____________________________________ "Dreams are nothing more than wishes and a wish's just a dream you wish to come true.." :)
21 maja 2012, 19:46
Re: Gimnastyka umysłu
Odp.:
1. a) GAR (BATY) ST b) BR (ZUCH) WAŁY c) ETI (UDA) REMNIĆ d) SZTY (GAR) DŁO e) MA (KLER) YK f) MO (TOR) F
2. a) PĘCHERZYK (BAŃKA) NACZYNIE b) KWOTA (SUMA) MSZA c) SŁUGA (PACHOŁEK) SŁUPEK d) STATKI (BARKI) RAMIONA e) OGRODZENIE (BANDA) GANG f) PORCJA (RACJA) SŁUSZNOŚĆ
jaskarbbowiec, kasienka1268 i Uczennica84 za f) też
22 maja 2012, 06:34
Po przebrnięciu całego wątku ujawniam się jako podczytywaczka. Mam nadzieję, że od teraz będę bardziej aktywnym forumowiczem
Mam zapytanie - bodajże w kwietniu Wiktoria wrzuciła tutaj plik z analogiami (a potem cały stos testów od 2000 roku - (wielkie dzięki, dobra kobieto! )Ktoś może wie, czy odpowiedzi podane w tym pliku to odpowiedzi prawidłowe? W sensie - akceptowane przez KSAP? Bo kilka wydaje mi się co najmniej wątpliwych...
23 maja 2012, 07:21
Mam zapytanie - bodajże w kwietniu Wiktoria wrzuciła tutaj plik z analogiami (a potem cały stos testów od 2000 roku - (wielkie dzięki, dobra kobieto! )Ktoś może wie, czy odpowiedzi podane w tym pliku to odpowiedzi prawidłowe? W sensie - akceptowane przez KSAP? Bo kilka wydaje mi się co najmniej wątpliwych...
Trudno odpowiedzieć na twoje pytanie z tego względu, że nie są drukowane testy umiejętności wraz z odpowiedziami, więc nikt raczej nie ma pewności co autor miał na myśli. W tym wątku było pare burzliwych dyskusji na temat analogii, co tylko potwierdza powyższe. Też przejrzałem analogię i z większością się zgadzam, a co do części mam własne przemyślenia. Osobiście uważam, że nie można ślepo przyjmować wszystkiego co jest napisane i podane przez kogoś. Przeczytaj, zweryfikuj i podejmij decyzję czy się z tym zgadzasz czy też nie.
23 maja 2012, 08:36
Tego się spodziewałam ale jednak łudziłam się że wystarczy zapamiętać podane odpowiedzi...
23 maja 2012, 10:29
Podpowiedzcie mi sposób rozwiązania tej matrycy. wg mnie żadna z podanych odpowiedzi nie pasuje (w ostatniej kolumnie jest część wspólna z pozostałych dwóch)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
23 maja 2012, 12:14
nihiru
Podpowiedzcie mi sposób rozwiązania tej matrycy. wg mnie żadna z podanych odpowiedzi nie pasuje (w ostatniej kolumnie jest część wspólna z pozostałych dwóch)
wg mnie 3 - wspólne są krawędzie
23 maja 2012, 12:24
według mnie odpowiedź 3, a czemu. Spójrz na to jak na dwie figury zbudowane tylko z przecinających się lini.
23 maja 2012, 12:25
· Dyskietka do komputera ma się tak, jak film do... · a) kuli · b) kasety wideo · c) soczewek · d) aparatu fotograficznego
Pestka do śliwki ma się tak, jak wyraz do... · a) czytania · b) książki · c) mówienia
Owczarek do psa ma się tak, jak reneta do... · a) bacy · b) Renaty · c) jabłka · d) larwy
Zeznanie do wyroku ma się tak, jak rozmowa kwalifikacyjna do... · a) ogłoszenia · b) umowy o pracę · c) kwestionariusza osobowego · d) garnituru
Która z odpowiedzi ma coś wspólnego z trzema słowami podanymi poniżej? WIEK ŚRODEK GODY · a) skrzydło · b) horyzont · c) wiedza · d) medal
MLEKO KRUK KREDA · a) mak · b) śnieg · c) smoła · d) liść
NATURALNE RZECZYWISTE CAŁKOWITE · a) ujemne · b) przestępne · c) niedokładne · d) niekonkretne
23 maja 2012, 12:39
Dyskietka itd.
1b 2b 3c 4b
3 słowa
wiek, środek, gody - d) medal mleko, kruk, kreda - b) śnieg naturalne, rzeczywiste, całkowite - a) ujemne
23 maja 2012, 12:57
sl0nko
Dyskietka itd.
1b 2b 3c 4b
3 słowa
wiek, środek, gody - d) medal mleko, kruk, kreda - b) śnieg naturalne, rzeczywiste, całkowite - a) ujemne
wszystko ok oprócz zadania 1 (chodzi o film) Chociaz przyznam, że ja równiez najpierw zaznaczyłam taką odpowiedź, jak Ty
23 maja 2012, 13:14
Film - B wyraz - B reneta - C rozmowa kwalifikacyjna - B
Słowa: d) MEDAL - tak jak pozostałe wyrazy, może być złoty/e b) ŚNIEG - biały/e a) UJEMNE - liczby
____________________________________ Lepiej widoczny. Widocznie lepszy!
23 maja 2012, 13:24
Mam wątpliwość co do tego
· Dyskietka do komputera ma się tak, jak film do... · a) kuli · b) kasety wideo · c) soczewek · d) aparatu fotograficznego
Moim zdaniem
D - kiedyś do apartów fotograficznych wkładało się film