Które z poniższych słów nie pasuje do pozostałych: A baran B byk C koza D lew E skorpion
C - koza, pozostałe słowa to znaki zodiaku
Uczennica84
A ja proponuję odpowiedź
koza
Dobrze, czy też źle?
BRAWA
20 maja 2012, 19:50
Re: Gimnastyka umysłu
Nadirze, jaka jest prawidłowa odpowiedź w zadaniu z kubkiem, mięsem i remontem ?
20 maja 2012, 19:58
Jarzyna
Nadirze, jaka jest prawidłowa odpowiedź w zadaniu z kubkiem, mięsem i remontem ?
Muzyk by wiedział...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
21 maja 2012, 06:36
Aaaaa... Co prawda gram tylko ze słuchu, ale próbuję
Kubek DO-RE-MI-KU-SOL-LA-SI
21 maja 2012, 06:41
caerbanog
Coś takiego nie do końca rozgarniętego udało mi się "spłodzić":
DRZEWO do SŁOI ma się jak RYBA do …………. a) wędkarza b) jeziora c) wędki d) łusek e) ości f)ogona
BRATEK do FIOŁKA ma się jak MACIEJKA do ……….. a) irysa b) goździka c) lewkonii d) szafranu e) ukośnicy
Czy ktoś jednak spróbuje odpowiedzieć, bo widzę że przemknęły moje łamigłówki bez echa
21 maja 2012, 09:07
caerbanog
caerbanog
Coś takiego nie do końca rozgarniętego udało mi się "spłodzić":
DRZEWO do SŁOI ma się jak RYBA do …………. a) wędkarza b) jeziora c) wędki d) łusek e) ości f)ogona
BRATEK do FIOŁKA ma się jak MACIEJKA do ……….. a) irysa b) goździka c) lewkonii d) szafranu e) ukośnicy
Czy ktoś jednak spróbuje odpowiedzieć, bo widzę że przemknęły moje łamigłówki bez echa :)
DRZEWO do SŁOI ma się jak RYBA do OŚCI. A jak wygląda lewkonia, szafran i ukośnica nie wiem... Szukanie w googlach nie ma sensu, bo przed egzaminem komórki i laptopy odbierają
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
21 maja 2012, 09:12
d) łusek
a tego drugiego nie wiem
21 maja 2012, 09:14
caerbanog
Próbuję
1 - e 2 - c
21 maja 2012, 09:16
caerbanog DRZEWO do SŁOI ma się jak RYBA do …………. a) wędkarza b) jeziora c) wędki d) łusek e) ości f)ogona
d)coś mi się obiło o uszy, że wiek ryby poznaje się po łuskach c) bratek i fiołek to pojedyncze kwiaty, a maciejka i lewkonia rosną w takich jakby "grupach"
Ostatnio edytowano 21 maja 2012, 14:25 przez anna1410, łącznie edytowano 1 raz
21 maja 2012, 14:24
Dla odmiany coś takiego:
1. Wstaw słowo, które kończy pierwsze słowo i zaczyna drugie: a) GAR (...) ST b) BR (...) WAŁY c) ETI (...) REMNIĆ d) SZTY (...) DŁO e) MA (...) YK f) MO (...) F
2. Wstaw słowo, które znaczy to samo, co słowa poza nawiasami: a) PĘCHERZYK (...) NACZYNIE b) KWOTA (...) MSZA c) SŁUGA (...) SŁUPEK d) STATKI (...) RAMIONA e) OGRODZENIE (...) GANG f) PORCJA (...) SŁUSZNOŚĆ
21 maja 2012, 16:24
Tak sobie myślę:
1. a) b) c) uda d) gar e) f) 2. a) b) suma c) d) bary e) siatka f) doza???
To na tyle, wracam do ustaw
21 maja 2012, 17:18
BRATEK do FIOŁKA ma się jak MACIEJKA do ……….. a) irysa b) goździka c) lewkonii d) szafranu e) ukośnicy[/i]
Drzewo ma "w sobie" SŁOJE, jak RYBA - OŚCI BRATEK to inaczej FIOŁEK, jak MACIEJKA to inaczej LEWKONIA
ps.niestety przy kwiatach musiałam posiłkować się wikipedią
21 maja 2012, 17:24
sl0nko
Dla odmiany coś takiego:
1. Wstaw słowo, które kończy pierwsze słowo i zaczyna drugie: a) GAR (...) ST b) BR (...) WAŁY c) ETI (...) REMNIĆ d) SZTY (...) DŁO e) MA (...) YK f) MO (...) F
2. Wstaw słowo, które znaczy to samo, co słowa poza nawiasami: a) PĘCHERZYK (...) NACZYNIE b) KWOTA (...) MSZA c) SŁUGA (...) SŁUPEK d) STATKI (...) RAMIONA e) OGRODZENIE (...) GANG f) PORCJA (...) SŁUSZNOŚĆ
2. a) bańka b) suma c) pachołek d) barki e) banda f) racja
Ostatnio edytowano 21 maja 2012, 18:15 przez jaskarbbowiec, łącznie edytowano 2 razy
21 maja 2012, 18:13
Hmm...
1. Wstaw słowo, które kończy pierwsze słowo i zaczyna drugie: a) GAR (BATY) ST b) BR (ZUCH) WAŁY c) ETI (UDA) REMNIĆ d) SZTY (GAR) DŁO e) MA ( ? ) YK f) MO (DRY) F
2. Wstaw słowo, które znaczy to samo, co słowa poza nawiasami: a) PĘCHERZYK (BAŃKA ? ) NACZYNIE b) KWOTA (SUMA) MSZA c) SŁUGA (PACHOŁEK) SŁUPEK d) STATKI (BARKI) RAMIONA e) OGRODZENIE (BANDA) GANG f) PORCJA (RACJA) SŁUSZNOŚĆ
Co do BRATKA i FIOŁKA:
Nie znam się zupełnie na kwiatach więc za punkt wyjścia przyjęłam ilość sylab: bratek i fiołek mają po dwie, a maciejka i lewkonia po trzy zatem odpowiedź c)