Zadanie wrzucone przez Gata123 do skrzynki zbiorczej. Wydaje mi się że wkradł się błąd.
W 120 osobowym liceum, gdzie chłopców jest dwa razy więcej niż dziewcząt przeprowadzono egzamin z języka polskiego, angielskiego i niemieckiego. Do angielskiego przystąpiło 50% chłopców i 20 dziewcząt, a do polskiego 25% chłopców i tyle samo dziewcząt. Pozostałe osoby zdawały niemiecki.
Rozwiązanie wklejone przez Gata:
polski niemiecki angielski Suma Chłopcy 20 20 40 80 Dziewczyny 10 10 20 40 Suma 30 30 60 120
Moja propozycja:
polski niemiecki angielski Suma Chłopcy 20 20 40 80 Dziewczyny 20 0 20 40 Suma 40 20 60 120 wg mnie "tyle samo dziewcząt" to nie to samo co "tyle samo procent dziewcząt"
23 maja 2012, 14:29
Re: Gimnastyka umysłu
Tomek8484
Mam wątpliwość co do tego
· Dyskietka do komputera ma się tak, jak film do... · a) kuli · b) kasety wideo · c) soczewek · d) aparatu fotograficznego
Moim zdaniem
D - kiedyś do apartów fotograficznych wkładało się film
Właśnie o to chodzi Tomek dzisiaj przy cyfrówkach mało kto o tym pamieta....
23 maja 2012, 14:47
nihiru
Podpowiedzcie mi sposób rozwiązania tej matrycy. wg mnie żadna z podanych odpowiedzi nie pasuje (w ostatniej kolumnie jest część wspólna z pozostałych dwóch)
odp. 3 - te linie, które się pokrywają po nałożeniu na siebie pierwszej i drugiej figury zostają, pozostałe znikają
elizabeta82
wszystko ok oprócz zadania 1 (chodzi o film) Chociaz przyznam, że ja równiez najpierw zaznaczyłam taką odpowiedź, jak Ty
Kurczę, no to pudło. Obstawiałam d lub b i po dłuższym zastanowieniu wybrałam źle. Ech, czasem nie warto za dużo analizować, a pierwsza myśl jest najlepsza
23 maja 2012, 15:11
Serdecznie witam:)
Jestem tutaj dość nowa, generalnie to tylko czytam Wasze posty i staram się jakoś gromadzić wiedzę. W związku z powyższym mam małą prośbę - z tego co się orientowałam - w zeszłym roku jednym z zadań na teście umiejętności były tzw. "klasy". Przyznam się szczerze - zupełnie nie mam pojęcia o co w tym chodzi , może ktoś z Was przybliżyć mi idee tego zadania? Z góry przepraszam, jeśli gdzieś taki wątek się pojawił, a ja go przeoczyłam. Pozdrawiam.
23 maja 2012, 19:23
Famme, klas w zeszłym roku nie było, a wygląda to podobno tak, jak w załączniku
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
23 maja 2012, 19:37
famme
..w zeszłym roku jednym z zadań na teście umiejętności były tzw. "klasy". Przyznam się szczerze - zupełnie nie mam pojęcia o co w tym chodzi może ktoś z Was przybliżyć mi idee tego zadania? )
"Klasy" - przykładowe rozwiązanie:
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
23 maja 2012, 19:39
elizabeta82
· Dyskietka do komputera ma się tak, jak film do... · a) kuli · b) kasety wideo · c) soczewek · d) aparatu fotograficznego
Wg mnie zdecydowanie odp.d. Pytanie musi być dość stare. Tak jak nie używa się już prawie wcale aparatów na klisze filmowe,tak samo nie używa się już dyskietek. Dyskietkę można włożyć do komputera żeby coś wgrać, film można do aparatu aby uwiecznić zdjęcia. I idąc dalej tym tokiem rozumowania: filmu nie możemy włożyć do kasety.
23 maja 2012, 19:40
Dziękuję za pomoc:)
23 maja 2012, 19:58
Witam, może wspólnymi siłami rozwiążemy zadanie: W poniedziałek przyszedł do piekarza pierwszy klient i kupił połowę bochenków chleba i plus dodatkowo pół bochenka, drugi klient kupił połowę tego co zostało i jeszcze dodatkowo pół bochenka, trzeci chciał kupić połowę tego co zostało i plus jeszcze pół bochenka. Dla czwartego klienta zabrakło już chleba. Ile bochenków sprzedał piekarz tego dnia?
24 maja 2012, 07:31
No to jeszcze coś na dzień dobry Wybaczcie jakość edycji - na szybko przy porannej kawie.
24 maja 2012, 07:34
uważam że
nr 3 - w trzecim kółku występuje o tyle mniej osób, ile jest w środkowym kółku
24 maja 2012, 07:39
Ja też uważam, że
odp. 3, ponieważ po odjęciu w wierszach pokrywających się ludzi wychodzi nam para (chłopiec+dziewczynka), w ostatnim będzie 2 pary - nikt nie zostaje bez pary. Tak mi się wydaje.
Ostatnio edytowano 24 maja 2012, 08:01 przez elizabetb, łącznie edytowano 1 raz
24 maja 2012, 07:57
elizabetb
Witam, może wspólnymi siłami rozwiążemy zadanie: W poniedziałek przyszedł do piekarza pierwszy klient i kupił połowę bochenków chleba i plus dodatkowo pół bochenka, drugi klient kupił połowę tego co zostało i jeszcze dodatkowo pół bochenka, trzeci chciał kupić połowę tego co zostało i plus jeszcze pół bochenka. Dla czwartego klienta zabrakło już chleba. Ile bochenków sprzedał piekarz tego dnia?
7
____________________________________ Lepiej widoczny. Widocznie lepszy!
24 maja 2012, 09:29
elizabetb