Teraz jest 11 wrz 2025, 22:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:11

POSTY        27
Post Re: Gimnastyka umysłu
Tomek8484                    

Mam zapytanie - bodajże w kwietniu Wiktoria wrzuciła tutaj plik z analogiami (a potem cały stos testów od 2000 roku - (wielkie dzięki, dobra kobieto! ) Ktoś może wie, czy odpowiedzi podane w tym pliku to odpowiedzi prawidłowe? W sensie - akceptowane przez KSAP? Bo kilka wydaje mi się co najmniej wątpliwych...

Trudno odpowiedzieć na twoje pytanie z tego względu, że nie są drukowane testy umiejętności wraz z odpowiedziami, więc nikt raczej nie ma pewności co autor miał na myśli.
W tym wątku było pare burzliwych dyskusji na temat analogii, co tylko potwierdza powyższe.
Też przejrzałem analogię i z większością się zgadzam, a co do części mam własne przemyślenia. Osobiście uważam, że nie można ślepo przyjmować wszystkiego co jest napisane i podane przez kogoś. Przeczytaj, zweryfikuj i podejmij decyzję czy się z tym zgadzasz czy też nie.

Dokładnie!
Nikt nie ma pewności czy akurat te odpowiedzi są uważane przez KSAP za prawdziwe. Ja wybierałam te odp. które do mnie trafiały, które mogłam sobie najlepiej pokojarzyć, bo na egzaminie (zdałam dwukrotnie 2010 i 2011, a za drugim razem udało się również załapać w limicie) jest bardzo mało czasu (test umiejętności).
Moja rada na teście umiejętności skupcie się najpierw na tabelach, później analogie słowne, a na koniec zostawcie matryce ravena, bo w nich pierwsza znależiona zależność jest najbardziej zbliżona do oczekiwanej - jak najmniej kombinujcie i nie doszukujcie się drugiego dna.

Na teście z wiedzy jest wystarczająca ilość czasu i sparwdzajcie udzielone odpowiedzi, każdy punkt jest na wagę złota przy takim limicie.

POWODZENIA!!!

24 maja 2012, 10:02
Znawca

REJESTRACJA30 sty 2012, 20:12

POSTY        272
katkow75                    

Na przystanku w kolejce do autobusu stało sześć pań. Jedna miała torebkę z prawdziwej krokodylej skóry i na niej srebrny monogram: jedną tylko literę. Była to pierwsza litera jej imienia i jednocześnie jej nazwiska (I).
Jedna z pań w kolejce, pani Abacka, szyje sobie sukienki u tej samej krawcowej, co pani Barbara (II).
Pani Ebacka stała w kolejce między panią Anną, a panią Cebacką (III).
Pani Celina i pani Cabacka stały w kolejce najdalej od siebie (IV).
Pani Anna pracuje w tym samym biurze, co mąż pani Babackiej (V).
Pani Barbara stała w kolejce pierwsza (VI).
Ani pani Czesława, ani pani Danuta nie nazywają się Abacka (VII).
Pani Dabacka stała w kolejce między panią Ewą a panią Babacką (VIII).
Pani Cebacka stała w kolejce obok pani Barbary (IX).
Pani Danuta nie stała przedostatnia (X).
Proszę podać imiona, nazwiska i kolejność wszystkich pań, które stały w kolejce do autobusu oraz odpowiedzieć na pytanie: która z nich ma torebkę z prawdziwej krokodylej skóry

Czy Ktoś z Was zna może odpowiedź na ową zagadkę? :)

Bo ja mam takie rozwiązanie:
Barbara Cabacka, Danuta Cebacka, Ewa Ebacka, Anna dabacka, Czesława Babacka, Celina Abacka

I chciałabym je zweryfikować  :P

24 maja 2012, 12:45
Początkujący

REJESTRACJA28 lip 2010, 13:00

POSTY        5
1)Kto dysponuje środkami przeznaczonymi na finansowanie działalności Rządowego Centrum Legislacji?
2)na podstawie jakich przepisów Rządowe Centrum Legislacji prowadzi gospodarkę finansową?

