u - nie przypominam sobie żeby podawali tam źródło danych (albo nie zwróciłam uwagi)
co do PKB to oczywiście chodzi o wzrost procentowy w 2011 r.