24 maja 2012, 12:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 09:59

POSTY        172
dinka                    

1)Kto dysponuje środkami przeznaczonymi na finansowanie działalności Rządowego Centrum Legislacji?
2)na podstawie jakich przepisów Rządowe Centrum Legislacji prowadzi gospodarkę finansową?

1. Prezes Centrum
2. ustawa o finansach publ (zasady dla jedn. budżetowych)

art. 14h ustawy o Radzie Ministrów (akurat miałam otwartą :D )

24 maja 2012, 13:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 21:39

POSTY        291
"Mam zapytanie - bodajże w kwietniu Wiktoria wrzuciła tutaj plik z analogiami (a potem cały stos testów od 2000 roku - (wielkie dzięki, dobra kobieto! )" - gdzie są te posty?, przyznam szczerze nie mogę ich zobaczyć. Może ktoś pomoże?

24 maja 2012, 14:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 09:59

POSTY        172
proszę bardzo

testy już wrzuciłam do skrzynki na wp

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

24 maja 2012, 14:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
Uczennica84: w tym zadaniu z paniami wyszło mi tak samo.

24 maja 2012, 15:50
Znawca

REJESTRACJA15 cze 2009, 09:10

POSTY        105

LOKALIZACJASiemianowice Śl.
Uczennica84                    

Czy Ktoś z Was zna może odpowiedź na ową zagadkę? :)
Bo ja mam takie rozwiązanie:
Barbara Cabacka, Danuta Cebacka, Ewa Ebacka, Anna dabacka, Czesława Babacka, Celina Abacka

I chciałabym je zweryfikować  :P

jest ok plus jeszcze odpowiedź na pytanie - torebkę z krokodylej skóry miała Ewa Ebacka

No to jeszcze coś w tym duchu:

Sporo wiem o moich czterech bliskich znajomych. Jeśli pan Abacki nie jest kierowcą rajdowym, wówczas pan Cabacki nie jest łysy. Jeśli pan Babacki jest łysy albo też, jeśli jest filatelistą, wówczas pan Abacki jest kierowcą rajdowym. Jeśli pan Cabacki nie jest skąpy, wówczas pan Babacki jest filatelistą. Jeśli pan Dabacki jest łysy, wówczas pan Babacki nie jest kierowca rajdowym. Jeśli pan Dabacki nie jest kierowcą rajdowym, pan Babacki jest nim. Co wiemy na pewno o moich czterech bliskich znajomych?

24 maja 2012, 16:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 wrz 2009, 15:43

POSTY        73
dinka                    

1. Środkami dysponuje Prezes Rządowego Centrum Legislacji,
2. na podstawie ustawy o finansach publicznych dla jednostek budżetowych

24 maja 2012, 19:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 cze 2011, 10:45

POSTY        40
Jaka jest poprawna odpowiedz, bo ta 3 jakoś nie bardzo mi pasuje?

24 maja 2012, 20:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 cze 2011, 10:45

POSTY        40
sl0nko                    

No to jeszcze coś na dzień dobry :)
Wybaczcie jakość edycji - na szybko przy porannej kawie.

Chodzi mi oczywiście o tą matryce slonko...nie chciała sie wkleić przy pierwszym podejściu:)

24 maja 2012, 20:52
Amator

REJESTRACJA16 lis 2010, 19:04

POSTY        15
Dzięki za odpowiedź z tymi bochenkami, tylko jak obliczyć te 7? Czy podstawiać sobie za x cyfry po kolei?

24 maja 2012, 20:56
Znawca

REJESTRACJA15 cze 2009, 09:10

POSTY        105

LOKALIZACJASiemianowice Śl.
maja308                    

Chodzi mi oczywiście o tą matryce slonko...nie chciała sie wkleić przy pierwszym podejściu:)

Odpowiedzi elizabety82 i elizabetb były prawidłowe - 3
Mężczyźni liczą się jako +1, kobiety jako -1; 2 - 2 = 0

24 maja 2012, 21:14
Znawca

REJESTRACJA19 paź 2011, 08:44

POSTY        168

LOKALIZACJAŁódź
no to elizabetom się udalo :)

24 maja 2012, 21:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316 ... 793  Następna strona